Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarz do dziennika Emila i Eli

emil_d

Recommended Posts

Gdzie umieściłeś drzwi w kuchni?Nie wiem czy dobrze patrzę, ale nie widzę zmian na tym projekcie z poprawkami?

Drzwi przeniosłem na wysokość drzwi od wiatrołapu, natomiast drzwi do spiżarki przesunąłem maksymalnie do ściany (tej od garderoby) - dzięki temu udało mi sie ustawić szafki w kuchni.

Wg mnie miejsca jest dość aby wstawić stół i 6 krzeseł. Powierzchnia kuchni to 18,5 m2 wymiary mniej więcej 5 x 4 m minus wcięcie.

Czy nie za mało jest okien w salonie, czyli czy nie jest za ciemno?

Ja mam dom usytuowany w osi północ - południe - i salon mam doświetlony - są w nim 3 okna + światło z kuchni. Niestety salon ma tylko jedną ścianę na której można powiesić telewizor.

Ja chcę w ogóle zlikwidowac garaż i poszerzyc wiatrołap i gabinet i przy wejściu zrobic garderobę na kurtki i buty.

Będzie to wymagało sporo prac - garaż jest o jakieś 50 cm niżej usytuowany. Nie wiem też czy dom nie straci ładnej bryły. Chyba lepiej poszukaj innego projektu :)

Mieszkam na podkarpaciu, więc chyba nici z wizji lokalnej, choc propozycja kusząca, dzięki za chęc pomocy.

W każdym razie zapraszam :)

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, wreszcie ktoś ma interesujące wnętrza. Przejrzałam dziesiątki dzienników i nic ciekawego nie widziałam a u Państwa można pogratulować wyboru projektowania wnętrz przez projektanta od razu widać, że wszystko jest jak ma być. Mam prośbę proszę o wklejenie zdjęć korytarza jak Państwo go skończą bo moim problemem jest wąski i długi korytarz i szukam inspiracji na jego wykończenie aby nie przytłaczał tak bardzo i czytałam wiele, że paski są dobrym rozwiązaniem jednak tylko u Państwa je spotkałam i bardzo mi się to podobają.

mysiaasia napisał:
Witam, wreszcie ktoś ma interesujące wnętrza. Przejrzałam dziesiątki dzienników i nic ciekawego nie widziałam a u Państwa można pogratulować wyboru projektowania wnętrz przez projektanta od razu widać, że wszystko jest jak ma być. Mam prośbę proszę o wklejenie zdjęć korytarza jak Państwo go skończą bo moim problemem jest wąski i długi korytarz i szukam inspiracji na jego wykończenie aby nie przytłaczał tak bardzo i czytałam wiele, że paski są dobrym rozwiązaniem jednak tylko u Państwa je spotkałam i bardzo mi się to podobają.

Jeszcze chwila - brakuje już tylko luster, węża świelnego i listew przypodłogowych. Właśnie się wprowadziliśmy :) więc niedługo będę mógł powiedzieć jak się mieszka.

• 4 weeks później...
  Janusz75 napisał:
Witam,

Widzę, że wiele się zmieniło od czasu mojej wizyty w celu obejrzenia tynków pana Antoniego :) Gratuluję efektu i życzę Państwu miłego mieszkania w nowym domku:)

Pozdrawiam,

Ula

Witam,

Postaram się załączyć nowe zdjęcia jak tylko będę miał chwilę czasu. Mieszka się dobrze - tynki nie odpadają :)

• 2 months później...

Witam, dotarłam tu przez wątek o łazienkach - pomysł na pomaranmczową łazienkę bardzo mi sie podoba i chcałabym zobaczyć ją w pełnej okazałosci :D

Podoba mi sie również projekt domu i jestem ciekawa wrażeń z zamieszkania. Ja róneiż zastanawiam sie nad budową parterowego domu.

W Gracji podoba mi się to że salon jest otwarty i wyjscie z salonu i kuchni na taras.

czekam na nowe wpisy w dzienniku!

pozdrawiam

st_ella

• 2 months później...
  • 2 months później...

Witam serdecznie!

Też jesteśmy zainteresowani projektem Gracja... Jedyne czego się obawiamy to kuchnia - czy bez wprowadzania zmian stół z 6 krzesłami nie zagraca powierzchni i jest jak wokół niego przechodzić? Zastanawiamy się jak wyglądałaby Gracja już umeblowana - czy mógłby Pan zamieścić jakieś zdjęcia już wykończonych wnętrz? (Najbardziej interesuje nas oczywiście kuchnia i salon...) Bylibyśmy bardzo wdzięczni :)

Pozdrawiam serdecznie!!

Magda

Mnie też Emil nie odpisał :wink:

Ja też buduję Grację, ale ze zmianami.....

Myślę że stół z 4 krzesłami spokojnie się zmieści to i 6 krzeseł też wejdzie...

Gratuluję wyboru... to jest naprawdę duży dom z dużą przestrzenią. Chociaż sypialnie niekoniecznie olbrzymie, ale całe życie toczy się w salonie i kuchni.

Życzę powodzenia Arnika

Przepraszam wszystkich zawiedzionych tym, że nie odpisałem - problem w tym, że ustawiłem sobie automatyczne powiadamianie o nowych postach w moich wątkach - niestety działa to jak kierunkowskaz w samochodzie (czasami powiadomienia przychodzą czasami nie).

Odnośnie pytań - w kuchni spokojnie mieści się stół z 4 krzesłami - mam stół o wymiarach 120 cm x 75 cm i 4 krzesła i spokojnie da się użytkować kuchnię. Oczywiście załączę zdjęcia (obiecuję, że dzisiaj zrobię) :)

To co mogę doradzić to zmiana umiejscowienia wiatrołapu i pokoju - strasznie cierpimy z powodu braku połączenia wiatrołapu z garażem (po pierwsze z garażu dość mocno wieje, po drugie błocko się niesie po całym korytarzu).

Co do wygody użytkowania to muszę przyznać, że sypialnie są za małe - mam dwójkę dzieciaków i jak rozstawią zabawki to nie da się wejść do pokoju. Mało skuteczny także jest schowek w pobliżu kuchni - nie nadaje się do przechowywania przetworów (jest za ciepło) a jedynie do tzw. suchej karmy.

Jakby co to proszę o kontakt - będę zaglądał częściej.

Witaj Emil

Cieszę się, że zajrzałeś.

Ja porobiłam sporo zmian. Wydłużyłam salon i kuchnię o zadaszenie tarasu, powiększyłam spiżarnie i przeniosłam WC do łazienki (wydzielone miejsce na WC), łazienkę zamieniłam miejscami z pokojem, tak, żeby za kotłownią była łazienka i WC, Tam gdzie miało być WC dla gości to jest powiększona spiżarnia i za spiżarnią jest dodatkowa garderoba.

Salon obecnie ma 48m2, a kuchnia prawie 20m2, spiżarnia jakieś 4-5m2, takie samo jest pomieszczenie gospodarcze- garderoba (wejście od strony przedpokoju)

Pokoje nie są wielkie, to fakt, ale my całe życie spędzamy w salonie i w kuchni....

Nie robiłam zadaszonego tarasu, bo jak jest ładnie to na tarasie siedzieć będziemy, a jak leje i dmucha, to w salonie....

Z tym wiatrołapem to masz racje...

Jeden z naszych znajomych też nam mówił, żeby przenieść wiatrołap koło garażu... ale ja nie posłuchałam...

Jest też trochę za mały.... Rozebrać buty i powiesić kurtkę na wieszaku....

Jak Wam się sprawuje i użytkuje kuchnię od południa, lub od tyłu?

Kilkoro z rodziny mówiło nam, żeby przenieść od frontu kuchnię do części salonu, a z kuchni i połowy salonu zrobić jeden duży salon....

Ja jednak zostawiłam salon tak jak w projekcie (tylko wydłużyłam go o taras) i kuchnia też w tym samym miejscu, ale wyprostowana i wydłużona o taras.

Jestem ciekawa zdjęć i adaptacji.

Proszę o nie.

Może jeszcze zdążę coś wprowadzić innego... , chociaż już mamy tynki...

Pozdrawiam Arnika :p

To wprowadziłaś sporo zmian. Ja w zasadzie zmodyfikowałem tylko część sypialnianą i łazienkę. Teraz trochę mi brakuje drugiej łazienki.

Jeśli chodzi o kuchnię od południa to jest ekstra - niestety potrzebny jest do tego osłona tarasu - latem gdy słońce jest wysoko jest przyjemny cień, zimą gdy potrzebne doświetlenie, w kuchni jest jasno i przytulnie. Nie widzę problemu z umiejscowieniem kuchni od tyłu - ma to nawet sporo zalet - latem jemy śniadanie na tarasie, jest całkiem fajnie jak się robi grilla bądź imprezę w ogrodzie :) Generalnie, uważam, że jest to jedna z lepszych decyzji odnośnie domu (jeśli przychodzą goście to i tak dzwonią do bramy).

Ja powiększyłem wiatrołap (kosztem gabinetu) więc jest OK.

KSztałt kuchni jest nietypowy, więc jest ona mało ustawna - ale ma za to swój klimat :)

Tutaj jest plan mojego domu

http://img96.imageshack.us/img96/9462/skanuj0030.jpg

Ze zmian to wydłużyłam garaż o dwa metry, bo nie zmieściły by się dwa samochody.

Widoz z salonu na kuchnie - tu będzie stał stół.

http://img682.imageshack.us/img682/3818/dsc05743.jpg

Widok na kąt kuchni w którym ustawimy meble

http://img687.imageshack.us/img687/6402/dsc05746.jpg

Bardzo dziękuję za zamieszczenie zdjęć kuchni! Rzeczywiście miejsca jest sporo, na projekcie nie bardzo to widać...

Mam jeszcze jedno pytanie - jak wygląda strych w 'Gracji' (czy w ogóle jest..?)

Jeżeli jest, to - czy da się stanąć na nim prosto czy nie ma aż tyle miejsca? (tzn jaka jest mniej więcej wysokość w najwyższym punkcie) ..i którędy ew. się tam wychodzi wg projektu?

Mindy napisał:
Bardzo dziękuję za zamieszczenie zdjęć kuchni! Rzeczywiście miejsca jest sporo, na projekcie nie bardzo to widać...

Mam jeszcze jedno pytanie - jak wygląda strych w 'Gracji' (czy w ogóle jest..?)

Jeżeli jest, to - czy da się stanąć na nim prosto czy nie ma aż tyle miejsca? (tzn jaka jest mniej więcej wysokość w najwyższym punkcie) ..i którędy ew. się tam wychodzi wg projektu?

Strych jest niewysoki - w najwyższym punkcie około 2m. Niestety nie ma zbytnio miejsca na 'graciarnię'. Jeśli budujesz zgodnie z projektem (strop drewniany) to bezcelowe jest montowanie jakichkolwiek platform na strychu (ocieplenie 18 cm to za mało - ja na górze mam 28 cm - czyli 10 cm ponad belki). Musisz też pamiętać o rozsunięciu belek w jednym miejscu tak aby można było zamontować właz. Ja swój właz zamontowałem w garażu (nie wiem gdzie jest właz wg projektu).