Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stokrotki-co zrobić żeby rosły na trawniku?

Gutek  Fredek

Recommended Posts

albo zbierz nasionka i wysiej, albo podkop kilka takich dzikich sztuk i posadź - rozsieją sie.. ale tu śmieszna historia - te polne drobne stokrotki posadzone u mnie na trawniku rozrosły się do mutantów o średnicy nawet do 3cm średnicy kwiatu.

poszukaj przez wyszukiwarkę - trafisz na kilka ciekawych wątków:

tutaj poruszono troszkę temat stokrotek i ogólnie podejścia do trawnika:

http://forum.muratordom.pl/co-zamiast-trawnika-moze-pomoze-hanka,t106743.htm?highlight=stokrotki

"Odziedziczyłam" działkę z rabatką (o,5 x o,5m) posianych w rządkach takich właśnie zwykłych stokrotek. Teraz (2lata) mam cały trawnik - posadziłam kępki- oraz początkową rabatkę teraz już 2mx 2m , która sama się rozsiała czy rozsadziła. Ogólnie nic z nimi nie robię, a rosną jak szalone, jakby nie fakt, że je lubie i że działka to właściwie sam trawnik to można by było powiedzieć, że zalęgły się jak chwast.

Życzę powodzienia w uprawie. Acha one faktycznie nie lubią wysokiej trawy.

to ja mam inne pytanie - mam kilka dolkow w trawniku wykopanych przez psy - jesli bym w te dolki wkopala zwykle stokrotki sadzonki (na wiosne) to jest szansa ze sie rozsieja?

czy jesli pozniej caly trawnik potraktuje opryskiem czy czyms (jeszcze nie stosowalam) na zielsko (jedno czy dwuliscienne, nie wiem jakie jest zielsko :oops: ) to pozbede sie tez stokrotek jesli efekt mi sie nie spodoba?

• 8 months później...
Wykopałam stary wątek, bo mi niestety z tymi stokrotkami nie wychodzi. Wsiałam w ubiegłym roku i w tym na wiosną kilka paczek tych polchych, dosadziłam wykopanych i nic. Z tych wsadzanych to nawet kilka rośnie, ale nie kwitną. Co robię źle? A może gleba jest kiepska - to właściwie podglebie, bo tak trzeba było uformować teren, ale trawa jakoś rośnie. Może ktoś ma pomysł co robić? Nawozić, podlewać? Myślałam że polne są odpore. A może zakwaszona gleba im nie służy?