Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papirus - suche końcówki liści - co mu jest?

Gutek  Fredek

Recommended Posts

a co zrobic zeby bylo mokre?

Moj papirus ma juz kilka lat - zawsze wysychal. Wstawilam go do duzego kamionkowego gara gdzie do polowy stala woda - tez sechl. Obcinalam co troche suche liscie przy ziemi i odbijaly ladne zielone, ale po jakims czasie tez obsychaly. W tym roku "dorobilam" sie pseudo stawika i wstawilam tam na podwyzszeniu calego papirusa, tak, ze woda siegala az do konca doniczki - wystawaly tylko "galazki" - odzyl i byl piekny, rozrosl sie strasznie. Teraz jak zrobilo sie zimno zzolkl, wzielam go do domu to usechl, na szczescie mlode odrosty sa jeszcze zielone wiec suche parasole obcielam :D ale mlode tez w domu uschna :(

Pomógłby nawilżacz powietrza.

U mnie, po kupnie tego cuda, rośliny odżyły!!!!

Widzisz, właściwie sama sobie odpowiedziałaś glilko :-)))

Gdy papirus stał w sadzawce, gdzie był wilgotny mikroklimat ( duża powierzchnia parowania tafli) pairusek odżył zielenią. Po wniesieniu do domu, gdzie już pewnie grzejecie, suche powietrze mu nie służy. A fakt, że stoi w wodzie, nie wpływa zasadniczo na wilgotnośc powietrza wokół rośliny.

Papirus to roślina żyznych brzegów minn. Nilu, ciepłych i wilgotnych mad, niemal bagien, zalewanych okresowo wodą.

Może jasna, ciepła łazienka będzie dla niego lepsza?

albo duuuża, płaska misa z kamykami, wypełniona wodą? :p

i obowiązkowo - parę razy dziennie- zraszanie!

przepisy mojej mamy i ciotki na papirusa są takie:

mama: na lato wynieść na dwór i lać do niego wody ile się da (u nas na wsi akurat nie stał w oczku, tylko w wielkiej misie stale wypełnionej wodą.. łodygi miały ze 2 metry długości.. )

ciocia: trzymać w kuchni i przy każdej okazji lać do niego wodę (w kuchni trudniej o nim zapomnieć;) )

obie doczekały się potężnych rozmiarów tej rośliny.. Ja na razie nie mam na niego tyle miejsca ani czasu, ale mam nadzieję, że to się wkrótce zmieni;)