Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak z ciekawości poczytałem ten wątek, i stwierdzam że oddaje on świetnie ogólna tendencje w relacjach projektant-inwestor.

Jak wiadomo w konstrukcji nie ma praktycznie konstrukcji niemożliwych , są tylko nieopłacalne, jeśli ktoś w założeniu stwierdzi...koszty nie grają roli to można wykonstrułować naprawdę wiele tylko proszę się potem nie dziwić że na dach wyszło 25m3 drewna.

Zauważyłem też że większość inwestorów ma bezgraniczną ufność w konstrukcyjna wiedze architektów....proszę wierzyć w przytłaczającej większości maja tylko ogólny pogląd w tej sprawie, szczególnie w sytuacjach nietypowych.

Następna sprawą jest oczywiste oburzenie odnośnie ceny projektu, bo przecież 3500 to jakiś szok (szczególnie ze dom buduje się za 350 000 najskromniej), no ale przecież projektant powinien to zrobić za 350, najlepiej przeliczyć kilka wariantów ,wybrać najtańszą propozycje :-? itd. Rozumiem że człowiek chce jak najtaniej, ale tak traktując projektantów proszę się nie dziwić ich podejściem do tematu.

A tak bliżej rozpatrywanego tematu :wink: konstrukcji krokwiowo-jętkowej dachu, przy rozpiętości ~9,5m przy zwiększonych przekrojach, zastosowaniu ewentualnie płatwi stalowych, zabezpieczeniu ścianki kolankowej przed rozporem w postaci rdzeni wypuszczonych z wieńca itd...da sie to wykonać.

Proszę pamiętać że w konstrukcji nie ma nic za darmo, nie ma być słupów pojawia się duże przekroje i/lub konstrukcja stalowa.

Pozdrawiam , życzę dobrych projektantów

ps.Proszę wszystkiego nie brać do siebie to były uwagi ogólne :wink:

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

włąsnie jestem na gorąco, po rozmowie z pierwszą panią architekt.

Kupię od niej projekt , (kurka, w rozgorączkowaniu nie zapytałam o cenę, czy taka jak na stronie pracowni, god damn it!) zrobi standardową adaptację domu i garażu , załatwi pozwolenie i zajmie się tą więźbą. cena 2200 plus gotowe projekty. czy to dużo? teraz to już sama nie wiem.

zbyszek! to włąsnie owa pani architekt powiedziała, żeby poukrywać te nieszczęsne słupy w ścianach, tylko jak? jakoś tego nie widzę.

rzut oka na poddaszehttp://img508.imageshack.us/img508/7315/rzutala2zoomub5.gif

http://img508.imageshack.us/img508/7315/rzutala2zoomub5.7a451db68f.jpg

tak , tak wiem, są od tego fachowcy a nie ja pomysłowy dobromir ;)

no i że 9,8m to całkiem dużo jak na rozpiętość pod konstrukcję jętkową. Moze blachowe pokrycie cos tu zmieni.

o rety ile to problemów przed biednym inwestorem sie piętrzy , na cele projektowe pójdzie z 5000 jak nic, ale ja tam nie marudzę , ma być dobrze, marzę o tym domu od dawna i pewnie zapłącę bez mrugnięcia okiem! :)

pewnie ktos powie że lepiej gotowy zrobić. bez słupów. sama nie wiem, szukac inngo nie bedę bo w tym nie trzeba przynajmniej żadnych ścian w środku burzyć. i okien przestawiać.

Kolega pkm mam soro racji.

Chodzi o kasę, i czy komuś coś sie opłaca lub nie.

Ale po niedzieli juz powinienem już wiedzieć co i jak.

Czy coś pani architekt wykombinuje czy sam to przerobię po swojemu :lol: :wink:

Sam sobie sterem i okrętem :D

stukpuk! tak sobie patrzę na ten mój wkejony powyżej rzut poddasza i z ciekawości zajrzałam sobie dokąłdnie w twój projekt ,

http://img258.imageshack.us/img258/8482/tymek414zoomml3.gif

i tak sobie myślę że ty to masz słupeczek w porównaniu ze mną :) sam zobacz! jeden mały słupek i to jeszcze tak jakoś przy drzwiach że i tak nie koliduje ani z ewentualnymi meblami, ani okien nie zasłania i tak sobie myślę że jakbym była toba to bym odpuściła :wink: :wink:

zobacz co ja mam! na środku pokoi! :)

ale już jestem zdecydowana na ten projekt, kobieta powiedziała że coś wymyśli to znaczy że coś poradzi sensownego! kupujemy ten i nie szukamy nic innego.

tak sobie gdybam i gdybam, że to jest spora szopka z takim se przeprojektowywaniem więżby, jakieś dodatkow wzmocnienia może zarządzić , jakieś stalowe bajery i w ogóle to finansowo może mnie to przeskoczyć i okazać się nie warte świeczki,

wczoraj po burzy mózgów wymyśliliśmy co możemy pani architekt zasugerować : mianowicie słupy z pomieszczeń 13 i 14 przesuwamy wzdłuż płatwi o ok 1,5m w lewo (patrząć z góry na rysunek) . ten w 14 wchodzi na skraj wnęki na szafę a ten w 13 w rejon drzwi, przełożymy je by otwierały się na drugą stronę , na słup. I takie rozwiązanie jesteśmy w stanie zaakceptować.

co myślisz o takim zagraniu stukpuk? :)

Witam.

Pani projektantka uważa że nie bo budynek za szeroki

Pkm napisał:

A tak bliżej rozpatrywanego tematu konstrukcji krokwiowo-jętkowej dachu, przy rozpiętości ~9,5m przy zwiększonych przekrojach, zastosowaniu ewentualnie płatwi stalowych, zabezpieczeniu ścianki kolankowej przed rozporem w postaci rdzeni wypuszczonych z wieńca itd...da sie to wykonać.

Proszę pamiętać że w konstrukcji nie ma nic za darmo, nie ma być słupów pojawia się duże przekroje i/lub konstrukcja stalowa.

Tylko po co i jakim kosztem? nie lepiej poszukać innego projektu???

w tym rzeczywiście te słupy to nie na miejscu są

emi601: nie denerwują cię te kominy?

włąsnie jestem na gorąco, po rozmowie z pierwszą panią architekt.

Kupię od niej projekt , (kurka, w rozgorączkowaniu nie zapytałam o cenę, czy taka jak na stronie pracowni, god damn it!) zrobi standardową adaptację domu i garażu , załatwi pozwolenie i zajmie się tą więźbą. cena 2200 plus gotowe projekty. czy to dużo? teraz to już sama nie wiem.

zbyszek! to włąsnie owa pani architekt powiedziała, żeby poukrywać te nieszczęsne słupy w ścianach, tylko jak? jakoś tego nie widzę.

rzut oka na poddaszehttp://img508.imageshack.us/img508/7315/rzutala2zoomub5.gif

http://img508.imageshack.us/img508/7315/rzutala2zoomub5.7a451db68f.jpg

tak , tak wiem, są od tego fachowcy a nie ja pomysłowy dobromir ;)

no i że 9,8m to całkiem dużo jak na rozpiętość pod konstrukcję jętkową. Moze blachowe pokrycie cos tu zmieni.

o rety ile to problemów przed biednym inwestorem sie piętrzy , na cele projektowe pójdzie z 5000 jak nic, ale ja tam nie marudzę , ma być dobrze, marzę o tym domu od dawna i pewnie zapłącę bez mrugnięcia okiem! :)

pewnie ktos powie że lepiej gotowy zrobić. bez słupów. sama nie wiem, szukac inngo nie bedę bo w tym nie trzeba przynajmniej żadnych ścian w środku burzyć. i okien przestawiać.

Hmm. Faktycznie lipa z tymi słupami.

Ja mam dach namiotowy (krokwiowo-jetkowy) a twój jest krokwiowo-płatwiowy. Trudno bedzie słupy pochować.

Radzę jednak udać sie do projektanta może przeprojektuje konstrukcje albo coś sensownego doradzi.

Absolutnie odradzam własne przeróbki.

Witam.

Pkm napisał:

A tak bliżej rozpatrywanego tematu konstrukcji krokwiowo-jętkowej dachu, przy rozpiętości ~9,5m przy zwiększonych przekrojach, zastosowaniu ewentualnie płatwi stalowych, zabezpieczeniu ścianki kolankowej przed rozporem w postaci rdzeni wypuszczonych z wieńca itd...da sie to wykonać.

Kominy może zrobić wzdłuż ściany czyli obrócić o 90 stopni:wink:

Witam.

Pkm napisał:

Kominy może zrobić wzdłuż ściany czyli obrócić o 90 stopni:wink:

A po co? :wink:

zbyszku! :) sama nie zdecydowałabym się nic zmieniać, a juz na pewno nie coś takiego ważnego jak dach, pani architekt musi to zaaprobować, to jest nasz lużnypomysł.

Przepojektowanie konstrukcji pachnie mi tym o czym pisał pkm, generalnie kupa roboty i komplikacje. Mam nadzieję że da się je poprzesuwąć bo jak już pisałam lokalizacja słupów jest wówczas akceptowalna. A wolę to niż dotatkowe machinacje technologiczne.

Stukpuk ma większe kominy od moich i mu nie przeszkadzają, moje mi tez nie przeszkadzają , ja to nawet mam fantazje zostawic je nostalgicznie gołoceglane, na całej długości, mam na myśłi ten "kominkowy" :) bedzie pasował do stylu domu jaki mam w głowie, słupy w zasadzie też by pasowały jak ta lala, tylko na litość, nie na środku małego skądinąd pomieszenia :)

zbyszku! :) sama nie zdecydowałabym się nic zmieniać, a juz na pewno nie coś takiego ważnego jak dach, pani architekt musi to zaaprobować, to jest nasz lużnypomysł.

Przepojektowanie konstrukcji pachnie mi tym o czym pisał pkm, generalnie kupa roboty i komplikacje. Mam nadzieję że da się je poprzesuwąć bo jak już pisałam lokalizacja słupów jest wówczas akceptowalna. A wolę to niż dotatkowe machinacje technologiczne.

Stukpuk ma większe kominy od moich i mu nie przeszkadzają, moje mi tez nie przeszkadzają , ja to nawet mam fantazje zostawic je nostalgicznie gołoceglane, na całej długości, mam na myśłi ten "kominkowy" :) bedzie pasował do stylu domu jaki mam w głowie, słupy w zasadzie też by pasowały jak ta lala, tylko na litość, nie na środku małego skądinąd pomieszenia :)

Mi też podobają się gołe ceglane ściany więc jak zdecyduje się na kominy muruwane to może faktyczne nie bedę ich tynkował. :D

Przeczytawszy ten wątek chciałbym zadać pytanie co powinien zrobić inwestor , u którego zaprojektowano i wykonano dach jak w temacie

( krokwiowo - jętkowy ) o rozpiętości 12,6 m kącie nachylenia 18 st , przekroju krokwi i jętek 14x 18 ( co 150 cm ) Bez użycia żadnych płatwii , słupów podporowych , czy mieczy , jeżeli na dodatek projekt został zatwierdzony , przez osobę zatrudnioną w nadzorze bydowalanym ???

Przeczytawszy ten wątek chciałbym zadać pytanie co powinien zrobić inwestor , u którego zaprojektowano i wykonano dach jak w temacie

( krokwiowo - jętkowy ) o rozpiętości 12,6 m kącie nachylenia 18 st , przekroju krokwi i jętek 14x 18 ( co 150 cm ) Bez użycia żadnych płatwii , słupów podporowych , czy mieczy , jeżeli na dodatek projekt został zatwierdzony , przez osobę zatrudnioną w nadzorze bydowalanym ???

Jak to co? powinien sobie i całej rodzinie kupić jakieś porządne kaski i umieścić przed wejściem tabliczke z napisem " wchodzisz na własną odpowiedzialność"

daje do zstanowienia,

budulec1

jesteś odważny

ja najpierw, zanim wejdę, będę od dziś prosił o okazanie projektu i końcowego zapisu szeryfa z DB

końcowego zapisu szeryfa z DB

No to akurat Cię ochroni :D

jak wcześniej spojrzę w projekt (powykonawczy, nie rózniący się od pierwotnego) i przeczytam na końcu, że wykonano zgodnie z projektem to będę wiedział, że lepiej nie wchodzić :D