Krystian 08.08.2003 03:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Kominek usytuowany w zewnętrznym rogu salonu ma w moim przypadku i przekonaniu taką zaletę, że dobrze się będzie prezentował, dobrze ogrzewał salon (trzy okna+drzwi na taras). Kłopot sprawi mi tylko rozprowadzenie ciepła do pokoi nie znajdujących się nad kominkiem (4m i 5m) ale jeszcze nie zdecydowałem czy wszędzie będzie dogrzewanie... Poza tym przy projektowaniu domu chciałem uwzglądnić możliwość budowy grila na tarasie...komin już mam Powodzenia - prawie wszystkie kominki które widziałem były ozdobą mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Darek B. 10.08.2003 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2003 Ciekawie pisze o kominie i kominku Bezdomny. Jet jeszcze jeden "patent" na miejsce komina ,jak konstrukcja dachu wymusz usytuowanie komina w salonie lub za sciana salonu można wybrać wariant "za " . Wtedy w ścianie powstaje" otwór " na wpasowanie wkładu a wsalonie widzimy tylko fasade. Nigdy niepolecam wstawiania wkładu pod komin bo to szukanie kłoptów { ciąg kominowy, sadze spadające do srodka, czyszczenie komina } Oczywiście to "za" tylko wtedy jak musisz szukac miejsca aby ominąć konstrukcje dachu . Jest to oszczędność na materiałach do obudowy wkładu a jak fasadka marmurowa to idealnie. Przy zabudowie kaflanej stosuje sie taki manewr aby zrobić z jednego kominka 2 lub 4 "piece" w przylegajacych pomieszczeniach[ parter + piętro] Komin można postawić obok kominka lub za nigdy pod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Darek B. 10.08.2003 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2003 .....ngdy nad....oczywiście ...upsss.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 10.08.2003 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2003 Głosuję za tym ,że komin nie musi wystawać ponad kalenicę !!!!! Powiem więcej, komin NIE MUSI być nad kominkiem. Niedowiarków odsyłam do literatury. Ale zadałem im pracę domową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 10.08.2003 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2003 Oczywiście, gdyby ciąg był za mały to trzeba założyć wzmacniacz - kogutka, owiewkę, czy jak to się nazywa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 11.08.2003 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Przepraszam, że trochę z innej beczki ale za to w temacie.... Wczoraj wróciłam z budowy delikatnie mówiąc zdenerwowana... pozostałe problemy puszczę jako nowe watki a ten tu pasuje... Murarze wymyślili 2 rzeczy, po pierwsze krokiew boczną przyłożyli do komina i to maja naprawić i odsunąć ... moje pytanie ile ? Druga rzecz to taka, że w projekcie płatew "przechodzi" przez komin... znaczy się nie przechodzi bo oczywiście w projekcje są słupki podporowe i płatew nie przechodzi przez komin, ale moi murarze wymyślili, że skoro zabrakło im słupków to podeprą tą płatew o komin .... i do tego tłumaczą, że wszyscy tak robią od 100 lat ... ale to na zdrowy rozsądek nie jest dobry pomysł .... Czy ktoś tak ma zrobione ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Darek B. 11.08.2003 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Drewniane elementy min.25cm od komina . Wskazane jest odizolowanie konina od drewna np.wełną min. Absolutnie niezgadzajsiena wmurowanie drewna w kominy nawet jeśli sato kanały wentylacyjne,za kilka lat może połączysz coś do nich co wtedy? Dla drewna niebezpieczny jest kontakt nawet z wysoka temp nietylko z ogniem. Kominy ceramiczne muszabyć conajmniej wyrapowane a najlepiej otynkowane. Po kominach dymowych niepowinnosie układać kabli elektrycznych ani puszczać w nich rur PCV . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniga 11.08.2003 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 skoro tak sie wypowiadacie to jeszcze podpowiedcie czy przekrój 20x20 bedzie ok ...czy dac wiekszy ? zalezy mi by kominek nie zadymiał domu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Darek B. 12.08.2003 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Tak 20x20 wystarczy do prawie wszystkich wkładów. Do kominka otwartego dobieramy wielkość otworu do wielkości planowanego paleniska i wysokości komina. Wieszość wkładów ma fi do 200 w nielicznych jest to 250 . Generalnie powierzchnia komina musi byc wieksza od fi wyjscia z kominka. Pamiętaj o wyczystce w kominie i wentylacji w pokoju z kominkiem oraz doprowadzeniu powietrza do spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 13.08.2003 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Przyłącze się do Was ze swoimi wątpliwościami co do lokalizacji kominka.Spotkałam się z dwoma skrajnymi podejściami co do lokalizacji kominka i TV. Jedna mówi:, że "nie robi się dwóch ołtarzy w kościele" tzn. TV obok kominka zwłaszcza, gdy ten zlokalizowany w kącie wypoczynkowym. A druga, że nie stawia się TV obok kominka bo konkurują ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniga 13.08.2003 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 prawda stara jak swiat :"TV KŁAMIE"...kominek nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor_R 13.08.2003 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 U nas kominek będzie przy schodach, bo to jedyne miejsce gdzie może być Poza tym cały parter jest "otwarty", a schody rozdzielają salon od pokoju "wypoczynkowo-relaksacyjnego". Widok na kominek będzie wtedy z obu pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Darek B. 13.08.2003 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Jeśli to TY Grześku { brat Jurka Marka, itd] to napisz coś do Zabiej Woli i odwiedz starych znajomych. Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor_R 14.08.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Jeśli to TY Grześku { brat Jurka Marka, itd] to napisz coś do Zabiej Woli i odwiedz starych znajomych. Pozdrawiamy. Tak, to chyba ja... a raczej na pewno Napisz do mnie maila na priva, lub prywatną wiadomość na tym Forum, bo jako do Gościa to nijak nie uda mi się z Tobą skontaktować... No i za bardzo nie wiem z kim mam pogadać A i reszta Forumowiczów pewnie nie chce czytać takich postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts