stukpuk 29.10.2007 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Witam.W projekcie naszego domu. Dach dwuspadzisty, szeroki na 9,8 zaprojektowano konstrukcje krokwiowo-jętkową+Dwie biegnące wzdłuż budynku płatwie oparte na 6 s słupach. Pokrycie dachówka ceramiczna.I tu pytanie czy można zrezygnować jakoś z tych słupów i płatwi i zastosować same krokwie i jetki? Krokwie 8 na 18. Pani projektantka uważa że nie bo budynek za szeroki, i że krokwiowo-jętkową konstrukcje stosuje się do maź 8 metrów szerokosci budynku. My chcemy zmienic na blachodachówke.Czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibzwein 29.10.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Zapłać pani projektant a rozwiązanie się znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 29.10.2007 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Zapłać pani projektant a rozwiązanie się znajdzie. Przecież za darmo nie robi?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibzwein 29.10.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Pogadaj z kobietą, niech zleci wykonanie projektu konstruktorowi. Trzeba będzie trochę grosza wyłożyć, ale jeżeli Wam zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.10.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 to jest konstrukcja płatwiowo -jętkowa (9-11m rozpiętości w rzucie) i rzeczywiście projektantka ma rację, chociaż mądre ksiązki mówia o więźbie jętkowej o rozp. do 12m w rzuciepewnie kwestia doboru przekrojów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 29.10.2007 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 to jest konstrukcja płatwiowo -jętkowa (9-11m rozpiętości w rzucie) i rzeczywiście projektantka ma rację, chociaż mądre ksiązki mówia o więźbie jętkowej o rozp. do 12m w rzucie pewnie kwestia doboru przekrojów No to obliczona jest na dachówkę i ma wytrzymać a jak zaproponowałem odchudzenie więźby to projektantka na to że nie ma z czego? No to co to za oszczędność? Dachówka czy blacha? Jak takie same przekroje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 29.10.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 A nie można podeprzeć na płatwi kalenicowej i np. 3 słupach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.10.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 A nie można podeprzeć na płatwi kalenicowej i np. 3 słupach ? a co to Ci da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 29.10.2007 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 A nie można podeprzeć na płatwi kalenicowej i np. 3 słupach ? a co to Ci da?Ja się nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.10.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 nic to nie da, stosowane jest przy małych pochyleniach i dużych rozpiętościach więźbyjętka ma zmienić układ statyczny krokwi, tj. podeprzeć je w pobliżu połowy długosci krokwi, zmniejszając jej ugięciaprzy dużych rozpiętościach jętkę podpiera się płatwią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 29.10.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Zmniejszy się rozpór więźby na ściankach kolankowych i słupy będą w innych miejscach i w mniejszej ilości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Allanah 29.10.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Zmniejszy się rozpór więźby na ściankach kolankowych i słupy będą w innych miejscach i w mniejszej ilości To nie o rozpór chodzi tylko o rozpiętość krokwi Przy uwzględnieniu podparcia na płatwi kalenicowej muszą być słupy podpierające tą płatew więc w jaki sposób zmniejszy sie ich ilość? raczej pojawią się nowe. Najprostrzym rozwiązaniem bedzie chyba zastosowanie platwi stalowych, wtedy być może bedzie mozna ograniczyc liczbę słupów do np 2. W ogóle to bez rysunku więźby możemy sobie ,,pogdybać". Jeżeli w tym dachu masz np. szerokie lukarny to więźbę krokwiowo-jetkową mozna od razu wykluczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 29.10.2007 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Zgadzam się z ostatnim zdaniem. Analizowałem niedawno do wykonania dach krokwiowy podparty w kalenicy o rozpiętości w murłatach 12.5 m.Konstruktorowi wszystko się zgadzało. Krokwie 12/25/850cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.10.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Zmniejszy się rozpór więźby na ściankach kolankowych i słupy będą w innych miejscach i w mniejszej ilości szczególnie jak podeprzesz w kalenicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 30.10.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Zmniejszy się rozpór więźby na ściankach kolankowych i słupy będą w innych miejscach i w mniejszej ilości szczególnie jak podeprzesz w kalenicy ?????? - Przecież podpierasz po to aby wyrzucic płatwie i słupy je podpierające. Oczywiście belka kalenicowa tez musi byc podparta - ale słupów jest ok. połowa mniej Problem ugiecia krokwi "załatwiają" ich przekroje - pieciometrowa belko to nie jakis koszmarnie długi kawałek drewna (tym bardziej że pod blachodachówkę). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.10.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 w kalenicy nowe wiadomości, poproszę o rozwinięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 30.10.2007 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 w kalenicy nowe wiadomości, poproszę o rozwinięcie Widziałem poddasze o wielkości 11x11 metrów wewnątrz bez żadnego słupa z więźbą krokwiowo jętkową. Krokwie bodajże 18x9 cm. Jętki podwójne podobnych wymiarów skręcane na śruby. Z tego co pamiętam była chyba dachówka na dachu... Generalnie kwestia dobrej konstrukcji i dobrego wykonania. 10 metrów rozpiętości to nie jest mistrzostwo świata przecież. Luzik. Więźba oczywiście w całości drewniana. Dla mnie mieszanie w więźbę belek stalowych jest profanacją fachu stolarskiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 30.10.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Sorka Barbossa. W poprzednim poście przypadkowo Cię zacytowałem... to było ogólnie do wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.10.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 a co miałem sie obrazić i tak na mnie psy wieszasz fachu ciesielskiego dla poprawności oczywiście, że są takie konstrukcje, ale przemyslane i to nie tylko co do przekrojów, ale też kąta nachylenia połaci, co jest b.istotne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkepler 30.10.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Ja proponuje zlikwidować krokwie i zrobić płytę betonową A poważnie. Dwa stalowe trapezy, na których opierasz płatwie i reszta już wg projektu. Apropo projektanta, to jest zwykłe lenistwo. Przekroje więźby będą inne dla różnych rodzai pokrycia (chodzi i o ich ciężar). Jak zapytasz czy można usunąć słupy, to się dowiesz, że nie bo to trzeba by policzyć, a projektant "musiał by wszystko rzucić" i liczyć twoją więźbę. Ja u siebie słupy wyrzuciłem. Jeszcze nie wiem czy się zawali bo dopiero zaczynam robić więźbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts