Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o szybką pomoc:

Dzisiaj zaczęli u nas stawiać więźbę. Zapytali się na fachowcy ile wypuścić okapu, doradzili zreszta 80 cm (nie będzie ocieplania styropianem gdyż ściana 3W). Potem poinformowali męża, że zmienią jednak kąt dachu (o 2 st. z 38,6st na 36,5st), bo krokwie nie wydają....

w ten sposób weszli w połowę komina wentylacyjnego!

Problem w tym, że wieczorem okazało się, że z drugiej strony budynku weszli na cały kanał!!!!! :evil: I co teraz zrobić???

Zacięli w 2 miejscach (na murłatę i płatew) krowki sztuk. 17 (na cały tył budynku). Zaznaczam, że dach będzie deskowany, papowany i kryty dach. cementową.

PROSZĘ O RADĘ FACHOWĄ:

CZY ZAŁATAĆ ISTNIEJĄCE ZACIĘCIA A W ODLEGŁOŚCI OK. 20 CM ZROBIĆ NOWE ?? cZY WYTRZYMA, A JEŚLI TAK TO JAK TO ZROBIĆ DOBRZE. ŻEBY NAM RANO KITU NIE CIŚLI :(

kROKWIE 18/7, ZACIĘCIE NA GŁĘBOKOŚĆ OK. 4 CM.

:-? :-?

To znaczy jak rozumiem chcecie wrócić do pierwotnego kąta wg. projektu zmniejszając długość okapu do 60 cm.

Pytanie jak jest w projekcie, pobieżnie licząc w poziomie okap będzie wystawał od ściany na niecałe 50 cm więc powinno wystarczyć.

Te nacięcia nie są duże, u mnie są krokwie 18/6 i wystają ponad metr poza ścianę a mam kąt nachylenia 40 stopni więc 1,5 metra "wisi" w powietrzu.

Po nacięciu 4 cm pozostaje tylko/aż 14 cm, jednak przy założeniu że tak czy owak krokiew zwykle jest wycięta przy murłacie, a w tej części moim zdaniem jest największe obciążenie krokwi można założyć że wycięcie w części dachowej nie osłabi w znacznym stopniu konstrukcji.

To są jedynie przypuszczenia, należało by je poprzeć choć pobieżnymi obliczeniami, nie macie kier. budowy ?

Co prawda nie rozumiem na czym polega problem z kanałami wentylacyjnymi, jednak radziłbym trzymać się projektu.

Pozdrawiam

Popatrz tutaj

http://www.lech-bud.org/technologia/polaczenia/zloncza/krokwie/za%20pomoco%20siodelka.html

Zle wykonane zacięcie można by nadbić tym siodełkiem (jeżeli jest od strony "wnętrza domu a nie pod okapem) i jednocześnie oprzeć krokiew w innym miejscu.

w ten sposób weszli w połowę komina wentylacyjnego!

Problem w tym, że wieczorem okazało się, że z drugiej strony budynku weszli na cały kanał!!!!! I co teraz zrobić???

jak wentylacyjne to mozna ominąć platew spirorurą

i zastosowac kominek wentylacyjny na dachu

jak wentylacyjne to mozna ominąć platew spirorurą

i zastosowac kominek wentylacyjny na dachu

A nie lepiej zmniejszyć okap o te 20 cm i wtedy kanały went. się wymieszczą?? Oba kan. went. wentylują po 2 pomieszczenia w piwnicy i na poddaszu. Mamy ścianę kolankową 80cmpustaki+20cmwieniec+16murłata, wtedy okap przykryje ok. 45cm ścianki kolankowej licząc od krawędzi zewnętrznej budynku. Co lepiej zrobić?? I mam nadzieję, że zdążę uzyskać dobrą radę przezd tym jak zaczną dziś robić :(

przeanalizowalbym na twoim miejscu mozliwosci i sposoby ominiecia platwi i dązylbym do postawienia konstrukcji na zacieciach , ktore juz sa wykonane

znane mi sposoby ... spirorura , "odjechanie" kominem od pionu

i tak też będziemy robić, na tych zacięciach które są ... :|

Budynek ma wymiar 13/11 (13m od frontu, dach dwuspadowy z facjatą 3,5m na środku), czy nie będzie głupio to wyglądać przy tak małym kącie???? W projekcie miałam 40st, potem mówili, że zrobią 38,6st, a teraz ma być 36,5st...

jezeli lukarna w projekcie ma takie samo nachylenie polaci jak polac glowna czyli 40 stopni , to proponuje rowniez zmniejszyc nachylenie do 36,5 stopnia ze wzgledow estetycznych

:)

Na domu okap 80cm, a jaki zrobić na garażu 60-65cm?? COś mi majster mówił o 70cm, ale wydaje mi się za dużo. Jest to garaz 1-no stanowiskowy przyklejony do domu, ma wymiary 4,3/7,2. Jaki zrobić okap od frontu, a jaki w szczycie. Na domu będzie dookoła 80cm. Aha i czy na domu 80cm przy ścianach zczytowych, to nie za dużo??

jest gdzies w necie ten projekt ?

ustalajac okap wplywamy na dlugosc krokwi ,

warto uwzglednic rozstaw lat ( dlugosc krycia)

80 cm to troche duzo , proponuje max. 65 cm , nalezy uwzglednic szerokosc krycia

nie ma tego projektu w internecie

Ma Pan na myśli okap przy ścianie szczytowej, tak? Czy w ogole oby dwa?? Czy te 65cm dla garażu Pan proponuje czy dla domu? Pozdrawiam

mialem na mysli max. wymiar , bez wzgledu na to gdzie

bazuje na moich domyslach i moge sie mylic

moj rekord to 1,8 metra bez mieczy na poteznych platwiach