Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie w starym domu i remont (prawie) generalny


OK

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 16,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • OK

    6251

  • malgos2

    2112

  • kachna28

    1536

  • monia i marek

    948

Najaktywniejsi w wątku

Olga, ze spóźnieniem, bo totalnie nie mam czasu, ale proszę:

(do recepty na pieczone ziemniaki jaką zapodałam swego czasu)

 

najpierw pokrojony boczuś:

http://img182.imageshack.us/img182/2825/ramastalowa3001cx9.jpg

 

kolejna warstwa - ziemniaczki posypane wegetą, solą, pieprzem:

http://img87.imageshack.us/img87/8012/ramastalowa3002af9.jpg

 

na ziemniaki marchew, cebula, zielona pietruszka, mogą być też pieczarki:

http://img47.imageshack.us/img47/6859/ramastalowa3003zr3.jpg

 

następnie kiełbaska:

http://img182.imageshack.us/img182/1940/ramastalowa3004bo2.jpg

 

i tak od nowa: ziemniaki, jarzynka ... te same warstwy + można pomiędzy upchać podudzia z kurczaka :wink:

Na koniec smalec i kapuściane liście:

http://img87.imageshack.us/img87/682/ramastalowa3005ke5.jpg

http://img47.imageshack.us/img47/1600/ramastalowa3006qi1.jpg

 

Jeśli pieczemy na ogniu, to trzeba wykopac dareń z ziemi i nałożyć do góry ziemią, trawą w dół (jeśli w warunkach domowych, to tylko pokrywę):

http://img47.imageshack.us/img47/3986/ramastalowa3014tb7.jpg

 

No i pieczemy. Na koniec smacznego pieczonego:

http://img47.imageshack.us/img47/4397/ramastalowa3015fi0.jpg

 

Ostatnie niezbyt udane zdjęcie, bo wysiadł mi na działce aparat i zrobiłam dopiero w domu fotkę zimnej porcji, która została dla Ciebie :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widocznie za mocny ogień mieliście i zbyt blisko przysunięty do garnka. Ja robię to wspaniałe danie albo na ognisku (jak na fotkach), albo w gęsiarce na piecu kuchennym (w zimie). Zawsze pieczemy ok.45min.-1h na b.małym ogniu, żeby się nie spiekło. Piekąc na piecu masz możliwość sprawdzenia co jakiś czas, na ogniu trudniej, trzeba mieć lepszą wprawę :wink: No i najważniejsze, żeby ogień był równomierny i nieco odsunięty od garnka.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W zasadzie nie spotkałam osoby, która spróbowałaby naszych chrzanowskich ziemniaczków i powiedziała, że nie smakują

 

Może chrzanowskimi ziemniaczkami bym się zachwyciła :lol: Ale rzeczywiście jestem jedyną znaną sobie osobą, która daniem się nie zachwyca. Jak jest to zjadam trochę, od czasu do czasu nawet zatęsknię (żeby potem zjeść troszkę tylko :lol: ). nie jestem fanką ziemniaków.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

my robimy w górach na ognisku.

 

ale takie zwykłe pieczonki - garnek wykłada sie kapustą wrzuca ziemniaczki kiełbaskę cebulę (wartswowo) doprawia solą i pieprzem i zalewa olejem (troszkę tylko - tak żeby na spodzie było). okrywa kapustą i zamyka garnek (ma taką specjalną pokrywę ze śrubą którą się dokręca) wstawia się to na żar do ogniska (zero ognia) i czeka 45 minut. pyszności :D nawet mój luby niecierpiący ziemniaków sie zajada 8)

 

niektórzy dodają jeszcze buraki albo marchewke ale ja lubie tą zwykłą wersję

 

 

a takich chrzanowskich to baaaardzo chętnie bym spróbowała :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...