Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Wg przepisów minimalna odległość ściany od granicy z sąsiadem wynosi 3 lub 4 m (o ile pamiętam) - w zależności od tego, czy są okna.

Czy jeżeli sąsiad wyrazi zgodnę na mniejszą odległość (np. 1m), to dostanę pozwolenie na budowę?

Dodam jeszcze, że na mojej działce obecnie stoi stary dom - prawie w granicy z ww. sąsiadem - który zamierzam rozebrać, a w jego miejsce postawić nowy. Przy czym zaznaczam, że formanie nie będzie to rozbudowa starego, ale jego rozbiórka i budowa nowego od podstaw (a więc pozwolenei na budowę).

Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?

Pozdrawiam

Sławek

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W tym momencie minimalna odleglosc od granic dzialki moze byc 1,5m w pewnych warunkach, bez okien itp i przy zgodzie sasiada. Standartowo nadal jest 3m i 4m z oknami.

Na 1m nawet przy zgodzie sasiada moga sie nie zgodzic i raczej sie nie zgodza, chyba ze warunki na tym terenie do tego zmuszaja. Z 1,5m niepowinno byc problemu.

Jeżeli możesz, to poczekaj. nowa wersja Prawa Budowlanego ma być bardziej tolerancyjna pod tym względem. Tylko czy przejdzie i kiedy? Miało być już na początku 2008.
Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?

Pozdrawiam

Sławek

jesli rozbierzesz i będzie nowa budowa - prawdopodobnie nic nie wskórasz

natomiast znam przypadek /taki jak Twój/ ze po rozebranu starej rudery i matacząć nazewnictwem , ze jest to niby "remont, rozbudowa i nadbudowa"

osiagnieto pozytywny rezultat ...

dwa murowane domy stoja w odległości 1,2 m od siebie ...

a nowy /ten niby remontowany/ jest usytuowany w ostrej granicy ...

zgoda sasiada /lub jej brak/ nie miała tu znaczenia

Zgoda to przyspieszenie, sąsiad nie musi się zgodzić nawet na 2,5m i nowe prawo tu nic nie zmieni. Bedzie latwiej budowac sie na waskich dzialkach gdy warunki do tego zmuszaja albo z inncyh powodow jesli masz dobre argumenty i je przyjma w Urzednie. Tak czy siak sasiadowi moze sie nie podobac ze chcesz mieszkac 2,5m od niego a co mowic o 1m.

U mnei garaz stoi 1,5m od granic dzialek. Waska dzialka... wiekszych problemow z urzedem nie bylo tlyko chceli miec na pismie ze sasiad sie zgadza na takie rozwiazanie w skrocie ze nie bedzie robil problemow przy pozwoleniu.

Ja sie budjue w odległosci 1.3 metra od granicy mam okna, ale nie piszcie ze zgoda od sasiadna wystarczy na takie posuniecie bo to nie jest prawdą. Tak było kiedys ze wystarczyła zgoda sasiada i mozna było sie zbilizyc do granicy teraz to wyglada inaczej. Zeby mozna było tak zrobic to sasiad musi sie budowac tez w odległosci zbliżonej do granicy albi tak jak w moim wypadku działka do któreja ja sie zblizyłem musi nie byc budowlana i udzad miejski moze zrobic takie odstepstwo.

A ja mam tak.

Ściana bez okien 1,5 m od granicy (sąsiad wyraził zgodę) i wszystko ok, ale mam zamiar docieplić dom 15 cm styropianem i wtedy to już będzie 1,35 m, z tynkiem jeszcze mniej. Kierbud mówi że docieplenie nie jest konstrukcją budynku i nie liczy sie do wymiarów budynku :-? Jednak trochę mi to "śmierdzi" i nie wiem czy naprawdę sąsiad może mieć pretensje o te 15 cm :evil: . Jak sądzicie? Nie jestem do końca pewien co do stanowiska kierbuda. Czy ktoś z was wie jak to jest z tym dociepleniem?

§ 12. (7) 1. Jeżeli z przepisów § 13, 60, 271 i 273 lub przepisów odrębnych nie wynikają inne wymagania, budynki na działce budowlanej sytuuje się od granicy z sąsiednią działką budowlaną w odległości nie mniejszej niż:

1) 4 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w stronę tej granicy,

2) 3 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych w stronę tej granicy.

2. Odległość od granicy, o której mowa w ust. 1 pkt 1, mierzy się w poziomie od najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu drzwiowego lub okiennego ściany lub w połaci dachowej budynku zwróconej w stronę tej granicy lub od najbliższej krawędzi otworu okiennego umieszczonego w dachu.

3. Sytuowanie ściany budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy z sąsiednią działką budowlaną lub bezpośrednio przy granicy, jeżeli:

1) wynika to z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo

2) nie jest możliwe zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1 pkt 2, ze względu na rozmiary działki.

4. Jeżeli na sąsiedniej działce:

1) w odległości od 1,5 m do 3 m od granicy istnieje budynek ze ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych albo wydano decyzję o pozwoleniu na budowę tak usytuowanego budynku, dopuszcza się sytuowanie ściany budynku bez otworów okiennych lub drzwiowych w takiej samej odległości od tej granicy, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej,

2) bezpośrednio przy granicy istnieje budynek ze ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych albo wydano decyzję o pozwoleniu na budowę tak usytuowanego budynku, dopuszcza się sytuowanie ściany budynku bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy tej granicy, przylegającej do istniejącej ściany, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej.

5. Okapy i gzymsy nie mogą pomniejszać odległości od granicy działki budowlanej, o których mowa w ust. 1, o więcej niż 0,8 m, natomiast części budynku, takie jak balkony, galerie, tarasy, schody zewnętrzne, pochylnie i rampy - o więcej niż 1,3 m.

6. Odległości, o których mowa w ust. 1-5, nie odnoszą się do podziemnych części budynku znajdujących się całkowicie poniżej poziomu terenu.

7. Budynek inwentarski, budynek gospodarczy ze ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi nie mogą być sytuowane w odległości mniejszej niż 8 m od ściany istniejącego budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego albo budynku użyteczności publicznej, dla których wydano decyzję o pozwoleniu na budowę na sąsiedniej działce.

§ 13. (dotyczy przeslaniania się budynków - nie dot. raczej kurników

gdzie par. 57 i 60 dotyczy naslonecznienia pomieszczeń, na które nikt i tak nie zwraca uwagi

par. 271 273 warunki ppoż, do ktorych nie kwalifikują się kurniki

zgoda sąsiada - bez większego wpływu na decyzje urzędników

ale mam zamiar docieplić dom 15 cm styropianem i wtedy to już będzie 1,35 m, z tynkiem jeszcze mniej. Kierbud mówi że docieplenie nie jest konstrukcją budynku i nie liczy sie do wymiarów budynku :-? Jednak trochę mi to "śmierdzi" i nie wiem czy naprawdę sąsiad może mieć pretensje o te 15 cm :evil: .

To juz było strasznie maglowane na tym forum. Sam się tym interesowałem i moim zdaniem Twój kierbud nie ma racji. Ja w projekcie miałem BK bez docieplenia a zbudowałem z MAXa + 15 styropianu. Geodeta przy tyczeniu budynku uwzględnił róznicę pomiędzy BK 36,5cm, a MAXem 28,8+15 styropianu. Wydaje mi się, że jak jest robiona inwenataryzacja geodezyjna to geodeta sprawdza odległośc od ściany (tej ocieplonej) do płotu, nie odliczając wartswy styropianu.

Gość M@riusz_Radom
Oczywiśćie ze ocieplenie liczy się do odleglosci to powinno byc juz w projekcie.

A tego to już nie byłbym taki pewien .. Dach też obcinasz na równi ze ścianą ?? Ja wiem, że w prawie budowlanym jest zapis o tym, że dachy, okapy, nie mogą pomniejszać dopuszczalnych odległości o więcej niż 0.8 m, ale zapisów o tym, że docieplenie wlicza się do odległości od granicy już nie ..

Gość M@riusz_Radom
Niekoniecznie - napisane jest o odległości 3m od najbliższego narożnika, nie ma mowy o licu ściany. a ten narożnik to ma być z dociepleniem czy bez ? :) U mnie urzędasy twierdzą, że nie wliczają docieplenia do odległości.

cóż każdy urzędnik interpretuje jak mu się podoba, to prawda :D, nie znając powodów takiego rozwiązania,

ale biorąc pod uwagę, że jest to wymóg ppoż, to powinno być od lica,

zresztą można to zinterpretować poprzez analogię definicji 4m i odległości do otworu

"§ 9. 1. Wymagane w rozporządzeniu wymiary w świetle należy rozumieć jako uzyskane po wykończeniu powierzchni elementów budynku, a w odniesieniu do wymiarów otworów okiennych i drzwiowych jako wymiary w świetle ościeżnicy.

To chyba wyjasnia watpliwości :lol:

§ 9. (5)

....

3. Określone w rozporządzeniu odległości między budynkami i terenowymi urządzeniami budowlanymi mierzy się w miejscu najmniejszego oddalenia, przy czym dopuszcza się przyjmowanie wymiarów bez uwzględnienia grubości tynków i okładzin zewnętrznych.

to jest prawidłowa odpowiedź

dzięki sSiwy12 za inspirację :D

Z którego to roku ? :)

Nowela z 07.04.2004 (Dz.U z 12.05.2004r.)

Tak aby "pogmatwać" :oops:

Literalnie rzecz biorąc to:

W przypadku odległości od granicy "liczy się" od sciany wykończonej,

a w przypadku odległości od istniejącego budynku - bez grubości tynów i wykładzin zewnetrznych (pytanie, czy dotyczy to ocieplenia, jest przecież pod tynkiem, lub okładzinami zewnetrznymi)

Taka "zagwzdkę" dał nam ustawodawca :lol: