agnieszkakusi 30.10.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 a ja lubię takie specyficzne poczucia humoru. A do termosika zawsze można wrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 30.10.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 PS. Patrzcie jak poprzedni mój post w tym wątku został zupełnie niezauważony. Chyba dlatego, że za krótki był lub bez żadnego żartu. No bo to byłoby za proste rozwiązanie. Njlepiej dzielić włosa na .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 30.10.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Witam Jak w temacie , moja wentylacja w łazience ostatnio oszalała. Objawia się to wypychaniem powietrza z kratki zamiast zasysaniem , o dziwo gdy sprawdzam tzw. ciąg rano powietrze jest zasysane, po południu wypychane. Mam pomysł aby na kominie zastosować tzw.deflektor gdyż zauważyłem że okoliczni mieszkańcy mają takowe komin raczej jest w porządku ( 7m długości powinno być ok) , czy ktoś z Was miał podobny przypadek? Jakoś tematy tego wątku odjechały od meritum zapodanym przez autora. Iacek - podstawowe pytanie - jakie masz źródło świeżego powietrza w domu. Z wypowiedzi forumowiczów już wiesz, że musisz mieć swobodny dopływ świeżego powietrza z zewnątrz aby wentylacja grawitacyjna prawidłowo działała. Zakładam, że piec c.o. o ile ma otwartą komorę spalania masz zainstalowany zgodnie z przepisami a więc nie jest źródłem problemu. Jeśli palisz w kominku to czy ma on swój dukt powietrzny ? Jeśli jest to ma za mały przekrój - tego już nie zmienisz. Może Twój problem rozwiąże wentyalcja hybrydowa założona na wyloty kanałów wentylacyjnych - ale trzeba przekuć sie przez czapę tak jak i dla deflektora. Nie pamiętam jak działa deflektor ale wentylacja hybrydowa ma czujkę ciągu wstecznego w kanale wentylacyjnym i mały wentylator uruchamiany w celu zapobieżenia temu zjawisku. Niestety wywoła to podciśnienie w domu i może odwrócić ciągi w innych nie zabezpieczonych wentylacją hybrydową kanałach, np. dymowym albo z okapu kuchennego. Jak widzisz podstawa to swobodny dopływ powietrza, najlepiej wstępnie ogrzanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.10.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Dziura w ścianie i farelka 6kW w tej dziurze.Ale to już było 100 razy.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkepler 30.10.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Niekończący się temat wentylacji grawitacyjnej. Ratunku. Należy szerzyć potrzebę wentylacji mechanicznej, bo inaczej rozwiązać się tego nie da. Szacun i Uszan, że macie siłę raz za razem analizować te problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 30.10.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 mam plan - jak mawiał Egon z gangu Olsena wykonać wentylacje mechaniczna z możliwością późniejszego podłączenia REKU Grawitacyjna dla mnie nie ma ani jednego plusa - same minusy co prawda jeszcze nie kupiłem działki i nie wybrałem projektu ale już wybiegam w przyszłość - mam nadzieje niezbyt odległa tak swoja droga jakby ktoś słyszał o działeczce dość taniej w okolicach Grodziska Maz - czekam na privie 1. Mam podobny plan, z tym że pozostawię grawitacyjną ze wspomaganiem hybrydowym do czasu założenia REKU. Dukt powietrzny do kominka o dużym przekroju tj min. 160. Nie wiem jeszcze jak się robi otwory w stropie Teriva tzn. przelotki umieścić przed zalaniem betonem czy wiercić gdy przyjdzie pora na ułożenie rur. A tak odnośnie wentylacji to ciągle mam więcej pytań niż odpowiedzi. Może jak dociągnę do stanu surowego to mi się to logicznie poukłada w głowie. 2. Działkę mam pod GM ale jakoś nie widziałem ostatnio nic do sprzedania. Z tym "tanio" to uważaj. Jak już będziesz miał "tanią" ofertę to wejdź na stronę Urzędu Gminy GM i popatrz na zamieszczoną tam mapkę z naniesionymi projektowanymi: autostradą i obwodnicą. Sprawdzaj też ogłoszenia o przetargach na działki, niedawno był jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.10.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Np.http://img526.imageshack.us/img526/5785/zapiankowanyjk0.jpghttp://img141.imageshack.us/img141/9594/wstawionyhu9.jpgAdam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 30.10.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Pozwolę sobie pobłagać was jak widzę dobrze zorientowanych w temacie wentylacji o pomoc i podłącze się do tego wątku. Mam od paru dni kocioł w głowie. Każdy gada coś innego. Sytuacja wygląda tak w piwnicy kotłownia kocioł na gaz zimny nad kotłownią kuchnia pomieszczenia te mają komin i dwa do rozdysponowania kanały wentylacyjne. Miało być kotłownia i jeden kuchnia. Jestem na etapie robiebnia sufitu w kuchni. I podłączania do kanału okapu. Jak ma to w końcu być w jednym kanale może być spiro i niżej wybita kratka ( druga opinia smrody będą się cofać) lub kratki w takim przypadku być nie musi kratka w kotłowni nie potrzebna jakiś nawiew czy coś takiego jest w kominie koło kwasówki (druga koniecznie być musi kratka) Mam nadzieje że wiecie o co chodzi bo ja już nie. Dodam na parterze jest kuchnia jadalnia kominkowy z kanałem wentylacyjnym łazienka z wentylacją oczywiście. Mam obawy co do tej kuchni Proszę bez opierdatów rozjaśnić mi te zawiłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.10.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 adam - może z lekka zmniejszysz gabaryt zdjęć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 30.10.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Adam-mk - bardzo Ci dziekuję za zdjęcia poglądowe. Zapisałem na pen-drive i przeniosę do domowego kompa do specjalnego foldera z róznymi poradami , które kopiuje z tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 30.10.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 daximaSkoro "bez opierdatów" to krótko.Kotłownia - szczelne drzwi, niezamykany nawiew "zetką" maks.30cm nad podłogą o prześwicie min. 200cm2; niezamykany samodzielny wywiew pod sufitem min. 200cm2.Kuchnia - skoro grawitacyjna w mieszkaniu, to mechanicznego wyciągu powietrza na zewnątrz być nie może (przepisy). Więc nad kuchnią okap wyłącznie z wypuszczaniem z powrotem do kuchni. Wywiew z kuchni samodzielny grawitacyjny.Wywiewy to druga połowa wentylacji. Piierwszą jest nawiew. Przy wentylacji grawitacyjnej nawiew świeżego powietrza z zewnątrz przez rozszczelnienia w oknach pomieszczeń czystych lub nawiewniki podokienne w tych pomieszczeniach. Ponadto wentylacja grawitacyjna wymaga regulacji (częściowego zdławienia) wywiewów silniejszych, aby ze słabszych nie było cofki, zwłaszcza w czasie dużych mrozów.PozdrawiamJeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 01.11.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Jeżu bardzo Ci dziękuję za odpowiedź prostą i czytelną.Jeszcze tak z małą poprawką na kobiece myślenie.Czy ja mam źle zrobioną kotłownię. Instalatorzy stwierdzili że zetka już nie potrzebna (po zmianie w trakcie na gaz z sieci) bo oni powietrze do kotła doprowadzają z komina w który wkładali kwasówkę i jakoś tam miało być wystarczająco miejsca i takie tam. Mam nadzieję że dobrze pojęłam.Kratkę wybijam.Teraz pytanie do kuchni Czy w takim razie mogę do jednego kanału podłączyć spiro od okapu i jak rozumiem wybić niżej kratkę i to będzie prawidłowo. Bo na moje postrzeganie boję się cofania zapachów. Czy tak się po prostu robi i jest ok. Bo mój projekt sprawia mi sporo problemów i nie zdziwię się jak po prostu nie pomyślano o tym że są w kuchni okapy.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 01.11.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Jeżu bardzo Ci dziękuję za odpowiedź prostą i czytelną. Jeszcze tak z małą poprawką na kobiece myślenie. Czy ja mam źle zrobioną kotłownię. Instalatorzy stwierdzili że zetka już nie potrzebna (po zmianie w trakcie na gaz z sieci) bo oni powietrze do kotła doprowadzają z komina w który wkładali kwasówkę i jakoś tam miało być wystarczająco miejsca i takie tam. Mam nadzieję że dobrze pojęłam. Kratkę wybijam. Teraz pytanie do kuchni Czy w takim razie mogę do jednego kanału podłączyć spiro od okapu i jak rozumiem wybić niżej kratkę i to będzie prawidłowo. Bo na moje postrzeganie boję się cofania zapachów. Czy tak się po prostu robi i jest ok. Bo mój projekt sprawia mi sporo problemów i nie zdziwię się jak po prostu nie pomyślano o tym że są w kuchni okapy. pozdr Nie słuchaj tych instalatorów. Zrób nawiew zetką oraz wywiew jak napisałem, aby przepisy przestrzegać, a więc nie mieć problemów z odbiorem kominiarskim, oraz aby spać spokojnie i żyć długo, bo ewentualna awaria pieca i ulatnianie się gazu lub spalin nie będzie Ci straszne. Odnośnie okapu - czy ja niejasno napisałem? Więc napiszę inaczej, mam nadzieję jasno. Okapu nie podłączaj nigdzie. Po prostu wypuszczaj powietrze zaciągane z okapu z powrotem do kuchni, a nie do żadnego kanału. W okapie powinien być oczywiście filtr przeciwtłuszczowy i przeciwzapachowy. Setki tysięcy ludzi w Polsce kupuje i instaluje okapy kuchenne z mechanicznym wyciągiem w bezsensowny sposób, czyli wypuszczają powietrze zaciągane przez okap do kanału grawitacyjnego mając i uzytkując jednocześnie wentylację grawitacyjną. I dzieki temu mają cofkę z innego kanału wywiewnego, bo powietrze wywiewane okapem na zewnątrz musi się skądś brać, więc napływa innym kanałem wywiewnym. A ponieważ w kanałach wywiewnych zbierają się brudy, lęgną różne grzyby itp, więc cofka z kanału te brudy z powrotem nawiewa do mieszkania. A później alergie, infekcje dróg oddechowych itd. To jest szkodliwe i sprzeczne z przepisami, które zabraniają stosowania wentylacji mechanicznej w mieszkaniu, w którym jest wentylacja grawitacyjna. Przypuszczam, że to co wyżej napisałem o okapach bardzo Cię zdziwi. Ale taka jest smutna prawda, że mechaniczne wywiewanie powietrza okapem kuchennym na zewnątrz z mieszkania z wentylacją grawitacyjną jest powszechnie stosowanym idiotyzmem. Pozdrawiam Jeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 01.11.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 ...zadziałało na wyobraźnię tak mocno że sobie wyobraziłam jak ludzie montują kratki z żaluzją . Włączasz okap zamykasz kratkę. Chyba wszystkie okapy robią na filtry a nie tylko na wyciąg? Idę obadać sprawę Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 01.11.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Czy ja mam źle zrobioną kotłownię. Instalatorzy stwierdzili że zetka już nie potrzebna (po zmianie w trakcie na gaz z sieci) bo oni powietrze do kotła doprowadzają z komina w który wkładali kwasówkę kotłownię z tego co piszesz masz zrobioną dobrze, bo przy kotłach z zamkniętą komorą spalania, a z treści wynika że taki właśnie masz, nie potrzebny jest otwór nawiewny, natomiast potrzebny jest otwór wywiewny o powierzchni minimum 200 cm2 umieszczony możliwie blisko stropu Kratkę wybijam. i bardzo dobrze bo to jest ten otwór wywiewny Nie słuchaj tych instalatorów. nie słuchaj w tym wypadku Jeża, bo aby przepisy przestrzegać trzeba je znać i nie udzielać rad gdy się nie wie do końca czy radzi się dobrze, Jeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 01.11.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Co do kotłowni zgadza się To co mam zrobić z ta kuchnia jeden kanał i ja czuję się osadzona w kanał. Dać w nim dwa otwory (jeden na wywiew do okapu kiedy pracuje a niżej kratka??? ) Czy faktycznie tylko pochłaniacz??? W kuchni gazu nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 01.11.2007 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 moje pomieszczeniahttp://images14.fotosik.pl/71/388f2458d0ee5d3cm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 01.11.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Kolego 1950Jeśli już poprawiasz, to nie pisz bzdur w rodzaju:przy kotłach z zamkniętą komorą spalania,..., niepotrzebny jest otwór nawiewnyCzyżbyś zapomniał, że wentylacja to nie tylko wywiew, ale również nawiew? Nie jestem prawnikiem i bezbłędnym interpretatorem przepisów. Swoje rady i opinie staram się opierać na wiarygodnych źródłach, na jakimś tam życiowym doświadczeniu i na logicznym myśleniu.Oto co można znaleźć w sieci na temat wentylacji kotłowni gazowej:http://www.e-instalacje.pl/146_254.htmAutorzy nie cytują przepisów. Przytaczają jedynie numer normy i w przystępnej formie opisują problem. Napisali tam między innymi zdanie:"Dla kotłowni do 30 kW dopuszcza się nawiew powietrza zewnętrznego z sąsiednich pomieszczeń - otwór wentylacji nawiewnej (niezamykany) musi mieć minimalną powierzchnię 200 cm2."I to jest jedyne zdanie w tym tekście na Twoją korzyść 1950. Jednak z tego zdania wynika, że zetka z nawiewem z zewnątrz bezpośrednio do kotłowni nie jest konieczna, jeśli nawiew min.200cm2 będzie z innych pomieszczeń domu. Dlaczego o tym nawiewie nie napisałeś 1950? Jednak ja takiego rozwiązania nie polecam głównie dlatego, że we współczesnych szczelnych domach jest problem z nawiewem przy wentylacji grawitacyjnej. Często rozszczelnienie okien nie wystarcza do wystarczającego nawiewu i konieczne są nawiewniki wyziębiające dom. Dlatego dużo lepszym rozwiązaniem jest zainstalowanie do kotłowni szczelnych drzwi, wywiew grawitacyjny i również grawitacyjny nawiew bezpośrednio z zewnątrz (jeśli kotłownia jest w piwnicy to tzw. zetką), aby kotłownię wentylować zupełnie niezależnie od reszty domu. To również zwiększa bezpieczeństwo domowników na wypadek awarii pieca gazowego, a ponadto pozwala na bezproblemowe zainstalowanie w reszcie domu wentylacji mechanicznej bez łamania zasady, że nie wolno łączyć wentylacji grawitacyjnej i mechanicznej. PozdrawiamJeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 01.11.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 To co mam zrobić z ta kuchnia jeden kanał i ja czuję się osadzona w kanał. Dać w nim dwa otwory (jeden na wywiew do okapu kiedy pracuje a niżej kratka??? ) Czy faktycznie tylko pochłaniacz??? Tylko pochłaniacz. Jeśli wpuścisz wywiew z okapu w kanał wentylacyjny i nawet jeśli dasz zamykaną kratkę, której zamknięcie dopiero pozwoli włączyć okap, lub zamykającą się samoczynnie po włączeniu okapu, to jeśli nie otworzysz któregoś okna w domu, będziesz miała cofkę z kanału wywiewnego w łazience. Chcesz tego? A może uważasz, że zawsze Ty i inni domownicy będą pamiętać o otwarciu okna przed włączeniem okapu, aby tej cofki nie było? Pozdrawiam Jeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 02.11.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Kolego 1950 Jeśli już poprawiasz, to nie pisz bzdur w rodzaju: przy kotłach z zamkniętą komorą spalania,..., niepotrzebny jest otwór nawiewny Czyżbyś zapomniał, że wentylacja to nie tylko wywiew, ale również nawiew? Nie jestem prawnikiem i bezbłędnym interpretatorem przepisów. Swoje rady i opinie staram się opierać na wiarygodnych źródłach, na jakimś tam życiowym doświadczeniu i na logicznym myśleniu. Oto co można znaleźć w sieci na temat wentylacji kotłowni gazowej: http://www.e-instalacje.pl/146_254.htm Autorzy nie cytują przepisów. Przytaczają jedynie numer normy i w przystępnej formie opisują problem. Napisali tam między innymi zdanie: "Dla kotłowni do 30 kW dopuszcza się nawiew powietrza zewnętrznego z sąsiednich pomieszczeń - otwór wentylacji nawiewnej (niezamykany) musi mieć minimalną powierzchnię 200 cm2." I to jest jedyne zdanie w tym tekście na Twoją korzyść 1950. Jednak z tego zdania wynika, że zetka z nawiewem z zewnątrz bezpośrednio do kotłowni nie jest konieczna, jeśli nawiew min.200cm2 będzie z innych pomieszczeń domu. Dlaczego o tym nawiewie nie napisałeś 1950? Jednak ja takiego rozwiązania nie polecam głównie dlatego, że we współczesnych szczelnych domach jest problem z nawiewem przy wentylacji grawitacyjnej. Często rozszczelnienie okien nie wystarcza do wystarczającego nawiewu i konieczne są nawiewniki wyziębiające dom. Dlatego dużo lepszym rozwiązaniem jest zainstalowanie do kotłowni szczelnych drzwi, wywiew grawitacyjny i również grawitacyjny nawiew bezpośrednio z zewnątrz (jeśli kotłownia jest w piwnicy to tzw. zetką), aby kotłownię wentylować zupełnie niezależnie od reszty domu. To również zwiększa bezpieczeństwo domowników na wypadek awarii pieca gazowego, a ponadto pozwala na bezproblemowe zainstalowanie w reszcie domu wentylacji mechanicznej bez łamania zasady, że nie wolno łączyć wentylacji grawitacyjnej i mechanicznej. Pozdrawiam Jeż i widzisz, nie opierasz się podobno na przepisach, a szkoda chcąc coś doradzać w przypadkach gdy Twoje rady mogą decydować o bezpieczeństwie użytkowników, sięgnij głębiej, warto, nie spotkasz się wtedy z zarzutami, że nie wiesz co piszesz, a widzę, że jesteś ambitny i teksty typu - nie słuchaj Jeża bolą tutaj masz link do tego co w zasadzie najważniejsze przy budowie domu i to jest jak Biblia, czyli Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie zwłaszcza dział IV Wyposażenie techniczne budynków. http://dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/0/1A6FE867B90B9F89C125F120042F4C4?OpenDocument&Start=1&Count=1000&ExpandView&View=n&Cat=ap gdybyś był dłużej na forum to wiedziałbyś, że ścigam takich doradców jak Ty, bo chcąc doradzać, to musisz wiedzieć o czym piszesz, a Tobie, na razie zdaje się, że wiesz co piszesz, przynajmniej w tym temacie, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts