Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie wymiary stołu??

Senser

Recommended Posts

No właśnie...

Generalnie chodzi mi o wymiary stołu na 8 osób.

Ale czy jest jakiś "algorytm" wg. którego można by przyjąć wymiary na "dowolną" ilość osób??

Pewnie tak, bo "wystarczy" znać wymiary przypadające na 1 osobę z boku x ilość osób...

Sprawa się komplikuje z miejscami skrajnymi, po dwóch krótszych bokach...

Chcę zamówić/zrobić (jeszcze nie ustalone :-) ).

Chodzi mi o wymiary optymalne, czy może standardowe...

Żeby z tego nie wyszła jakieś drugie piętro na nogach .... :lol:

No właśnie...

Generalnie chodzi mi o wymiary stołu na 8 osób.

Ale czy jest jakiś "algorytm" wg. którego można by przyjąć wymiary na "dowolną" ilość osób??

przyłączę się

moze jest jakieś darmowe oprogramowanie do takich obliczeń, najlepiej z wizualizacją, zestawienie materiałów też by się przydało

poszukaj hasła Ernst Neufert, tam nawet okolice kibla są zwymiarowane pod względem optymalizacji

ps

poprawiałem byki, nie tekst

co do szerokości

tradycyjna 90 cm, jak postawisz duże talerze z dwóch stron wiele miejsca na środku nie zostaje,

110 cm - tu już można poszaleć, ale trzeba mieć CZYM zastawić :wink:

pozostaje kwestia proporcji między szerokością a długością, żeby stół miał wygląd,

każdy stolarz powinien Ci to dobrać,

poza tym trzeba mieć miejsce na wstawienie takowego , żeby nie zdominował i nie zagracił pomieszczenia.

Barbossa - nie mogłeś się oprzeć? :lol: :wink:

Do mojego poprzedniego mieszkania kupiłam stół dość mały, żeby nie zajmował miejsca - 120x80. 6 osób przy nim usiądzie, ale jest dość ciasno. Jak go się rozłoży (dodatkowy metr), usiądzie 10 osób - 2 przy krótszych bokach i po 4 przy dłuższych - i też nie ma zbyt dużo swobody, ale da się znieść.

Tak więc jak by przyjąć te 70 cm osoba to jest oki wg. mojej oceny oczywiście.

Dokładnie tak uważam. Po bokach 70 cm na osobę dopiero jest komfortowo. Sprawdzałem 60 cm i przy dużych i szerokich krzesłach jest ciasnawo.

Ja mam stół 280x90. Po 4 dość duże krzesła z każdej strony + ewentualnie 2 krzesła na szczytach. Tak więc przy takim stole komfortowo zasiądzie 10 osób - w tym właśnie 8 po bokach.

Czyli co szerokości też 70 cm/ 80 cm??

No tak jak liczę i patrzę to chyba faktycznie 70 cm to właściwa wartość...

Jeśli piszesz o szerokości stołu (bo już się pogubiłam :oops: )

to 70/80 jest zdecydowanie za mało.

zwłaszcza że piszesz o długości 210 - wyjdzie "jamnik" :-? na którym nic nie postawisz,

szerokość stołu :90 - 110 cm

Popieram, popieram, szerokośc stołu 70 -80 cm to jest za mało.

Myślę, że trzeba tak jak ktoś tu wyzej pisał, uwzględnić szerokośc krzeseł. Tak żeby się dobrze mieściły i żeby mozna było z nich wstać z każdej strony.

Szerokość powinno być koło 100 cm, jeśli mają tam stać półmiski :) :)

Czyli dla stołu 8 osobowego wychodziłoby ok. 210 cm dł?? Czyli co szerokości też 70 cm/ 80 cm??

No tak jak liczę i patrzę to chyba faktycznie 70 cm to właściwa wartość...

Szerokość 90 jest ok. Chociaż ja bym przyjmował ją jako minimum. Wygląda bardzo zgrabnie optycznie i można już coś postawić między przeciwległymi talerzami. Komfort to 100 cm szerokości.

Z kolei powyżej 100 zaburza się proporcje i musi być naprawdę długi stół, żeby zrekompensować optycznie taką szerokość.

Dlatego przy stołach długości 200-300 cm uważam, że komfortowa szerokość użytkowa która ładnie wygląda to 90-100 cm.