Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

żywopłot z róż

Recommended Posts

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sutter's Gold? :p

Wiesz Hanka, w sprawie odmian róż to jesteś dla mnie ekspertem. Prześledziłam wątek "szukam róż" ... no i jestem pod wrażeniem. Jeśli można wiedzieć, zajmujesz się ogrodnictwem zawodowe, masz wykształcenie ogrodnicze??

Do niedawna dla mnie róże dzieliły się na białe, czerowne, żółte, różowe itd... :wink:

Dziękuję za miłe słowa, jestem tylko amatorką, a wykształcenie mam całkiem ścisłe :D

Ale za to od pokoleń w każdym ogrodzie atenatek, były róże. Więc od dzieciństwa musiałam pielić i rozrzucać obornik, czego szczerze nienawidziałam :D

Choć dzieciństwo, to kryształowe wazony na fortepianie, z pachącymi różami z ogrodu i wspomnienia radości z "upolowanych" przez matkę odmian.

Ale... w końcu, doceniłam ich urok. I to zaczarowanie trwa od lat :D

Serdeczności ciepłe...

A Sutter's - pięknie pachnącą amerykankę- polecam ogromnie.

Bo tylko parę odmian ( w tym Gallica) może się równac z nią intensywnością zapachu. :p

Ta piękna róza na zdjęciu to na pewno nie jest 'Sutter's Gold'.

Wygląda mi raczej na 'Yankee Doodle' , ale też nie mam pewności.

'Sutter's Gold' posiada płatki bardziej złoto-żółte, zwłaszcza wewnętrzne prawie zupełnie żółte. Ponadto kształt kwiatów (w rozwinętym pąku) ma bardziej „kapuściany". 'Sutter's Gold' jest starą (chyba 1936 r.) i nadal dosyć cenną amatorską odmianą.

..

Nat, to zdjęcie dedykuję Tobie. Oby Twoje róże rosły pięknie.

Ta na zdjęciu pochodzi z ogrodu mojego znajomego. Ja jestem zachwycona.

[ciach]

pozdrawiam

ps. nie miałam serca zmniejszać formatu tego zdjęcia :roll:

No to Inez mnie rozwaliłas-piękna róża(i to bez mszyc :lol: )

Wielkie Dzięki

A tak na marginesie to mieszkamy niedaleko siebie:))

Ta piękna róza na zdjęciu to na pewno nie jest 'Sutter's Gold'.

Wygląda mi raczej na 'Yankee Doodle' , ale też nie mam pewności.

'Sutter's Gold' posiada płatki bardziej złoto-żółte, zwłaszcza wewnętrzne prawie zupełnie żółte. Ponadto kształt kwiatów (w rozwinętym pąku) ma bardziej „kapuściany". 'Sutter's Gold' jest starą (chyba 1936 r.) i nadal dosyć cenną amatorską odmianą.

..

Przede wszystkim - rzadką :-)))

Swim 1950

http://images23.fotosik.pl/62/993dad941952f990.jpg

To jest Sutter's Gold MałejR, posadzonej w optymalnych warunkach,

a to moja ze zdjęcia - posadzona w półcieniu i po ciemnych, deszczowych dniach rozkwitu ( nie wybarwiła się)

http://images25.fotosik.pl/62/99642ff09e6e82d4.jpg

a to pąk, tej nasłonecznionej :D

http://images30.fotosik.pl/62/65cf1eb1e1e19753.jpg

Kupowałyśmy z jednego źródła :D

Ona róznie się wybarwia, w zalezności od nasłonecznienie i ph :-))

Więc jednak stawiałabym na Sutter's.

Przekwitając traci kolory - pąk jest nawet karminowy, potem jaśnieje przez czerwienie i pomarańcze na brzegach, aż do żółcieni i aż do żołtawej bieli w pełnym rozchyleniu kwiatu, zachowując charakterystyczne " krwawe" żyłki :D

Nawet gdy ma anemię ;-)

rosa Yankee Doodle ma półpełny, miseczkowy kształt kwiatu, i koszmarne lukierkowe odcienia, podobne do Chicago Peace ( brrrrrr), jest silna i bardziej wypełniona . Ale...dośc podobna do Sutters'a tak, jak np.Whisky :D

może to jeszcze inna odmiana?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/80/Rose_Yankee_Doodle.jpg/620px-Rose_Yankee_Doodle.jpg

Ponieważ powstało małe zamieszanie wokół róży którą zamieściłam, sięgnęłam po informacje do źródła, czyli znajomego, który, co myślę jest istotne, mieszka w Belgii.

Więc róża nazywa się Abraham Darby.

"Abraham Darby is a old English rose, she is very very fragrant but not so good disease resitant . It's the result of a hybrid between the floribunda

Yellow Cushion and the climber Aloha."

Nooooooooooooooo, to dałaś mi popalić Kochanie :lol:

Tej zwartej w pąku, akurat nie skojarzyłabym z Austinem, który zasłynął z róż współczesnych, nawiązujących do nostallgicznych.

więc Pinus miał rację :p

I w pełni rozwinięta Abraham Darby z wikipedii:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5d/Rosa_sp.18.jpg/250px-Rosa_sp.18.jpg

http://www.bogront.no/rom/butikk/images/Abraham%20Darby.jpg

ale...Inez_30 robisz wspaniałe, zachwycające zdjęcia róż- ładniejsze niż na profesjonalnych stronach sprzedawców.

TAAAKĄ Abraham, chętnie bym, od Ciebie kupiła ! Serio :D

Wątek ma być nie o ogrodzeniach, a o żywopłotach :lol:

no i w dodatku z róż.

Więc daleko od tematu dyskusja nie odbiegła.

Poza tym ... nasze forum chyba wchodzi w fazę uśpienia zimowego, bo coraz mniej wpisów się pojawia 8)

Ja jestem tu "nowa" więc skupiam się na lekturze wcześniejszych wątków.

Trochę już się od was uzależniłam :D .

pozdrawiam

• 1 month później...

A czy żywopłot z dzikiej róży lub róży pomarszczonej mógłby funkcjonować jako ogrodzenie działki, bez "typowego" ogrodzenia w postaci np siatki na przęsłach? Czyli same róże?

Zastanawiam się, bo jedną stronę działki, po której wzdłuż granicy rosnąć będą drzewka owocowe, chciałabym obsadzić rożą dziką lub pomarszczoną i zastanawiam się czy jest sens dodatkowo wydać pieniądze na wysokie ogrodzenie z siatki, czy też zupełnie z niego zrezygnować (wychodząć z założenia że nikt przy zdrowych zmysłach przez róże nie przelezie :)) czy też pójść na kompromis i np zrobić podmórówkę i niską siatkę :-?

Żywopłot z róż bez siatki ma sens gdy:

- sadzisz go 2-3 rzędowo, czyli zapewniasz pełne ogrodzenie z pędów

- zaplatasz długopędy sąsiadujących róż tak, by tworzyły ogrodzenie na kształt wikliny :D

A ja i tak bym dała siatke, bo przejście przez rózany zywopłot, wymaga tylko deski, lub grubego płaszcza i juz żywopłot leży... :lol:

• 1 month później...

Od pięciu lat posiadam żywopłot z dzikiej róży, Multiflora. Rośnie na potęge,przyrosty ogromne, nic nie zmarzło. Nie wszystkie z sadzonek są z kolcami, nie które wyglądają na dziczki. Sadziłem w dwurzędzie w odstępie 50cm.wzdłuż siatki, jest trudny do przejścia. Nie rezygnowałbym z siatki. Problem jest wiosną, gdy go przycinam robie to sekatorem. Nie jest łatwo. Zastanawiam się, czy nie można by było zmechanizować cięcia. Myślałem o jakimś elektrycznych, spalinowych nożycach, ale nie które odrosty są bardzo grube i obawiam się, czy nożyce poradzą sobie. Sekator i mój nadgarstek narazie daje rade :lol:

Może coś poradzicie w tym temacie.

Pepi

chciałabym się spytać czy masz może zdjęcia swojego żywopłotu latem?

jak wysoki jest obecnie?

Piszesz, że go przycinasz, myślałam że takich dzikich róż się nie tnie :-?

Róże sadziłeś w dwurzędzie. Mógłbyś podać "przepis"? pierwszy rząd jak blisko siatki dałeś, a drugi od pierwszego 50cm?

a odstępy między sadzonkami?

Na Lawinową to chyba już trzeba by dzwonić. :-? Acha czy na Lawinowej sadzonki sprzedają w doniczkach? bo ja róże najwcześniej będę mogła wsadzić pod koniec kwietnia - ot wcześniej działka nie będzie moja :lol: a chciałabym posadzić już w tym roku :roll:

No i te zdjęcia :D znalazłbyś coś w swoim archiwum???

Acha czy na Lawinowej sadzonki sprzedają w doniczkach? bo ja róże najwcześniej będę mogła wsadzić pod koniec kwietnia - ot wcześniej działka nie będzie moja :lol: a chciałabym posadzić już w tym roku :roll:

Jaki problem? Kupić, co sprzedają, posadzić w doniczki, a wysadzić, kiedy tam będzie pora.

Tak, tak na Lawinową czas dzwonić. Sadzonki sprzedaja bardzo dobrze zabespieczone, łodygi w parafinie albo coś takiego, natomiast system korzeniowy w torfie i zawinięte w folie.

Jak dla mnie żywopłot wygląda najlepiej wiosną, kiedy kwitnie, akwitnie na biało. Małe białe kwiatki (zdjęcie mam musze poszukać, ale nie w tej chwili).

Latem jest zielony,bardzo szybki przyrost, dlatego go ostro przycinam, myśle że nie przycinany położyłby się . W pierwszych latach ciołem nawet do 50cm nad ziemią. Zalerzało mi, aby się mocno zagęścił. Siatka nie ma fundamentu i miał go zastąpić żywopłot, żeby psy nie wychodziły, ale i tak znajdą jakąś dziure i się przecisną na zewnątrz.

Jak sadziłem.

Od siatki jakieś 20cm - pierwszy rząd, następny jakieś 30-40cm

Odstepy między sadzonkami w rzęzie jakieś 50cm. Nie boje się

że przerośnie na sąsiada. Przechodze do niego i wycinam z

jego strony. Ten gatunek sadzonek ogrodnicy używają jako

podkład do innych odmian róż. Sprzedają bez zabezpieczeń o

których pisałem wyżęj. Należy je wcześniej namoczyć i przyciąć

korzenie.

• 1 year później...