Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

żywopłot z róż

Recommended Posts

Czy ktoś ma żywopłot z dzikiej róży.

Chciałabym posadzić żywopłot z dzikiej róży tzw. pomarszczonej.

Udało mi się na jesień posadzić parę sztuk, ale na żywopłot to za mało.

Jak można otrzmać sadzonki, czy wystarczy włożyć do ziemi kawałek gałązki tak jak w przypadku porzeczek.

Może ktoś ma jakieś doświadczenia, którymi mógłby się podzielić.

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam taki żywopłot, u mnie oddziela sad od wypoczynkowej części ogrodu. Jest śliczny właściwie przez cały rok, najwcześniej z wszystkich róż wypuszcza listki, kwitnie od maja do mrozów, cudownie pachnie, a zimą ozdobą są duże czerwone owoce, które utrzymują się do wiosny. Pierwsze kilkanaście sadzonek kupiłam cztery lata temu, rozrastają się bardzo szybko i jedynym minusem takiego żywopłotu jest to, że trzeba kontrolować żeby nie rozlazł się za bardzo, w mniejszym ogrodzie trzeba wkopać w ziemię jakieś ograniczniki. Rozmnażać można bardzo łatwo przez sadzonki pędowe w maju- czerwcu, łatwo się ukorzeniają, albo odkopując odrosty z korzeniami, które też są liczne. Sadzić co ok. 80 cm - 1 m, bo i tak szybko i gęsto się rozrosną, nawet w trawie, chociaż przez pierwsze dwa lata warto odchwaszczać, bo rosną lepiej i szybciej. Sklepy ogrodnicze sprzedawały jesienią sadzonki po 6-8 zł, trochę drogo, biorąc pod uwagę łatwość rozmnażania.

• 3 weeks później...
  • 1 year później...

Matti, tak z ciekawosci, bo jestes kolejna osoba ktora dokonuje w ten sposob zakupu roslin.

Co Toba kierowalo ze nie wybrales sie na przyklad do jednej, drugiej, piatej szkolki, nie porozmawiales z wlascicielem, ale zamiast tego postanowiles przeznaczyc kilka tysiecy zlotych na loterie "uda sie albo sie nie uda"?

Wiesz, ja nie potepiam, po prostu zastanawia mnie to...

jak rozumiem 100 szt nasion kosztuje 9,90 - Niesamowite!!!

Jeśli tylko komuś uczciwość pozwala to na sprzedzaży przez allegoro może zrobić niezłe pieniądze

Ale oprócz tego aspektu ciekawe jest jak sprzedający wymyslił sobie żeby akurat te gatunki róż nazwać żywopłotowymi...;)

Cześć!

Róż nie sadzi się z nasion tylko z zadzonek :D ! Generalnie w ogrodach sadzi się dwa rodzaje róż - szczepione na podkładkach lub (w przypadku starych odmian) sadzonki rozmnażane z tzw. "korzenia". To, co kupiłeś na Allegro to prawdopodbnie są nasiona róż i możesz wyhodować z nich roślinki ale nadające się na podkładkę do szczepienia lub zwykłą tzw. "dziką" różę, którą możesz spotkać przy niejednej drodze . Dodadam, że "dziczki" też nadają się na podkładki pod róże szlachetne. Niestety padłeś ofiarą oszusta. :( Pozdrawiam Małgosia

Cześć!

Róż nie sadzi się z nasion tylko z zadzonek :D ! Generalnie w ogrodach sadzi się dwa rodzaje róż - szczepione na podkładkach lub (w przypadku starych odmian) sadzonki rozmnażane z tzw. "korzenia". To, co kupiłeś na Allegro to prawdopodbnie są nasiona róż i możesz wyhodować z nich roślinki ale nadające się na podkładkę do szczepienia lub zwykłą tzw. "dziką" różę, którą możesz spotkać przy niejednej drodze . Dodadam, że "dziczki" też nadają się na podkładki pod róże szlachetne. Niestety padłeś ofiarą oszusta. :( Pozdrawiam Małgosia

Jeszcze nie bo najpierw musze zapłacić ,a jak ktoś probuje mnie przekręcić to i ja będę świnia.

Dzięki za info.