Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dąb szypułkowy

xtomi

Recommended Posts

czy można posadzić w ogrodzie tak duże drzewo jak dąb szypułkowy? czy nie będzie to w jakimś stopniu zagrażać domu? czy takie drzewo w razie co można samowolnie ściąć? jak ewentualnie można doprowadzić do zmniejszenia drzewa (karłowacienie), czy macie inne pomysły?

Na swojej działce bez zezwolenia możesz wyciąć tylko drzewa owocowe, wycięcie pozostałych "powinno" się zgłosić do gminy i wiąże sie z tym oczywiście koszt za każdy centymetr obwodu.

Osobiście nie widzę żadnego sensu sadzenia w ogrodzie tego dębu, co do ewentualnych późniejszych zagrożeń, to zapewniam Cię że na dorodny okaz który mógłby zagrozić domowi musiałbyś bardzo długo poczekać ;)

chciałem posadzić tam jakieś wieloletnie drzewo, projektant zaprojektował dąb błotny ale jest nieosiągalny lub bardzo trudno osiagalny, a chciałem aby drzewo było masywne , centralną częścią ogrodu no i ładne zwłaszcza jesienią, mam wsadzoną sadzonkę , w takim razie proponujecie wysadzenie i posadzenie w lesie czy poprostu czekać jak urośnie?

chciałem posadzić tam jakieś wieloletnie drzewo, projektant zaprojektował dąb błotny ale jest nieosiągalny lub bardzo trudno osiagalny, a chciałem aby drzewo było masywne , centralną częścią ogrodu no i ładne zwłaszcza jesienią, mam wsadzoną sadzonkę , w takim razie proponujecie wysadzenie i posadzenie w lesie czy poprostu czekać jak urośnie?

dąb błotny quercus palustris oferuje kilka szkółek w kraju. Ja swój nabyłem drogą kupna u Szmita w Pęchcinie koło Ciechanowa. Żeby nie było, że to reklama: nie udało mi się u niego kupić czegoś co baaaardzo bym chciał posadzić u siebie:

quercus alba, quercus imbricaria i jeszcze kilkanaście innych gatunków dębów (mam gdzie posadzić :D )

W arboretach (Rogów, Kórnik ,Przelewice - tam pytałem) mnożą tylko dla siebie i innych ogrodów dendrologicznych czy botanicznych, a ja - biedny miś ....?[/i]