Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki wewnetrzne -jesień , zima ?

Recommended Posts

Kładliśmy tynki wewnętrzne cem.-wap. na BK w I poł. grudnia 2007. Po 3 dniach od zakończenia robót (które, co prawda, trwały dwa tygodnie - więc stopniowo tynki podsychały) położyliśmy wełnę bez folii paroizolac. Wietrzenie, palenie kominkiem - początkowo wełna wilgotna na powierzchni od strony dachówki (codziennie sprawdzałam!). Po kilku dniach sucha i tak już zostało. Na dachu membrana wysokoparoprzepuszczalna i dachówka cementowa. Czyli tynkować a potem wietrzyć i ogrzewać (czymkolwiek - no, nie starymi oponami!) :wink:

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja tam zapytam:

jak rozumiem tynkowanie na wiosnę nie wymaga późniejszego zakładania wełny? Innymi słowy - mogę wcześniej założyć wełnę, jeśli tynkować będę na wiosnę?

Ech, nie dość że problem z zawilgoceniem to jeszcze dużo więcej roboty z wykańczaniem połączenia ścian i płyt GK. Tynk zwykle zaciąga się nieco powyżej poziomu sufitu i potem przyścienne listwy aluminiowe od rusztu elegancko przykręcasz do równej powierzchni tynkowanych ścian. Tynkarze ci tak ładnie i równo do profilu nie dojadą więc zostanie potem szpachlowanie dużych dziur i czyszczenie profili... Sama dodatkowa robota. Ja tynkowałem bez wełny jak było kilka stopni na minusie, dogrzewałem elektrycznymi piecykami i nie było problemu. Na dodatek wełna będzie utrudniać wydostawanie się z domu wilgoci przez folię paroprzepuszczalną.

mako5 - grzałeś piecykami elektrycznymi.... Jak to praktycznie - włączałeś piecyk i jechałeś do domu? Ja akurat mam sporo od domu do budowy, więc mam zostawiać piecyki włączone? Jakieś zwarcie, iskra, cokolwiek.... i dom idzie z dymem? Niby nic jeszcze w nim nie ma.... nie ma się co spalić...

Zastanawiam się jak to inni robią, jak mają daleko do budowy...

mako5 - grzałeś piecykami elektrycznymi.... Jak to praktycznie - włączałeś piecyk i jechałeś do domu?

Tak dokładnie robiłem. Jak masz ogrzewanie elektryczne to też jesteś cały czas w domu??? Trzeba to z głową robić. Np. sprawdzić czy przedłużacze się za bardzo nie grzeją bo jak podłączysz kilka piecyków to ciągną trochę mocy. Miałem np. taki przedłużacz który kiedyś by łatany i na złączu się mocno grzał po obciążeniu piecykami. Szybko go wymieniłem. Nikt nie mówi aby włączyć i od razu wyjść bo to by było nieodpowiedzialne. Poza tym całość leżała na betonie z dala od materiałów łatwopalnych więc nie bardzo miało się co palić. A jak ktoś tu pisze o paleniu w kozie to myślisz że lepiej nawrzucać do pieca i iść do domu?? Już lepiej grzać piecykami zwłaszcza że większość ma termostaty i się wyłącza jak za bardzo się rozgrzeją.

Ja akurat mam sporo od domu do budowy, więc mam zostawiać piecyki włączone? Jakieś zwarcie, iskra, cokolwiek.... i dom idzie z dymem? Niby nic jeszcze w nim nie ma.... nie ma się co spalić...

Zastanawiam się jak to inni robią, jak mają daleko do budowy...

Ja miałem chyba dość blisko (2km) ale to niewiele zmienia bo i tak jak by się coś podziało to bym się dowiedział następnego dnia wieczorem po pracy.

• 2 weeks później...
Wczoraj zacząłem tynkować. W mieszkaniach jest tmp. +3st z rana, po południu +8st. Dom jest wybudowany z POROTHERMU 44. Ściany są suche, czy prace tynkarskie prowadzone w takich warunkach nie zaszkodzą tynkom.

Zaprawa cem-wapno

W najbliższych dniach zapowiadają kilkustopniowe mrozy więc lepiej przygotuj się na lekkie dogrzewanie.