Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie wieszacie pranie?

Recommended Posts

Np. jeśli macie małą pralnio-suszarnie albo wcale jej nie ma. Ja będę miała tylko kotłownie i raczej nie zmieści mi sie tam pralka a o rozwieszeniu prania nie ma nawet co marzyć . Zastanawiam sie czy nie przerobić jednego z mniejszych pokoi na poddaszu na pokój do prasowania i suszenia :-?

Z tego co widziałam na zdjęciach z forum ,nikt nie stawia pralki w głównej łazience,no więc gdzie ją stawiacie??

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

będe miała pralkę w łazience na poddaszu (ta na parterze to dla gości) :roll:

suszenie:

w lato...wiadomo ... na dworze (przewiduję sobie zrobić w miejscu mało widocznym kilka linek do suszenia prania)

w zimę .... w łazience na górze zainstaluję suszarkę sufitową , wchodzi w grę jeszcze opcja stryszku... tam będe miała też sporo miejsca...tylko te wchodzenie z ciuchami do wysuszenia po tych wysówanych schodkach :roll: :wink:

pozdrawiam, smoczyca

wchodzi w grę jeszcze opcja stryszku... tam będe miała też sporo miejsca...tylko te wchodzenie z ciuchami do wysuszenia po tych wysówanych schodkach :roll: :wink:

Dlatego zrobiłam sobie normalne schodki i wchodzę jak człowiek :wink: , po takich drabiniastych by mi się nie chciało :wink: .

Kup przenośną, w dobie wirówek po co Ci sznury nad wanną?

a my zrobliśmy strop nad garażem

wchodzic będziemy po normalnych schodach zrobionych z resztek po więźbie

i tam rozciągnę sobie linki do suszenia prania

nie bedzie mnie drażnić widok sznurów w łazienkach i stojących suszarek

a pralkę mam w pomieszczeniu gospodarczym łączącym dom z garażem

Ja mam zadaszony taras na którym wieszam pranie do pierwszych mrozów. Jest przewiew (bez ścian) więc schnie piorunem. Zimą -podobnie jak Sonika -wieszam w mieszkaniu (jeszcze nie mieszkamy w domku) na suszarce rozkładanej obok kaloryfera. Oczywiście nie, jak wiem że mnie ktoś odwiedzi -bo widok majtek w pokoju mógłby by nieco peszący :oops:

Na razie - podobnie jak Kachna, susze w pokoju przy piecu kaflowym - bo wieksze lokum sie buduje. Tam bede miec duza lazienke i w niej zamierzam zrobic wneke na pralke, a wlasciwie zabudowany plytami k-g kat - na pralke, proszki, miski i inne mopy. Suszarke zamierzam rozkladac wlasnie w lazience zima, a latem - na balkonie wewnetrzym (czyli nie reprezentacyjnym, bo na pokaz zamierzam miec taras ;) W moim rodzinnym domu - pranie sie suszylo albo na dworze, albo na malym stryszku, a wlasciwie w wydzielonym pomieszczeniu na uzytkowym poddaszu.

Ja mam taki mały pokoik gospodarczy na I-ym piętrze, w którym stoi pralka i są zamontowane schody na strych, na którym w chwili obecnej suszę pranie.

A czy nie było problemu z podłączeniem pralki w tym pokoiku? (woda i odpływ)

Chciałam pralkę mieć w kotłowni ale bieganie z mokrym praniem do góry nie wydaje mi sie atrakcyjne :-?

Ja mam taki mały pokoik gospodarczy na I-ym piętrze, w którym stoi pralka i są zamontowane schody na strych, na którym w chwili obecnej suszę pranie.

A czy nie było problemu z podłączeniem pralki w tym pokoiku? (woda i odpływ)

Chciałam pralkę mieć w kotłowni ale bieganie z mokrym praniem do góry nie wydaje mi sie atrakcyjne :-?

Problemu nie było, bo w tym samym pionie mam łazienkę na parterze i po prostu hydraulik pociągnął wyżej rury.

swoja droga to ciekawe, ile osob mysli o tym np. na etapie wyboru czy adaptacji projektu ?;-)

moja slubna ma trzy pomysly: kotlownia (czysta, kocio turbo, wiszacy), kawalek korytarza na pietrze (zasloni drzwi tarasowe, ale zima balkon i tak raczej nie bedzie uzywany) oraz ostatecznie w gornaj lazience (wiekszej) ....

Moja pralnio/ kotłownia :wink: wygląda tak :

http://images33.fotosik.pl/28/7b18b8c81cdb30e1med.jpg

i malutkie schodki na strych:

http://images34.fotosik.pl/28/fe4dce95b4c003f4med.jpg

i tymi schodkami człapię :wink: sobie na górę - poręcz ma być :wink:

http://images32.fotosik.pl/28/ef740fff826769femed.jpg

a jak już wyczłapię, to tutaj mogę sobie pohulać:

http://images25.fotosik.pl/104/9daafc877511616emed.jpg

http://images26.fotosik.pl/104/54e54139154d099bmed.jpg

A jak wreszcie zagospodaruję strych i powstanie tutaj normalny pokój, to suszarkę postawię koło pralki.

W ogóle uważam, że wygodnie jest mieć pralkę w pobliżu łazienki, a nie latać z praniem po piętrach - w moim przypadku musiałabym latać aż do piwnicy :roll: .

Ja też nie chcę latać z praniem, dlatego pralkę postawię w prywatnej łazience na górze a obok niej automatyczną suszarkę. Dzięki temu nie będę martwiła się gdzie rozwiesić pranie - z pralki przełożę do suszarki i wyjmę gotowe do prasowania http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

Taak automatyczna suszarka to bardzo dobre wyjście .

Ja jednak będę musiała przerobić jakiś pokój na pralnio- suszarnię i będzie to chyba

pokój na parterze ze względu na doprowadzenie wody i odprowadzenie ścieków No i ze względu na maleństwo ,które uwielbia się wysypiać a matka od rana mu hałasuje :wink:

Prasowanie prania zabiera jednak więcej miejsca. :roll:

Czy ktoś może ogląda ''Perfekcyjną panią domu''?? Ta to ma dopiero miejsce na wszystko!! :o

Ja mam przy wiatrołapie pomieszczenie gospodarcze (ok. 10 m kw), w którym jest pralka, kocioł gazowy co, zlewozmywak gospodarczy i tam będzie też stała rozkładana suszarka i deska do prasowania. Wszyscy dziwili mi się, że robię takie duże pomieszczenie gospodarcze a mi właśnie zależało na wygodnym miejscu na wszystkie gospodarcze zabiegi. I jeszcze wstawiłam tam szafkę na buty, żeby nie walały się po wiatrołapie.

A ja dopiero robię projekt. :lol: Ale założenie (jedno z wielu) przy wyborze projektu było: pralnia i suszarnia (jako jedno pomieszczenie) na górze, wejście albo z łazienki, albo z korytarza. Jeszcze nie wiem :wink: gdzie to wejście będzie (na razie rysuje się bryła domu). Teraz brudne pranie mam w specjalnym pojemniku na górze w wielkiej garderobie, potem to pranie znoszę do piwnicy (tam stoi pralka) potem lecę z czystym na górę (suszę przy garderobie) i jest prasowane i odkładane do garderoby. Więc postanowiłam, że jak będziemy się rozbierać (na górze) to od razu do pralni, tam wyprane i wysuszone i w garderobie znajdzie się już wyprasowane... a to wszystko na jednym poziomie.

Aha... być może uda mi się zrobić balkon w pralni, a jak nie to na pewno będzie okno, więc z suszeniem nie powinno być problemu

Pozdrawiam :p