xtomi 29.10.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 czy można posadzić w ogrodzie tak duże drzewo jak dąb szypułkowy? czy nie będzie to w jakimś stopniu zagrażać domu? czy takie drzewo w razie co można samowolnie ściąć? jak ewentualnie można doprowadzić do zmniejszenia drzewa (karłowacienie), czy macie inne pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 29.10.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 A może posadź dąb szypułkowy 'Fastigiata' . Rośnie kolumnowo i nie zajmuje tak wiele miejsca w ogrodie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 29.10.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Na swojej działce bez zezwolenia możesz wyciąć tylko drzewa owocowe, wycięcie pozostałych "powinno" się zgłosić do gminy i wiąże sie z tym oczywiście koszt za każdy centymetr obwodu. Osobiście nie widzę żadnego sensu sadzenia w ogrodzie tego dębu, co do ewentualnych późniejszych zagrożeń, to zapewniam Cię że na dorodny okaz który mógłby zagrozić domowi musiałbyś bardzo długo poczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtomi 29.10.2007 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 chciałem posadzić tam jakieś wieloletnie drzewo, projektant zaprojektował dąb błotny ale jest nieosiągalny lub bardzo trudno osiagalny, a chciałem aby drzewo było masywne , centralną częścią ogrodu no i ładne zwłaszcza jesienią, mam wsadzoną sadzonkę , w takim razie proponujecie wysadzenie i posadzenie w lesie czy poprostu czekać jak urośnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 29.10.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 ... wycięcie pozostałych "powinno" się zgłosić do gminy i wiąże sie z tym oczywiście koszt za każdy centymetr obwodu. Nie myliisz się z tym kosztem „za każdy centymetr obwodu" w przypadku uzyskane zezwolenie ? .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 29.10.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 W przypadku uzyskania zezwolenia przez osobę fizyczną to racja jest bez opłat, przynajmniej taka odpowiedź uzyskałem w urzędzie gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wonsbelfer 31.10.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 chciałem posadzić tam jakieś wieloletnie drzewo, projektant zaprojektował dąb błotny ale jest nieosiągalny lub bardzo trudno osiagalny, a chciałem aby drzewo było masywne , centralną częścią ogrodu no i ładne zwłaszcza jesienią, mam wsadzoną sadzonkę , w takim razie proponujecie wysadzenie i posadzenie w lesie czy poprostu czekać jak urośnie? dąb błotny quercus palustris oferuje kilka szkółek w kraju. Ja swój nabyłem drogą kupna u Szmita w Pęchcinie koło Ciechanowa. Żeby nie było, że to reklama: nie udało mi się u niego kupić czegoś co baaaardzo bym chciał posadzić u siebie: quercus alba, quercus imbricaria i jeszcze kilkanaście innych gatunków dębów (mam gdzie posadzić ) W arboretach (Rogów, Kórnik ,Przelewice - tam pytałem) mnożą tylko dla siebie i innych ogrodów dendrologicznych czy botanicznych, a ja - biedny miś ....?[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts