Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokrycia dachowe

Recommended Posts

Muszę wymienic przeciekający dach. Więźba jest prawie nowa (6 lat), ale dotychczasowe pokrycie (blacha) przecieka z powodu zbyt małego spadu.

Nie opłaca mi sie zmieniac całej konstrukcji dachu, chcę jedynie wymienic pokrycie. Jaki materiał zastosowac w przypadku, kiedy priorytetem ma byc trwalosc? Czy zmiana konstrukcji jest niezbedna?

Dotychczas proponowano mi gont bitumiczny albo papę termozgrzewalną - jaki jest ich okres uzywalnosci?

Proponuję blachodachówki. Skoro już wcześniej miałeś blachę (tylko 6 lat wytrzymała???? :roll: ) to masz pewnośc że nie musiśz przerabiać konstrukcji więźby. Gont jest o wiele drozszy (deskowanie, papa itp). A na blachodachówki daja już 10 lat gwarancji.

Blacha jest jeszcze w doskonałym stanie, ale przecieka. Proby uszczelnienia (silikon) nie dały rezultatu. Wyjasniono mi, ze stojąca woda szuka sobie ujscia w miejscach, gdzie blacha jest nieszczelna (np. miejsca mocowania śrubami), dlatego niewskazane jest, zeby pokrycie mialo jakiekolwiek nieszczelnosci.

Czy blachodachowka jest mocowana w ten sam sposob jak blacha?

ja proponuje takie rozwiazanie: skoro blacha jest w dobrym stanie to delikatnie bym ja zdjal, zrobil deskowanie, na to papa i twoja blacha.

jesli to blacha ocynkowana nie powlekana to mozna ja polutowac. jesli jest powlekana to pod zaklad mozna zastosowac specjalna mase uszczelniajaca. duzo roboty ale chyba stsunkowo tanie rozwiazanie.

Dziekuję wszystkim za rady!

Masz na mysli zwykłą papę pod blachę? Czy nie będzie wtedy utrudnione odprowadzanie i parowanie wody?

Wczoraj, szperając w archiwach forum znalazłam jeszcze jedno rozwiązanie: położenie styropiano/papy na blachę (odpada wtedy mnostwo pracy zwiazanej ze zrywaniem, ponownym ukladaniem i uszczelnianiem blach) i na wierzch warstwa papy termozgrzewalnej.

Co myslicie o takim rozwiązaniu?