Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Więźba krokwiowo jętkowa-max rozpiętość?

stukpuk

Recommended Posts

Witam.

W projekcie naszego domu. Dach dwuspadzisty, szeroki na 9,8 zaprojektowano konstrukcje krokwiowo-jętkową+Dwie biegnące wzdłuż budynku płatwie oparte na 6 s słupach. Pokrycie dachówka ceramiczna.

I tu pytanie czy można zrezygnować jakoś z tych słupów i płatwi i zastosować same krokwie i jetki? Krokwie 8 na 18. Pani projektantka uważa że nie bo budynek za szeroki, i że krokwiowo-jętkową konstrukcje stosuje się do maź 8 metrów szerokosci budynku. My chcemy zmienic na blachodachówke.

Czy to prawda?

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to jest konstrukcja płatwiowo -jętkowa (9-11m rozpiętości w rzucie) i rzeczywiście projektantka ma rację, chociaż mądre ksiązki mówia o więźbie jętkowej o rozp. do 12m w rzucie

pewnie kwestia doboru przekrojów

No to obliczona jest na dachówkę i ma wytrzymać a jak zaproponowałem odchudzenie więźby to projektantka na to że nie ma z czego?

No to co to za oszczędność? Dachówka czy blacha? Jak takie same przekroje?

nic to nie da, stosowane jest przy małych pochyleniach i dużych rozpiętościach więźby

jętka ma zmienić układ statyczny krokwi, tj. podeprzeć je w pobliżu połowy długosci krokwi, zmniejszając jej ugięcia

przy dużych rozpiętościach jętkę podpiera się płatwią

Zmniejszy się rozpór więźby na ściankach kolankowych i słupy będą w innych miejscach i w mniejszej ilości

To nie o rozpór chodzi tylko o rozpiętość krokwi

Przy uwzględnieniu podparcia na płatwi kalenicowej muszą być słupy podpierające tą płatew więc w jaki sposób zmniejszy sie ich ilość? raczej pojawią się nowe.

Najprostrzym rozwiązaniem bedzie chyba zastosowanie platwi stalowych, wtedy być może bedzie mozna ograniczyc liczbę słupów do np 2.

W ogóle to bez rysunku więźby możemy sobie ,,pogdybać". Jeżeli w tym dachu masz np. szerokie lukarny to więźbę krokwiowo-jetkową mozna od razu wykluczyć

Zmniejszy się rozpór więźby na ściankach kolankowych i słupy będą w innych miejscach i w mniejszej ilości

szczególnie jak podeprzesz w kalenicy :D

??????

- Przecież podpierasz po to aby wyrzucic płatwie i słupy je podpierające.

Oczywiście belka kalenicowa tez musi byc podparta - ale słupów jest ok. połowa mniej :lol:

Problem ugiecia krokwi "załatwiają" ich przekroje - pieciometrowa belko to nie jakis koszmarnie długi kawałek drewna (tym bardziej że pod blachodachówkę).

Pozdrawiam

w kalenicy :o

nowe wiadomości, poproszę o rozwinięcie

Widziałem poddasze o wielkości 11x11 metrów wewnątrz bez żadnego słupa z więźbą krokwiowo jętkową. Krokwie bodajże 18x9 cm. Jętki podwójne podobnych wymiarów skręcane na śruby. Z tego co pamiętam była chyba dachówka na dachu... :-?

Generalnie kwestia dobrej konstrukcji i dobrego wykonania. 10 metrów rozpiętości to nie jest mistrzostwo świata przecież. Luzik.

Więźba oczywiście w całości drewniana. Dla mnie mieszanie w więźbę belek stalowych jest profanacją fachu stolarskiego... :wink:

Ja proponuje zlikwidować krokwie i zrobić płytę betonową :D

A poważnie. Dwa stalowe trapezy, na których opierasz płatwie i reszta już wg projektu.

Apropo projektanta, to jest zwykłe lenistwo. Przekroje więźby będą inne dla różnych rodzai pokrycia (chodzi i o ich ciężar). Jak zapytasz czy można usunąć słupy, to się dowiesz, że nie bo to trzeba by policzyć, a projektant "musiał by wszystko rzucić" i liczyć twoją więźbę. Ja u siebie słupy wyrzuciłem. Jeszcze nie wiem czy się zawali bo dopiero zaczynam robić więźbę.