Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwna przypadłość wentylacji

Iacek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Jak w temacie , moja wentylacja w łazience ostatnio oszalała.

Objawia się to wypychaniem powietrza z kratki zamiast zasysaniem , o dziwo gdy sprawdzam tzw. ciąg rano powietrze jest zasysane, po południu wypychane.

Mam pomysł aby na kominie zastosować tzw.deflektor gdyż zauważyłem że okoliczni mieszkańcy mają takowe komin raczej jest w porządku ( 7m długości powinno być ok) , czy ktoś z Was miał podobny przypadek?

Jakoś tematy tego wątku odjechały od meritum zapodanym przez autora.

Iacek - podstawowe pytanie - jakie masz źródło świeżego powietrza w domu.

Z wypowiedzi forumowiczów już wiesz, że musisz mieć swobodny dopływ świeżego powietrza z zewnątrz aby wentylacja grawitacyjna prawidłowo działała. Zakładam, że piec c.o. o ile ma otwartą komorę spalania masz zainstalowany zgodnie z przepisami a więc nie jest źródłem problemu. Jeśli palisz w kominku to czy ma on swój dukt powietrzny ? Jeśli jest to ma za mały przekrój - tego już nie zmienisz. Może Twój problem rozwiąże wentyalcja hybrydowa założona na wyloty kanałów wentylacyjnych - ale trzeba przekuć sie przez czapę tak jak i dla deflektora. Nie pamiętam jak działa deflektor ale wentylacja hybrydowa ma czujkę ciągu wstecznego w kanale wentylacyjnym i mały wentylator uruchamiany w celu zapobieżenia temu zjawisku. Niestety wywoła to podciśnienie w domu i może odwrócić ciągi w innych nie zabezpieczonych wentylacją hybrydową kanałach, np. dymowym albo z okapu kuchennego. Jak widzisz podstawa to swobodny dopływ powietrza, najlepiej wstępnie ogrzanego.

mam plan - jak mawiał Egon z gangu Olsena :lol:

wykonać wentylacje mechaniczna z możliwością późniejszego podłączenia REKU

Grawitacyjna dla mnie nie ma ani jednego plusa - same minusy

co prawda jeszcze nie kupiłem działki i nie wybrałem projektu ale już wybiegam w przyszłość - mam nadzieje niezbyt odległa

tak swoja droga jakby ktoś słyszał o działeczce dość taniej w okolicach Grodziska Maz - czekam na privie ;)

1. Mam podobny plan, z tym że pozostawię grawitacyjną ze wspomaganiem hybrydowym do czasu założenia REKU. Dukt powietrzny do kominka o dużym przekroju tj min. 160. Nie wiem jeszcze jak się robi otwory w stropie Teriva tzn. przelotki umieścić przed zalaniem betonem czy wiercić gdy przyjdzie pora na ułożenie rur. A tak odnośnie wentylacji to ciągle mam więcej pytań niż odpowiedzi. Może jak dociągnę do stanu surowego to mi się to logicznie poukłada w głowie.

2. Działkę mam pod GM ale jakoś nie widziałem ostatnio nic do sprzedania. Z tym "tanio" to uważaj. Jak już będziesz miał "tanią" ofertę to wejdź na stronę Urzędu Gminy GM i popatrz na zamieszczoną tam mapkę z naniesionymi projektowanymi: autostradą i obwodnicą. Sprawdzaj też ogłoszenia o przetargach na działki, niedawno był jeden.

Pozwolę sobie pobłagać was jak widzę dobrze zorientowanych w temacie wentylacji o pomoc i podłącze się do tego wątku.

Mam od paru dni kocioł w głowie. Każdy gada coś innego.

Sytuacja wygląda tak w piwnicy kotłownia kocioł na gaz zimny nad kotłownią kuchnia pomieszczenia te mają komin i dwa do rozdysponowania kanały wentylacyjne. Miało być kotłownia i jeden kuchnia. Jestem na etapie robiebnia sufitu w kuchni. I podłączania do kanału okapu.

Jak ma to w końcu być

w jednym kanale może być spiro i niżej wybita kratka ( druga opinia smrody będą się cofać) lub kratki w takim przypadku być nie musi

kratka w kotłowni nie potrzebna jakiś nawiew czy coś takiego jest w kominie koło kwasówki (druga koniecznie być musi kratka)

Mam nadzieje że wiecie o co chodzi bo ja już nie.

Dodam na parterze jest kuchnia jadalnia kominkowy z kanałem wentylacyjnym łazienka z wentylacją oczywiście. Mam obawy co do tej kuchni :-?

Proszę bez opierdatów rozjaśnić mi te zawiłości

daxima

Skoro "bez opierdatów" to krótko.

Kotłownia - szczelne drzwi, niezamykany nawiew "zetką" maks.30cm nad podłogą o prześwicie min. 200cm2; niezamykany samodzielny wywiew pod sufitem min. 200cm2.

Kuchnia - skoro grawitacyjna w mieszkaniu, to mechanicznego wyciągu powietrza na zewnątrz być nie może (przepisy). Więc nad kuchnią okap wyłącznie z wypuszczaniem z powrotem do kuchni. Wywiew z kuchni samodzielny grawitacyjny.

Wywiewy to druga połowa wentylacji. Piierwszą jest nawiew. Przy wentylacji grawitacyjnej nawiew świeżego powietrza z zewnątrz przez rozszczelnienia w oknach pomieszczeń czystych lub nawiewniki podokienne w tych pomieszczeniach. Ponadto wentylacja grawitacyjna wymaga regulacji (częściowego zdławienia) wywiewów silniejszych, aby ze słabszych nie było cofki, zwłaszcza w czasie dużych mrozów.

Pozdrawiam

Jeż

Jeżu bardzo Ci dziękuję za odpowiedź prostą i czytelną.

Jeszcze tak z małą poprawką na kobiece myślenie.

Czy ja mam źle zrobioną kotłownię. Instalatorzy stwierdzili że zetka już nie potrzebna (po zmianie w trakcie na gaz z sieci) bo oni powietrze do kotła doprowadzają z komina w który wkładali kwasówkę i jakoś tam miało być wystarczająco miejsca i takie tam. Mam nadzieję że dobrze pojęłam.

Kratkę wybijam.

Teraz pytanie do kuchni Czy w takim razie mogę do jednego kanału podłączyć spiro od okapu i jak rozumiem wybić niżej kratkę i to będzie prawidłowo. Bo na moje postrzeganie boję się cofania zapachów. Czy tak się po prostu robi i jest ok. Bo mój projekt sprawia mi sporo problemów i nie zdziwię się jak po prostu nie pomyślano o tym że są w kuchni okapy.

pozdr

Jeżu bardzo Ci dziękuję za odpowiedź prostą i czytelną.

Jeszcze tak z małą poprawką na kobiece myślenie.

Czy ja mam źle zrobioną kotłownię. Instalatorzy stwierdzili że zetka już nie potrzebna (po zmianie w trakcie na gaz z sieci) bo oni powietrze do kotła doprowadzają z komina w który wkładali kwasówkę i jakoś tam miało być wystarczająco miejsca i takie tam. Mam nadzieję że dobrze pojęłam.

Kratkę wybijam.

Teraz pytanie do kuchni Czy w takim razie mogę do jednego kanału podłączyć spiro od okapu i jak rozumiem wybić niżej kratkę i to będzie prawidłowo. Bo na moje postrzeganie boję się cofania zapachów. Czy tak się po prostu robi i jest ok. Bo mój projekt sprawia mi sporo problemów i nie zdziwię się jak po prostu nie pomyślano o tym że są w kuchni okapy.

pozdr

Nie słuchaj tych instalatorów. Zrób nawiew zetką oraz wywiew jak napisałem, aby przepisy przestrzegać, a więc nie mieć problemów z odbiorem kominiarskim, oraz aby spać spokojnie i żyć długo, bo ewentualna awaria pieca i ulatnianie się gazu lub spalin nie będzie Ci straszne.

Odnośnie okapu - czy ja niejasno napisałem? Więc napiszę inaczej, mam nadzieję jasno. Okapu nie podłączaj nigdzie. Po prostu wypuszczaj powietrze zaciągane z okapu z powrotem do kuchni, a nie do żadnego kanału. W okapie powinien być oczywiście filtr przeciwtłuszczowy i przeciwzapachowy.

Setki tysięcy ludzi w Polsce kupuje i instaluje okapy kuchenne z mechanicznym wyciągiem w bezsensowny sposób, czyli wypuszczają powietrze zaciągane przez okap do kanału grawitacyjnego mając i uzytkując jednocześnie wentylację grawitacyjną. I dzieki temu mają cofkę z innego kanału wywiewnego, bo powietrze wywiewane okapem na zewnątrz musi się skądś brać, więc napływa innym kanałem wywiewnym. A ponieważ w kanałach wywiewnych zbierają się brudy, lęgną różne grzyby itp, więc cofka z kanału te brudy z powrotem nawiewa do mieszkania. A później alergie, infekcje dróg oddechowych itd. To jest szkodliwe i sprzeczne z przepisami, które zabraniają stosowania wentylacji mechanicznej w mieszkaniu, w którym jest wentylacja grawitacyjna.

Przypuszczam, że to co wyżej napisałem o okapach bardzo Cię zdziwi. Ale taka jest smutna prawda, że mechaniczne wywiewanie powietrza okapem kuchennym na zewnątrz z mieszkania z wentylacją grawitacyjną jest powszechnie stosowanym idiotyzmem.

Pozdrawiam

Jeż

Czy ja mam źle zrobioną kotłownię. Instalatorzy stwierdzili że zetka już nie potrzebna (po zmianie w trakcie na gaz z sieci) bo oni powietrze do kotła doprowadzają z komina w który wkładali kwasówkę

kotłownię z tego co piszesz masz zrobioną dobrze, bo przy kotłach z zamkniętą komorą spalania, a z treści wynika że taki właśnie masz, nie potrzebny jest otwór nawiewny, natomiast potrzebny jest otwór wywiewny o powierzchni minimum 200 cm2 umieszczony możliwie blisko stropu

Kratkę wybijam. i bardzo dobrze bo to jest ten otwór wywiewny

Nie słuchaj tych instalatorów.

nie słuchaj w tym wypadku Jeża, bo aby przepisy przestrzegać trzeba je znać i nie udzielać rad gdy się nie wie do końca czy radzi się dobrze,

Jeż

Kolego 1950

Jeśli już poprawiasz, to nie pisz bzdur w rodzaju:

przy kotłach z zamkniętą komorą spalania,..., niepotrzebny jest otwór nawiewny

Czyżbyś zapomniał, że wentylacja to nie tylko wywiew, ale również nawiew?

Nie jestem prawnikiem i bezbłędnym interpretatorem przepisów. Swoje rady i opinie staram się opierać na wiarygodnych źródłach, na jakimś tam życiowym doświadczeniu i na logicznym myśleniu.

Oto co można znaleźć w sieci na temat wentylacji kotłowni gazowej:

http://www.e-instalacje.pl/146_254.htm

Autorzy nie cytują przepisów. Przytaczają jedynie numer normy i w przystępnej formie opisują problem. Napisali tam między innymi zdanie:

"Dla kotłowni do 30 kW dopuszcza się nawiew powietrza zewnętrznego z sąsiednich pomieszczeń - otwór wentylacji nawiewnej (niezamykany) musi mieć minimalną powierzchnię 200 cm2."

I to jest jedyne zdanie w tym tekście na Twoją korzyść 1950. Jednak z tego zdania wynika, że zetka z nawiewem z zewnątrz bezpośrednio do kotłowni nie jest konieczna, jeśli nawiew min.200cm2 będzie z innych pomieszczeń domu. Dlaczego o tym nawiewie nie napisałeś 1950?

Jednak ja takiego rozwiązania nie polecam głównie dlatego, że we współczesnych szczelnych domach jest problem z nawiewem przy wentylacji grawitacyjnej. Często rozszczelnienie okien nie wystarcza do wystarczającego nawiewu i konieczne są nawiewniki wyziębiające dom. Dlatego dużo lepszym rozwiązaniem jest zainstalowanie do kotłowni szczelnych drzwi, wywiew grawitacyjny i również grawitacyjny nawiew bezpośrednio z zewnątrz (jeśli kotłownia jest w piwnicy to tzw. zetką), aby kotłownię wentylować zupełnie niezależnie od reszty domu. To również zwiększa bezpieczeństwo domowników na wypadek awarii pieca gazowego, a ponadto pozwala na bezproblemowe zainstalowanie w reszcie domu wentylacji mechanicznej bez łamania zasady, że nie wolno łączyć wentylacji grawitacyjnej i mechanicznej.

Pozdrawiam

Jeż

To co mam zrobić z ta kuchnia jeden kanał i ja czuję się osadzona w kanał.

Dać w nim dwa otwory (jeden na wywiew do okapu kiedy pracuje a niżej kratka??? ) Czy faktycznie tylko pochłaniacz???

Tylko pochłaniacz. Jeśli wpuścisz wywiew z okapu w kanał wentylacyjny i nawet jeśli dasz zamykaną kratkę, której zamknięcie dopiero pozwoli włączyć okap, lub zamykającą się samoczynnie po włączeniu okapu, to jeśli nie otworzysz któregoś okna w domu, będziesz miała cofkę z kanału wywiewnego w łazience. Chcesz tego? A może uważasz, że zawsze Ty i inni domownicy będą pamiętać o otwarciu okna przed włączeniem okapu, aby tej cofki nie było?

Pozdrawiam

Jeż

Kolego 1950

Jeśli już poprawiasz, to nie pisz bzdur w rodzaju:

przy kotłach z zamkniętą komorą spalania,..., niepotrzebny jest otwór nawiewny

Czyżbyś zapomniał, że wentylacja to nie tylko wywiew, ale również nawiew?

Nie jestem prawnikiem i bezbłędnym interpretatorem przepisów. Swoje rady i opinie staram się opierać na wiarygodnych źródłach, na jakimś tam życiowym doświadczeniu i na logicznym myśleniu.

Oto co można znaleźć w sieci na temat wentylacji kotłowni gazowej:

http://www.e-instalacje.pl/146_254.htm

Autorzy nie cytują przepisów. Przytaczają jedynie numer normy i w przystępnej formie opisują problem. Napisali tam między innymi zdanie:

"Dla kotłowni do 30 kW dopuszcza się nawiew powietrza zewnętrznego z sąsiednich pomieszczeń - otwór wentylacji nawiewnej (niezamykany) musi mieć minimalną powierzchnię 200 cm2."

I to jest jedyne zdanie w tym tekście na Twoją korzyść 1950. Jednak z tego zdania wynika, że zetka z nawiewem z zewnątrz bezpośrednio do kotłowni nie jest konieczna, jeśli nawiew min.200cm2 będzie z innych pomieszczeń domu. Dlaczego o tym nawiewie nie napisałeś 1950?

Jednak ja takiego rozwiązania nie polecam głównie dlatego, że we współczesnych szczelnych domach jest problem z nawiewem przy wentylacji grawitacyjnej. Często rozszczelnienie okien nie wystarcza do wystarczającego nawiewu i konieczne są nawiewniki wyziębiające dom. Dlatego dużo lepszym rozwiązaniem jest zainstalowanie do kotłowni szczelnych drzwi, wywiew grawitacyjny i również grawitacyjny nawiew bezpośrednio z zewnątrz (jeśli kotłownia jest w piwnicy to tzw. zetką), aby kotłownię wentylować zupełnie niezależnie od reszty domu. To również zwiększa bezpieczeństwo domowników na wypadek awarii pieca gazowego, a ponadto pozwala na bezproblemowe zainstalowanie w reszcie domu wentylacji mechanicznej bez łamania zasady, że nie wolno łączyć wentylacji grawitacyjnej i mechanicznej.

Pozdrawiam

Jeż

i widzisz, nie opierasz się podobno na przepisach,

a szkoda :roll:

chcąc coś doradzać w przypadkach gdy Twoje rady mogą decydować o bezpieczeństwie użytkowników,

sięgnij głębiej,

warto,

nie spotkasz się wtedy z zarzutami, że nie wiesz co piszesz,

a widzę, że jesteś ambitny i teksty typu - nie słuchaj Jeża bolą :roll:

tutaj masz link do tego co w zasadzie najważniejsze przy budowie domu i to jest jak Biblia, czyli Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie zwłaszcza dział IV Wyposażenie techniczne budynków.

http://dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/0/1A6FE867B90B9F89C125F120042F4C4?OpenDocument&Start=1&Count=1000&ExpandView&View=n&Cat=ap

gdybyś był dłużej na forum to wiedziałbyś, że ścigam takich doradców jak Ty,

bo chcąc doradzać, to musisz wiedzieć o czym piszesz,

a Tobie, na razie zdaje się, że wiesz co piszesz,

przynajmniej w tym temacie,

niestety :roll: