Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamieszkać na poddaszu

Bea7777

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Postanowiłam, że też skrobnę coś o naszej inwestycji. Nie jest to niestety własny domek lecz jedynie poddasze, które wraz z mężem dobudowaliśmy (dobudowujemy) na domu rodziców.

Tak więc zaczęliśmy w połowie września (planowaliśmy na początku sierpnia ale pogoda zrobiła swoje). Wymiary domu to 10x11m. Typowa parterówka z niewielkim strychem (dach kopertowy, ściana kolankowa wysokości 70 cm.), który służył za graciarnio - suszarnię. Od naszego ślubu (przeszło 2 lata) mieszkaliśmy na dole wszyscy razem (4 osoby dorosłe na ok 85 m2). Jednak od pewnego czasu mamy wrażenie, że ściany zaczynają się kurczyć a rzeczy z roku na rok przybywa. O rozbudowie domu myśleliśmy jeszcze przed ślubem ale jakoś tak trochę odwagi, trochę funduszy było brak. Jednak postawiliśmy sprawę jasno - albo teraz albo nigdy.

O czasie, który poświęciłam na załatwianie spraw papierkowych nie wspomnę bo pewnie wiecie jak to wygląda w praktyce.

Ekipa wpadła w połowie września. Rozebrali stary dach, zakryli dom plandeką foliową i zaczęli murować ściany. W międzyczasie mieliśmy kilka wypadków: raz silny wiatr przewrócił jedną z wymurowanych ścianek, innym razem zalało nam dół. Już nie wspomnę o braku ogrzewania (jeszcze tydzień temu) i temperaturze w sypialni dochodzącej aż do 12 - 14 stopni :o

Po 5 tygodniach wyglądało to tak:

http://images31.fotosik.pl/21/7984d3dbaea333ae.jpg

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki dziewczyny za zainteresowanie i za miłe słówka. Od razu człowiekowi lepiej no i siły więcej ;) W miarę możliwości będę wstawiać nowe fotki. Bo na razie to za bardzo nie ma co oglądać, ot taki barak...

aasienkaaa napisz cos więcej o swoim domku. Kiedy zaczynasz "bałagan" ;) ?

[quote name=

aasienkaaa napisz cos więcej o swoim domku. Kiedy zaczynasz "bałagan" ;) ?

Mo domek jest bardzo podobny do Twojego no i też będziemy dobudowywać poddasze. Ale to będzie dopiero w 2009 roku... po ślubie :D a jak na razie mój chłopak ciężko pracuje w Anglii, bo nie chcielibyśmy brać zbyt dużego kredytu (bo i tak będziemy musieli wziąć) no ale zawsze angielskie zarobki są większe niż polskie:):):)

Hejka kobitki ;) Jestem jeno pracy duzo i późno do domku wracam. Poza tym dziś zaczęli nam schody wylewać i taras więc coś się dziac zaczęło. Ekipa od blachy znów nie dojechała i z plandeką na dachu nadal walczymy. Jak tylko sie sytuacja uspokoi to wstawię nowe fotki.

BEATA - BETI - witam u mnie.

Gość BEATA-BETI

Będziecie mieli oddzielne wejście ?

Teraz mam podobną sytuacje jak ty mieszkamy u rodziców tylko ,że my jesteśmy na dole.

Wszystko praktycznie oddzielnie oprócz prądu i ogrzewania.

Nie wyobrażam jak to będzie jak się wyprowadzimy do swojego domu, dobrze mi tu z rodzicami.

Mi też dobrze z rodzicami ( teściami, bo to rodzice małżą ;) ) . Będziemy mieć wspólne wejście na ganek (sień) a w nim osobne wejscie do rodziców i schody do nas na górę. Na górze bedzie najpierw wiatrołap a później hol. W tej chwili mieszkamy razem na dole ale nasze dwa pokoje ( rodzice maja 2 osobne) są ze sobą połączone wiec wychodzi takie ala osobne mieszkanko. Łazienki też mamy osobne. Kuchnia i reszta wspólna (prad ,woda ,gaz - rodzice sponsorują :D ) ale nie jest żle, wręcz przeciwnie - bardzo sympatycznie. Tylko ze miejsca zaczyna byc mało a kuchnie tez chcialabym mieć swoją.

Aby przyblizyć wam rozkład mieszkanka wstawiam mapkę ( ręczna robota ;) a co za tym idzie troszkę zagubione proporcje ale mniej więcej widac co i jak:

- pokój dzienny z kuchnią - 38 m2 (skos na ścianie o długości 6,5 m)

- sypialnia - 17 m2

- pokój - 11 m2

- gabinet - 9 m2

- łazienka 10 m2

- hall - 6 m2

- wiatrołap 5 m2

- tarasik - 5 m2

Całkowita powierzchnia poddasza oszacowana jest na 128,2 m2 (razem z klatką schodową), użytkowa na niecałe 100m2 (powyzej 1.90 ) Ścianka kolankowa na wysokości 144 cm, dach dwuspadowy. Nad poddaszem uzyskamy dodatkowo stryszek (max wysokość ok 2 m) powierzchnia całkowita ok 50 m2 .

http://images31.fotosik.pl/28/655b401839f7043d.jpg

Ale jestem dziś... rozkojarzona? ;)

- pokój dzienny z kuchnią - 38 m2 (skos na ścianie o długości 6,5 m) - na planie 1 i 2

- sypialnia - 17 m2 - na planie: 3

- pokój - 11 m2 - 4

- gabinet - 9 m2 - 5

- łazienka 10 m2 - 6

- hall - 6 m2 - to ta wolna przestrzeń obok kuchni bez numerka :oops:

- wiatrołap 5 m2 - 7

- tarasik - 5 m2

Najbardziej chyba cieszymy się z tego stryszku bo rupieci ( czytaj: narty, piłki, sprzęt do ćwiczeń, ciuchy sezonowe itp. itd) jest u nas od jasnej... Dopiero teraz zauważyliśmy ile rzeczy się "przydaje" :oops: Zawaliliśmy juz cały garaż i komórkę i nadal miejsca brak. Małża ochrzciłam nowym imieniem i mówię do niego Chomiczku ;)