Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki wewnetrzne -jesień , zima ?

Recommended Posts

Może tutaj od nowa wypowiedzą się co niektórzy w temacie .

Ja zamierzam w grudniu kłaść tynki wapienno cementowe.

Przy czym będę grzał piecykiem wolnostojącym Jotula i... wietrzył.

Będę miał niepełny sufit podwieszany . Niepełny , bo nie przykręcę płyt kartonowo-gipsowych, będzie tylko izolacja termiczna z wełny mineralnej. Płyty położę tak w okolicach końca kwietnia,początku maja czyli juz po wyschnięciu wełny która zapewnie część wody technologicznej z tynków pochłonie . Jednakże myślę że te 4 miesiące suszenia jej wystarczy.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może tutaj od nowa wypowiedzą się co niektórzy w temacie .

Ja zamierzam w grudniu kłaść tynki wapienno cementowe.

Przy czym będę grzał piecykiem wolnostojącym Jotula i... wietrzył.

Będę miał niepełny sufit podwieszany . Niepełny , bo nie przykręcę płyt kartonowo-gipsowych, będzie tylko izolacja termiczna z wełny mineralnej. Płyty położę tak w okolicach końca kwietnia,początku maja czyli juz po wyschnięciu wełny która zapewnie część wody technologicznej z tynków pochłonie . Jednakże myślę że te 4 miesiące suszenia jej wystarczy.

Tą wełne położyłeś z premedytacją po to by wchłaniała tę całą wode z tych tynków.

Akurat 4 miesiące wystarczy bu nasiąkła, potem trzeba będzie suszyć.

Ale to tylko moje zdanie.

Wełnę kładę by móc w zimie dalej ciągnąć prace.

Poddasze mam nieużytkowe , wentylowane więc szybko się wysuszy .

Gorzej by było gdybym przykręcił płyty G-K !!!!

Poza tym jak pisałem - będę grzał i wietrzył cały czas

Masz teraz suchą wełne.

Pod sucha wełną zamierzasz zrobić najzwyklejszą parówke.

Po malowaniu w zimie po szybach leje sie woda, a co będzie po tynkowaniu :-?

Chcesz tynkować zasłoń wełne.

Planuję rozpoczęcie tynków cementowo-wapiennych za ok. 3 tygodnie.

Zgodnie z sugestiami zaczerpniętymi na forum poczekam z założeniem wełny w krokwie do momentu wyschnięcia tynków, a później wylewek.

Mam tylko jedno pytanie do bardziej doświadczonych:

Ponieważ posiadam już zakupioną wełnę (zarówno w płytach jak i w rolkach) i jest ona składowana na poddaszu, czy wilgoć z tynków / wylewek nie przeniknie do tak zapakowanej wełny (opakowania są niezbyt szczelne, stanowią one jedynie metodę na ściśnięcie wełny), czy lepiej byłoby tą wełnę wyprowadzić z budynku na czas wymienionych przeze mnie prac ?

Planuję rozpoczęcie tynków cementowo-wapiennych za ok. 3 tygodnie.

Zgodnie z sugestiami zaczerpniętymi na forum poczekam z założeniem wełny w krokwie do momentu wyschnięcia tynków, a później wylewek.

Mam tylko jedno pytanie do bardziej doświadczonych:

Ponieważ posiadam już zakupioną wełnę (zarówno w płytach jak i w rolkach) i jest ona składowana na poddaszu, czy wilgoć z tynków / wylewek nie przeniknie do tak zapakowanej wełny (opakowania są niezbyt szczelne, stanowią one jedynie metodę na ściśnięcie wełny), czy lepiej byłoby tą wełnę wyprowadzić z budynku na czas wymienionych przeze mnie prac ?

Chcesz niewłaściwie przechowywać wełne.

Chcesz sprawdzić czy to co jest napisane o przechowywaniu na opakowaniu to prawda?

P.S.

cukru i mąki też kupiłeś na 5 lat? :wink:

Dzisiaj odpaliłem 1 raz swój piecyk :D :D :D

No i.

No i chyba jednak nie będę grzał nim w zimie i robił to co zamierzałem.

No bo tak:

- jak zrobię elektrykę to będę musiał ją zatynkować

- tynków wewnętrznych wapienno cementowych nie będę robił w grudniu

bez ogrzewania

- ogrzewania pieceykiem nie ma sensu uruchamiać bez docieplenia , czytaj

sufitu podwieszanego

- kłaść sufitu podwieszanego nie ma sensu z powodu..... zawilgocenia potem

wełny o płytach g-k nie wspomnę .

A jak nie zrobię sufitu to dzisiaj organoleptycznie się przekonałem że będę palił, palił, palił aż wypalę cały las a i tak ciepełko zwieje dachem :evil:

Po położeniu tynków trzeba wietrzyć, więc i tak ciepło ucieknie. Po co wilgoć ma wsiąkać w wełnę? Ja mam juz dom ocieplony z zewnątrz, tynki pewnie niedługo, bo w przyszłym tygodniu ruszają z instalacjami. Wełny na razie nie kupuje. Jak kupię,rozwinę na stropie - poddasze na razie nieużytkowe.

A teraz i z mojej strony pytanie. Jak długo schną tynki cw i gipsowe (mam ok 300 mkw), jak długo wylewki? Innymi słowy, kiedy najszybciej mogę malować i podłogę pcv kłaść zakładając, że wyschnąć muszą też wylewki? (6 cm) I czy mogę wylewki robić zaraz po tynkach? Jakie warunki muszę zapewnić na schnięcie?