Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Novoferm czy Hormann

Recommended Posts

Byłem dzisiaj u Hormanna i utrzymali mi cenę 5200 zł z montażem bez napędu. Cena wynegocjonowana w marcu br. na bramę segmentową o wym. 4250 x 2250 grubości 20 mm ze średnim przetłoczeniem w kolorze złoty dąb.

http://images31.fotosik.pl/31/098eb0afea12c194med.jpg

Myślałem, że może cena ulegnie zmianie, bo np. w Krispolu ceny poszły w górę. Także chyba wybiorę jednak Hormanna. :D[/img]

• 5 years później...
Polecam Novoferm. Brama z napędem Novomatic 5000x2125 mm w cenie 6400,00 zł z montażem. Kolor szary RAL 7040. Chodzi super!

http://www.on-line.pl/dom/01.11.2007_5.jpg

hala_k - mam pytanie: jak sprawuje się Tobie brama po tylu latach ? Jestem zainteresowany zakupem tego typu bramy i zbieram opinie.

Piotr K.

• 9 months później...
Też jestem zainteresowany opiniami od użytkowników, którzy mają bramę garażową od kilku lat. Waham się nad zakupem Siebau/Novoferm E i Wiśniowskim. Moja brama będzie miała wymiary 4750x2125, więc dość szeroka. Obawiam się, czy nie będzie problemów z blokowaniem się bramy podczas otwierania/zamykania. Novoferm miałby być z napędem Novomatic 553, głowica 800N.

Też jestem zainteresowany opiniami od użytkowników, którzy mają bramę garażową od kilku lat. Waham się nad zakupem Siebau/Novoferm E i Wiśniowskim. Moja brama będzie miała wymiary 4750x2125, więc dość szeroka. Obawiam się, czy nie będzie problemów z blokowaniem się bramy podczas otwierania/zamykania. Novoferm miałby być z napędem Novomatic 553, głowica 800N.

Napęd może być trochę za słaby, brama ma 11m2, http://www.novoferm.dk/en/novomatic_553.html wg źródeł innojęzycznych napęd ten ma 700N a wg polskich 800N, ciekawe ...

Moja brama ma ok 10m2. W linku, który podałeś, napisane jest jedynie, że siłownik nadaje się do bram o szerokości maksymalnie 5000 mm, podają również, że moc wystarcza do podnoszenia ciężkich, drewnianych bram oraz bram z drzwiami wejściowymi. Nie widzę więc specjalnie informacji, jakoby ten siłownik się do mojej bramy nie nadawał.

A co do 700N/800N podawanych w różnych źródłach to fakt, też to zauważyłem.

• 5 months później...
Też posiadam Novoferma jestem zadowolony:wiggle: ale co tu pisać jak dopiero minęło 2miesiące od montażu , jedyny minus ale to wina producenta uszczelek w segmentach które je uszczelniają że wypadają:(:(:( byli już poprawiać 2 razy i za 3 się wkur.... i teraz poszły fotki @ do producenta i dostaniemy nowe uszczelki widocznie tamte były złe:( czekamy na nie chyba jadą przez Stany...:)

A ja posiadam Hormanna i też jestem zadowolony, bo od montażu minęło wiele miesięcy i nie wypadają mi uszczelki w segmentach. W ogóle nic nie wypada, chodzi normalnie. Jedyne z czego nie jestem zadowolony, to z faktu, że nie mogę sobie powstawiać więcej bram, bo te, jakie mają teraz z okleinami duragrain ktore imituja podpalany dąb, beton, albo pordzewioną stal, są genialne. GENIALNE, powiadam wam bracia i siostry.