Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Od kiedy uruchomilem centralne ogrzewanie mam problem z ustawieniem automatyki. Uklad sklada sie z kotla Vitodens 300 z pogodowka Vitotronic 200 oraz dwoch obiegow sprzężonych sprzęgłem hydraulicznym: obiegu podłogówki /z mieszaczem/ oraz obiegu grzejników. Podlogowką z uwagi na duza bezwladnosc grzeje caly czas, natomiast chcialem sterowac troche obiegiem grzejnikow. I tu pojawia sie problem... Mimo, że w godzinach nocnych mam nastawiony obieg grzejników na temperaturę zredukowaną, to faktycznie grzeje on normalnie, także wtedy gdy nastawiona temperatura zredukowana jest niższa niż temperatura zewnetrzna. Także, gdy mam wyłączony obieg grzejników, to obieg grzejników grzeje normalnie. czy ktoś wie o co w tym wszystkim chodzi..?? Było już u mnie kilku serwisantów z Viessmanna, pomędrkowali, ale nic nie pomogli. Zdania mieli podzielone, jedeni mówili ze tak ma być, drudzy, że nie ale nie wiedzieli gdzie jest błąd...

Czy ktoś może coś doradzić, czy to jest normalne, bo mi sie wydaje, że nie...

Moze ktos ma podobna instalacje..?

https://forum.murator.pl/topic/90027-vitotronic-200-dostaj%C4%99-ju%C5%BC-na-g%C5%82ow%C4%99-kto-pomo%C5%BCe/

Witam. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale wydaje mi się, że

podałeś zbyt mało informacji aby Ci można było pomóc. Wskazany byłby schemat z zaznaczeniem średnic rurek i wydajnością pomp.

Czy nie ma tam zwykłego zaworu aby poprostu odciąć obieg grzejników?

Pozdrowienia

Hmmm... Zawory oczywiście są... ale kupiłem najdroższy z najdroższych kotłów i teraz mam kręcić zaworami, żeby mi grzejniki nie grzały..? hehehe...
Hmmm... Zawory oczywiście są... ale kupiłem najdroższy z najdroższych kotłów i teraz mam kręcić zaworami, żeby mi grzejniki nie grzały..? hehehe...

Hehehe, niestety jak coś jest drogie to jest zabajerowane i skomplikowane. Tak jak z mercedesem SLK, elektronika zamiast ułatwiać sprawę komplikuje, a książka do niego waży z 4kg. :-)

Ale odnośnie tematu to na początek ściągnij sobie serwisówkę do vitotronic 200 i powiedz jaką masz wersję instalacji.

Przeczytaj tą serwisówkę dokładnie.

Obawiam się, że albo szkolenie w autoryzowanym serwisie albo wizyta tegoż serwisanta i pilna nauka w domu. Teraz już też wiem, im mniej elektroniki tym łatwiej to opanować.

Zgadzam się z twierdzeniem, ze zbyt dużo elektroniki nie jest za dobre... Instrukcję serwisową znam juz prawie na pamięć. Nie ma tam słowa o moim przypadku... Serwisanci, kt orzy u mnie byli wiedzą naprawde niewiele... Jeden twierdzi, że tak powinno być bo obieg grzezjników zawsze grzeje... Drugi zas twierdzi że tak nie powinno być, ale nie wie dlaczego tak jest... By lem również w przedstawicielstwie Viessmanna w Piasecznie a tam to już kompletnie niekompetentny był doradca techniczny... Wysłąłem również zapytanie do Help Desku Viessmanna w Mysłowicach. Powiedziano, że zajmą sie sprawą i cisza... Chyba ich przerosło...

Instalację mam zrobioną zgodnie z instrukcją Viessmanna /schemat instalacji nr 5 - wersja ze sprzęgłem hydraulicznym i dwoma obiegami (podłogówki z mieszczem)/ z jednym wyjątkiem - nie zrobiłem Vitotrola... Ten jeden serwisant, który mówi, że jest ok twierdzi, że jakby był vitotrol to wyłaczałby obieg grzejników po osiągnięciu zadanej temperatury, a że nie ma to grzeje cały czas... Jednak jest to chyba działanie nieprawidłowe, bo obieg grzejników grzeje nawet wtedy, gdy jest wyłączony...Czy naprawdę nie ma tutaj nikogo, kto ma Vitodensa z vitotronikiem 200 i dwa obiegi grzewcze - podłogówki i grzejników..?????????

Mam Termeta kondensata z pogodówką. Też 2 obiegi grzejniki i podłogówka przez sprzęgło. Ciągle miałem chatę przegrzaną. Potrafiłem sterować tylko załączeniami czasowymi. Za dużo elektroniki (dużo za dużo) ale po roku eksperymentów z parametrami opanowałem temat. Robiłem tak:

1. Ustawienia fabryczne i 1 parametr w obroty. Patrzyłem co się dzieje. Notowałem. Dzwoniłem i pytałem na infolinii.

2. Reset do ustawień fabrycznych i znowu 2 parametr do obróbki.

3. Doszedłem do krzywej grzewczej. Nareszcie opanowałem przegrzewanie.

4. Potem ustawiałem temperaturę kotła, wyprzedzenie i 10 innych drobniejszych parametrów.

Kluczem do włączania obiegów były temperatury z czujników wewnętrznych podłogówek i sterownika wewnętrznego. Były 4 nastawy:

1. 100% pogodówka

2. 50% pogodówka - 50% sterownik wewnętrzny

3. 100% sterownik

4. Dane pobierane z czujników w pokojach

U mnie źle były te czujniki podłączone i temp brał z 1 czujnika na dodatek z wiatrołapu. No i grzał.

Często okaże się, że 2 różne parametry dają ten sam objaw.

Cierpliwości i znajdziesz.

Ja ma vitodensa 200 z vitotronikiem 200. Instalacja trochę prostsza niż u Ciebie ale też mam co niemiara problemów z ustawieniem tego sprzętu. Być może kłopoty wynikają z tego że jeszcze nie było w tym roku porządnych chłodów a instalację eksploatuję pierwszy rok.

Po rozmowie z instalatorem i po wypowiedziach na forum mam nadzieje, że wszystko ustawię porządnie po większych mrozach.

O moich rozterkach możesz poczytać tutaj:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2125376#2125376

A tak przy okazji to vitotrol nie wyłączy obiegu grzejników tylko cały kocioł. Być może gdy przydzielisz go do obiegu z mieszaczem to wtedy zamknie mieszacz i wyłączy pompę od podłogówki. W vitotrolu masz trzy ustawienia. Pierwsze jako sterowanie obiegiem A1, drugie jako sterowanie obiegiem M2, trzecie z podpiętym do vitotrola czujnikiem temperatury (w przypadku gdy chcemy mieć sterownik pod ręką a czyjnik w oddalonym pomieszczeniu).

Nie wiem jak przeczyta to vitotronic w przypadku gdy masz dwa obiegi z mieszaczami. Być może jak przypiszesz do sterowania obieg z grzejnikami jako M2 to wtedy vitotrol Ci go wyłączy.

dopuki nie będziesz miał sterownika pokojowego vitotrola doputy będziesz miał problemy,

vitotrol steruje kotłem w celu uzyskania zadanej temperatury w pomieszczeniu reprezentatywnym (tj. tam gdzie jest zabudowany) a pozostałych pomieszczeniach temperatury pilnują głowice termostatyczne przy grzejnikach, lub nastawy przepływów w podłogówce jeżeli nie masz tego rozwiązane w inny sposób,

Dlaczego tak uważasz..? Przeciez nawet Viessmann podaje , że pogodówka jest najdoskonalszym sterowaniem... Poza tym było tutaj dużo wpisów, że pokojówka to nic innego tylko przeniesienie sterowania z kotła do pokoju...

jak sie domyślam schemat 5: jeśli jest sprzęgło to musi być pompa z mieszaczem na podłogówkę oraz pompa niezależna na obieg grzejnikowy.

Pytanie moje:

a. jak jest podłączona pompa obiegu grzejnkowego? czy do wewnętrznego H1 czy zewnętrznego czy na "krótko"?

b. jak są ustawione kody II (czy zakodowane sprzęgło, zachowanie pompy wewnętrznej)

c. czy jest czujnik w sprzęgle?

d. czy zmieniałeś ustawienie krzywej na obieg grzejnkowy

e. jeśli jest pompa przez rozszerzenie typu H1 to Vitotrol 200 czy 300 będzie najlepszym rozwiązaniem bo rozłączy pompę jak będzie przegrzanie o 1stC. Pogodówka nie widzi temperatury w pomieszczeniu i jesli krzywa grzewcza nie jest dopasowana to będzie przegrzewać. Temperatura na obieg może być za wysoka w dzień ale tego nie widzisz bo głowice na grzejnikach to dławią, w nocy temperatura na zasilaniu jest obniżona (ps można sprawdzić w diagnostyce) a głowice tak i tak regulują do nastawy miejscowej na pokrętle.

Sprawdź po prostu w diagnostyce jak zmienia się zadana na obieg w trybie dziennym i nocnym

f. czy pompa od podłogówki posiada zwrotny zawór? I czy ona przypadkiem nie przebija na grzejnkowy?

Pozdro

• 2 weeks później...

Wielkie dzięki za merytoryczną odpowiedź... Sprawa ma się tak:

a/ pompa obiegu grzejników podłączona jest do rozszerzenia /Erweiterungsatz/ zamocowanego na mieszaczu;

b/ sprzęgło jest zakodowane; zachowanie pompy obiegowej zgodnie z kodowaniami fabrycznymi;

c/ jest czujnik temp. w sprzęgle;

d/ krzywa grzewcza obiegu grzejników ustawiona jest na 1.0 czyli niedużo;

e/ raczej, a na pewno tak nie jest. Obiueg grzewczy grzejników grzeje nawet wtedy gdy temp. zewn. jest wyzsza niż wymagana, a także po wyłączeniu obiegu co jest już absurdalne.

f/ jest zawór zwrotny na pompie