Staszek budowniczy 29.10.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Może tutaj od nowa wypowiedzą się co niektórzy w temacie .Ja zamierzam w grudniu kłaść tynki wapienno cementowe.Przy czym będę grzał piecykiem wolnostojącym Jotula i... wietrzył.Będę miał niepełny sufit podwieszany . Niepełny , bo nie przykręcę płyt kartonowo-gipsowych, będzie tylko izolacja termiczna z wełny mineralnej. Płyty położę tak w okolicach końca kwietnia,początku maja czyli juz po wyschnięciu wełny która zapewnie część wody technologicznej z tynków pochłonie . Jednakże myślę że te 4 miesiące suszenia jej wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.10.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 rozumiem, że ostatnie zdanie jest zarazem pytaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 29.10.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Barbossa nic do Ciebie nie mam .... ale kolega specjalnie założył osobny wątek... chociaż na plus jest to że podciągnąłeś go do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 29.10.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Może tutaj od nowa wypowiedzą się co niektórzy w temacie . Ja zamierzam w grudniu kłaść tynki wapienno cementowe. Przy czym będę grzał piecykiem wolnostojącym Jotula i... wietrzył. Będę miał niepełny sufit podwieszany . Niepełny , bo nie przykręcę płyt kartonowo-gipsowych, będzie tylko izolacja termiczna z wełny mineralnej. Płyty położę tak w okolicach końca kwietnia,początku maja czyli juz po wyschnięciu wełny która zapewnie część wody technologicznej z tynków pochłonie . Jednakże myślę że te 4 miesiące suszenia jej wystarczy. Tą wełne położyłeś z premedytacją po to by wchłaniała tę całą wode z tych tynków. Akurat 4 miesiące wystarczy bu nasiąkła, potem trzeba będzie suszyć. Ale to tylko moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 29.10.2007 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Wełnę kładę by móc w zimie dalej ciągnąć prace.Poddasze mam nieużytkowe , wentylowane więc szybko się wysuszy .Gorzej by było gdybym przykręcił płyty G-K !!!!Poza tym jak pisałem - będę grzał i wietrzył cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.10.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Poza tym jak pisałem - będę grzał i wietrzył cały czas to pomiń tą wełnę i pogódź się w tym czasie ze stratami ciepła, będzie najlepiej dla całego układu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 29.10.2007 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Powiem szczerze że waham się .......chodzi mi to po głowie cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 29.10.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Wełnę kładę by móc w zimie dalej ciągnąć prace. Poddasze mam nieużytkowe , wentylowane więc szybko się wysuszy . Gorzej by było gdybym przykręcił płyty G-K !!!! Poza tym jak pisałem - będę grzał i wietrzył cały czas Masz teraz suchą wełne. Pod sucha wełną zamierzasz zrobić najzwyklejszą parówke. Po malowaniu w zimie po szybach leje sie woda, a co będzie po tynkowaniu Chcesz tynkować zasłoń wełne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 29.10.2007 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Właśnie - gdybym od spodu , do konstrukcji , przykleił folię budowlaną ???? Ochroniłbym wełnę przed zamakaniem a woda skraplała by mi się na folii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 29.10.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Właśnie - gdybym od spodu , do konstrukcji , przykleił folię budowlaną ???? Ochroniłbym wełnę przed zamakaniem a woda skraplała by mi się na folii Niedokładne zasłoniecie wełny spowoduje gniazda wilgoci. Najrozsądniejsze rozwiązanie podał Barbossa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkrzyz 29.10.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Nie lepiej poczekać z tym do wiosny? Skąd ten pośpiech? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 30.10.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Staszek budowniczy - ja też uważam żebyś se lepiej tą wełne odpuścił .... ja bym kładła (i będę kładła ) dopiero jak mi przeschną tynki pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 30.10.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Planuję rozpoczęcie tynków cementowo-wapiennych za ok. 3 tygodnie. Zgodnie z sugestiami zaczerpniętymi na forum poczekam z założeniem wełny w krokwie do momentu wyschnięcia tynków, a później wylewek. Mam tylko jedno pytanie do bardziej doświadczonych:Ponieważ posiadam już zakupioną wełnę (zarówno w płytach jak i w rolkach) i jest ona składowana na poddaszu, czy wilgoć z tynków / wylewek nie przeniknie do tak zapakowanej wełny (opakowania są niezbyt szczelne, stanowią one jedynie metodę na ściśnięcie wełny), czy lepiej byłoby tą wełnę wyprowadzić z budynku na czas wymienionych przeze mnie prac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 30.10.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Planuję rozpoczęcie tynków cementowo-wapiennych za ok. 3 tygodnie. Zgodnie z sugestiami zaczerpniętymi na forum poczekam z założeniem wełny w krokwie do momentu wyschnięcia tynków, a później wylewek. Mam tylko jedno pytanie do bardziej doświadczonych: Ponieważ posiadam już zakupioną wełnę (zarówno w płytach jak i w rolkach) i jest ona składowana na poddaszu, czy wilgoć z tynków / wylewek nie przeniknie do tak zapakowanej wełny (opakowania są niezbyt szczelne, stanowią one jedynie metodę na ściśnięcie wełny), czy lepiej byłoby tą wełnę wyprowadzić z budynku na czas wymienionych przeze mnie prac ? Chcesz niewłaściwie przechowywać wełne. Chcesz sprawdzić czy to co jest napisane o przechowywaniu na opakowaniu to prawda? P.S. cukru i mąki też kupiłeś na 5 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 30.10.2007 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Dzisiaj odpaliłem 1 raz swój piecyk No i. No i chyba jednak nie będę grzał nim w zimie i robił to co zamierzałem. No bo tak: - jak zrobię elektrykę to będę musiał ją zatynkować - tynków wewnętrznych wapienno cementowych nie będę robił w grudniu bez ogrzewania - ogrzewania pieceykiem nie ma sensu uruchamiać bez docieplenia , czytaj sufitu podwieszanego - kłaść sufitu podwieszanego nie ma sensu z powodu..... zawilgocenia potem wełny o płytach g-k nie wspomnę . A jak nie zrobię sufitu to dzisiaj organoleptycznie się przekonałem że będę palił, palił, palił aż wypalę cały las a i tak ciepełko zwieje dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.10.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 ło jezu, rób te tynki na litość ziobrowąnie będzie przez całą zimę ujemnych temperatur, dasz radęgwarantujęzresztą na tydzień możesz wypożyczyć nagrzewnicę, koszt nie jest porażający, a zrobotą będziesz dużo do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 30.10.2007 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 zacytuję Ciebie:ło jezu.......czyli robię.A co z sufitem ??????????co z wełną ??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 30.10.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Rozwiązanie jest jedno : wentylacja ma być taka by było Ci zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 30.10.2007 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 czyli można w sumie położyć sufit z wełną ( bez k-g) ?Przyznam się szczerze ucieszyłbym sie możliwością ciągnięcia robót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 30.10.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Po położeniu tynków trzeba wietrzyć, więc i tak ciepło ucieknie. Po co wilgoć ma wsiąkać w wełnę? Ja mam juz dom ocieplony z zewnątrz, tynki pewnie niedługo, bo w przyszłym tygodniu ruszają z instalacjami. Wełny na razie nie kupuje. Jak kupię,rozwinę na stropie - poddasze na razie nieużytkowe.A teraz i z mojej strony pytanie. Jak długo schną tynki cw i gipsowe (mam ok 300 mkw), jak długo wylewki? Innymi słowy, kiedy najszybciej mogę malować i podłogę pcv kłaść zakładając, że wyschnąć muszą też wylewki? (6 cm) I czy mogę wylewki robić zaraz po tynkach? Jakie warunki muszę zapewnić na schnięcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts