Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie w starym domu i remont (prawie) generalny

OK

Recommended Posts

To jakie wymiary w końcu ma mieć ta szafka?

I czemu się upierasz na drewno, skoro i tak chcesz malować??? Nie taniej zamówić gdzieś z mdfu i pomalować?

A jak myslisz, jesli umywalka ma 70 cm? Ze 100? MDF bylby OK gdyby po tym sie dalo malowac farba olejna, a cos mi sie nie wydaje... A moze? :roll:

A czemu ma się nie dać? Najtaniej byłoby laminowany mdf zamówić, przetrzeć papierem, może jakiś grunt specjalny jest i hulaj dusza, piekła nie ma :lol:

Jesli to sie uda zmatowic, to OK. Chyba bez grzebka sie nie obedzie... :roll:

• Odpowiedzi 16,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• OK

6251

• malgos2

2112

• kachna28

1536

• monia i marek

948

Najaktywniejsi w wątku

W każdym razie tu masz producenta drewnianych łazienkowych, pewnie drodzy jak cholera, ale co szkodzi pyknąć maila z zapytaniem :wink:

http://www.drewmat.com.pl/index.html

A jaka jest szerokość między ścianą a wanną, bo jak rozumiem, to ona Ci ogranicza szerokość szafki?

Jakies 150 cm.

W każdym razie tu masz producenta drewnianych łazienkowych, pewnie drodzy jak cholera, ale co szkodzi pyknąć maila z zapytaniem :wink:

A jaka jest szerokość między ścianą a wanną, bo jak rozumiem, to ona Ci ogranicza szerokość szafki?

Jakies 150 cm.

Eee, to idzie poszaleć :lol: :wink:

To zrób tak - znajdź szafkę wiszącą, jak najszerszą - tego trochę jest, więc się rozejrzyj. A jak już będziesz miała wiszącą, to umywalkową zamów tej samej szerokości i będzie git :wink: A może nawet trafisz jakiś komplet i będziesz miała z głowy?

Póki co możesz wrzucić na forum pytanie, jak pomalować olejną mdf laminowany :wink: Może jakaś dobra odpowiedź się trafi :roll:

Jakies 150 cm.

Eee, to idzie poszaleć :lol: :wink:

To zrób tak - znajdź szafkę wiszącą, jak najszerszą - tego trochę jest, więc się rozejrzyj. A jak już będziesz miała wiszącą, to umywalkową zamów tej samej szerokości i będzie git :wink: A może nawet trafisz jakiś komplet i będziesz miała z głowy?

Póki co możesz wrzucić na forum pytanie, jak pomalować olejną mdf laminowany :wink: Może jakaś dobra odpowiedź się trafi :roll:

A moze architektem wnetrz chcialabys zostac? Zgrzewka czeka... :D Najlepiej by bylo, zeby te drzwi pod umywalkowa szafka byly przesuwane, wtedy szerokosc moze byc dowolna, bo kibel nie bedzie przeszkadzal, ale o tym to juz chyba tylko pomarzyc mozna... :roll:

Hhmmm, kuszące :lol:

Byłabym jedynym architektem robiącym za zgrzewkę :lol: :lol: :lol:

Drzwi przesuwne byłyby najlepsze, ale szafki z takimi drzwiami są zawsze droższe od zwykłych :roll:

A jaka jest odległość od ściany z umywalką do kibla?

Hhmmm, kuszące :lol:

Byłabym jedynym architektem robiącym za zgrzewkę :lol: :lol: :lol:

Drzwi przesuwne byłyby najlepsze, ale szafki z takimi drzwiami są zawsze droższe od zwykłych :roll:

A jaka jest odległość od ściany z umywalką do kibla?

Oglasza sie tu kilku takich, co (przynajmniej tak pisza) robia projekt za 200 zlotych, wiec jesli zgrzewka bedzie Baileysa, to wyjdzie calkiem w porzadku wynagrodzenie :lol:

Z ta odlegloscia to nie mam kalkulatora w oczach, ale mysle, ze z 85, moze 90 cm by bylo. Umywalka ma 70 na 50, czyli minimalna glebokosc szafki musialaby byc 50 cm.

Jeśli już, to ja czyściochę wolę niż baileysa :lol:

A z szafką to jest tak:

Zakładając, że umywalka będzie centralnie na środku, to po bokach zostaje Ci po 40 cm, czyli te problematyczne drzwiczki tyle by miały. Szerokość szafki 50 + drzwiczki 40, to jest 90 cm. Czyli jeśli tam jest 90 do kibla, to będzie na styk, jeśli 85 to się nie otworzą do końca :roll:

Ale jeśli jest 85, to szuflada głębokości 50 cm też Ci się do końca nie wysunie :roll:

Poszerzenie tej środkowej części, pod umywalką, też nie ratuje do końca, bo wtedy te drzwiczki są szersze i też się nie otworzą ze względu na kibelek (będą wtedy bliżej) :roll: Z drugiej strony tam byłyby podwójne, więc nawet jeśli jedno skrzydło nie otwiera się na full, to nie ma dramatu :roll:

Jest jeszcze taka możliwość, żeby drzwiczki dać tylko po środku, a po bokach (albo z jednego boku) tylko półki, ew. z roletką jakąś :roll:

Jeśli już, to ja czyściochę wolę niż baileysa :lol:

A z szafką to jest tak:

Zakładając, że umywalka będzie centralnie na środku, to po bokach zostaje Ci po 40 cm, czyli te problematyczne drzwiczki tyle by miały. Szerokość szafki 50 + drzwiczki 40, to jest 90 cm. Czyli jeśli tam jest 90 do kibla, to będzie na styk, jeśli 85 to się nie otworzą do końca :roll:

Ale jeśli jest 85, to szuflada głębokości 50 cm też Ci się do końca nie wysunie :roll:

Poszerzenie tej środkowej części, pod umywalką, też nie ratuje do końca, bo wtedy te drzwiczki są szersze i też się nie otworzą ze względu na kibelek (będą wtedy bliżej) :roll: Z drugiej strony tam byłyby podwójne, więc nawet jeśli jedno skrzydło nie otwiera się na full, to nie ma dramatu :roll:

Jest jeszcze taka możliwość, żeby drzwiczki dać tylko po środku, a po bokach (albo z jednego boku) tylko półki, ew. z roletką jakąś :roll:

Czyli Ty kombinujesz, zeby calosc zabudowac - od wanny do sciany, tak?

Można i tak :lol:

Ale tak naprawdę, to wszystko jedno. Chodziło mi o sytuację, gdy umywalkę dasz centralnie na środku tej ściany :wink:

Co zrobisz z drugiej strony, to już inna historia :wink: Ostatnio gdzieś we wątku doczytałam, że to dziwne, jak szafka dochodzi do samej wanny, bo się robi schodek :o Ja taką dziwność mam już w drugim mieszkaniu i przynajmniej jest gdzie książkę odłożyć :wink: :lol:

Można i tak :lol:

Ale tak naprawdę, to wszystko jedno. Chodziło mi o sytuację, gdy umywalkę dasz centralnie na środku tej ściany :wink:

Co zrobisz z drugiej strony, to już inna historia :wink: Ostatnio gdzieś we wątku doczytałam, że to dziwne, jak szafka dochodzi do samej wanny, bo się robi schodek :o Ja taką dziwność mam już w drugim mieszkaniu i przynajmniej jest gdzie książkę odłożyć :wink: :lol:

No to zakladajac, ze stoi tylko szafka, ktora ma 100 cm szerokosci, to drzwiczki beda miec 50, a gdzie te 40?

Mozna zrobic przesuwane drzwiczki i problem bedzie z glowy :wink:

Można, tylko droższe są :-? A nie wiem, jak z rolkami do łazienki - czy takie zwykłe nie są wrażliwe na wilgoć :roll:

A, oczywiście miało być 2x35 + 30 = 100 :oops: :oops: :oops:

Mozna zrobic przesuwane drzwiczki i problem bedzie z glowy :wink:

Można, tylko droższe są :-? A nie wiem, jak z rolkami do łazienki - czy takie zwykłe nie są wrażliwe na wilgoć :roll:

A, oczywiście miało być 2x35 + 30 = 100 :oops: :oops: :oops:

Ales mi namieszala z tymi numerkami :roll: :roll: :roll: Niedlugo tam pojde, to wymierze wszystko dokladnie tak jak to teraz wyglada z tym kiblem (chociaz nie jest jeszcze zawieszony, wiec nie mozna co do centymetra wyliczyc). Szafka obok umywalki nie musialaby miec tej samej glebokosci... Bede niedlugo znikac na randke z mezem, a jutro mnie bedzie, wiec bede Cie meczyc we wtorek.

Śmiało :wink:

To do wtorku :lol:

Jestes nieoceniona!!! :lol: :lol: :lol:

Buziaczki i pomierz wszystko dokładnie :lol:

Odległość możesz zmierzyć do środka kibla, czyli wylotu rury odpływowej :wink:

Tak zrobie... :roll: Nie zauwazylam, ze pytalas, czy sasiad uprzedzil o wodzie. Oczywiscie, ze nie. Malo mi zmywarki nie rozwalilo! :evil:

To pa, lece!