Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarz do dziennika Emila i Eli

emil_d

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam i gratuluje fajowego wyboru co do domu. Ja buduje kornelke-prawie parterowy domek. Co do " Niektórzy hurtownicy straszą, że nie będzie materiałów" ja to słysze od pol roku i bym sie ta kwestia bardzo nie przejmowal. Zagladalem po kilkunastu hurtowniach i prawie w kazdej "kupuj pan bo drozeje, kupuj kolego bo nie bedzie... Kupuj Kupuj Kupujjjj. Powiem ci szczerze ze czysci mnie taka gadka...

W tamtym tygodniu chcialem kupic cegle na dom oczywiscie. Rozne grubosci z pth... (WIENERBERGER) W pewnym momencie okazalo sie ze u producenta jest taniej niz w hurtowniach. Czyli szybko wywnioskowalem ze jest to SZTUCZNA NAGONKA, TLOK ,NAGANIANIE KONIUNKTURY CZY JAKOS TAK:):):) MAM RACJE?

Bede tu zagladal i dopingowal a moze i jakimis radami sie wymienimy?

pozdro

• 2 weeks później...
Witam i gratuluje fajowego wyboru co do domu.

grubosci z pth... (WIENERBERGER) W pewnym momencie okazalo sie ze u producenta jest taniej niz w hurtowniach. Czyli szybko wywnioskowalem ze jest to SZTUCZNA NAGONKA, TLOK ,NAGANIANIE KONIUNKTURY CZY JAKOS TAK:):):) MAM RACJE?

pozdro

Dzięki, zobaczymy jak będzie wyglądał po budowie - mam nadzieję, że będzie przytulny i wygodny.

Dzisiaj w dzienniku budowy wyraziłem tą samą opinię co Ty. Na szczęście trafiłem na dobrą hurtownię - zastanawia tylko fakt, że niemiecki Porotherm jest tańszy od polskiego (nie udało mi się znaleźć lepszej ceny). Może Wienerberger postanowił zarobić na Polakach?

grubosci z pth... (WIENERBERGER) W pewnym momencie okazalo sie ze u producenta jest taniej niz w hurtowniach. Czyli szybko wywnioskowalem ze jest to SZTUCZNA NAGONKA, TLOK ,NAGANIANIE KONIUNKTURY CZY JAKOS TAK:):):) MAM RACJE?

pozdro

Dzięki, zobaczymy jak będzie wyglądał po budowie - mam nadzieję, że będzie przytulny i wygodny.

Dzisiaj w dzienniku budowy wyraziłem tą samą opinię co Ty. Na szczęście trafiłem na dobrą hurtownię - zastanawia tylko fakt, że niemiecki Porotherm jest tańszy od polskiego (nie udało mi się znaleźć lepszej ceny). Może Wienerberger postanowił zarobić na Polakach?

pozdro

• 4 weeks później...

Witam. Wyczytałam, że mieliście problem z wodą w wykopie fundamentowym - u nas było to samo. Jak planujecie poradzić sobie z problemem wody potem? Szczerze mówiąc my chyba zrobimy studnię kręgową- ale jeszcze nie jesteśmy co do tego przekonani :roll:

Powiedz mi jeszcze w jaki sposób dociągneli ci wodę, przy takim wysokim poziomie wód?

Witam. Wyczytałam, że mieliście problem z wodą w wykopie fundamentowym - u nas było to samo. Jak planujecie poradzić sobie z problemem wody potem? Szczerze mówiąc my chyba zrobimy studnię kręgową- ale jeszcze nie jesteśmy co do tego przekonani :roll:

Powiedz mi jeszcze w jaki sposób dociągneli ci wodę, przy takim wysokim poziomie wód?

Zrobiliśmy wykop pomocniczy - kupiłem pompę kanalizacyjną i chłopaki odciągali wodę przez 2 dni na pole sąsiada. W czwartek było na tyle sucho, że zdecydowaliśmy się na zalanie ław.

Jeśli chodzi o wysoki poziom wód gruntowych to niestety żadne studnie chłonne itp. nie pomogą - kierownik budowy mówi, że B20 jest betonem, który spokojnie może leżeć w wodzie i nic się nie będzie działo. Myślę, że ma rację. W tym wypadku ważne jest aby nie dopuścić do zamarzania wody w fundamentach.

Dociągnęli normalnie - dwa dni i była - ale miałem wodę i kanalizację w działce - więc do wody potrzeba było 36 m rurki a kanalizy 13 m.

U nas jak zaczęli robić wykop pod dociągnięcie wody to po kilku godzinach zrezygnowali i stwierdzili, że przyjadą latem jak wody opadną. Woda nachodziła tak szybko w wykopie, że nie mogli podłączyć rury :(

To jakaś ściema - u mnie woda jest na poziome 50 cm. - kopali na 1,2 m - i się udało bez bólu. Kwestia odpowiednich narzędzi.

• 1 month później...

Witam, Gratuluję pomysłu na budowę domu parterowego.

Również buduję porterówkę (szczegóły w mini blogu).

http://kbprojekt.pl/obrazki/baza/projekt_609_6.jpg

Aktualnie jestem na etapie wykończeniówki (płytki, malowanie ścian, równanie terenu, wykonywanie ogrodzenia działki).

Witam, Gratuluję pomysłu na budowę domu parterowego.

Również buduję porterówkę (szczegóły w mini blogu).

http://kbprojekt.pl/obrazki/baza/projekt_609_6.jpg

Aktualnie jestem na etapie wykończeniówki (płytki, malowanie ścian, równanie terenu, wykonywanie ogrodzenia działki).

Ładny domek - byłem na waszym miniblogu :)

Witam,

Szukałam informacji o oknach Urzędowskiego i natknęłam się na Wasz dziennik. No i zobaczyłam działkę, którą prawie kupiliśmy :-)))

Chyba się nie mylę? Jest to działka po sąsiedzku z hurtownią wędkarską?

Kupiliśmy w końcu działkę po drugiej stronie Sienkiewicza - od Wołodyjowskiego.

Bardzo ładny macie domek. Też zawsze chciałam mieć parterowy, ale niestety działka na to nie pozwoliła - .

A przy okazji mam pytanie o okna. Cena którą Wam podali była z szybami P4 i wzmocnionymi okuciami, czy taki standard? Przymierzamy się powoli do okien, chcielibyśmy drewniane, tylko boję się żeby cena nas nie zabiła :oops:

Pozdr

Tamtu

Witam,

Szukałam informacji o oknach Urzędowskiego i natknęłam się na Wasz dziennik. No i zobaczyłam działkę, którą prawie kupiliśmy :-)))

Chyba się nie mylę? Jest to działka po sąsiedzku z hurtownią wędkarską?

Kupiliśmy w końcu działkę po drugiej stronie Sienkiewicza - od Wołodyjowskiego.

Bardzo ładny macie domek. Też zawsze chciałam mieć parterowy, ale niestety działka na to nie pozwoliła - .

A przy okazji mam pytanie o okna. Cena którą Wam podali była z szybami P4 i wzmocnionymi okuciami, czy taki standard? Przymierzamy się powoli do okien, chcielibyśmy drewniane, tylko boję się żeby cena nas nie zabiła :oops:

Pozdr

Tamtu

Dokładnie ta działka :) Zapraszam na wizję lokalną :)

Zrezygnowałem z okien Urzędowskiego bo:

1. Ceny od 20 do 35 k zł za komplet mnie trochę przeraziły

2. Specjalista (firma polecana na stronach Urzędowskiego) powiedział, że nie ma sensu dozbrajać okien drewnianych, ponieważ rama jest najsłabszym elementem i instalacja okuć czy szyb o wzmocnionych parametrach nie ma sensu.

3. Popytałem na rynku i okna Urzędowskiego są rzeczywiście bardzo dobre, jednakże czasami się paczą (zwłaszcza jeśli są to okna balkonowe) i trzeba coś tam poprawiać.

4. Otrzymałem ofertę na okna na profilach Brugmanna (standard+szprosy) w cenie 11 k zł wraz z instalacją.

Ten ostatni argument ostatecznie mnie przekonał. :)

• 1 month później...

Witam, wpadłem na Twój dziennik dzięki ..... avatarwi , dzięki Barcelonie :)

Ostro zasuwacie z budową, będę od czasu do czasu zaglądał.

ściany masz zrobione z PTH25 tak było w projekcie czy zmienialiście szerokość murów? , rury kanalizacyjne w stanie "0" robiła ta sama firma co resztę prac czy inna?