Gutek Fredek 30.10.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Mój papirus (odmiana ta najbardziej pospolita) ma wiecznie suche końcówki u wszystkich liści, mimo, że wody ma zawsze pod dostatkiem. Odsadzony był od egzemplarza, który nie miał takich problemów. co mu nie pasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 30.10.2007 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 suche powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 30.10.2007 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 a co zrobic zeby bylo mokre? Moj papirus ma juz kilka lat - zawsze wysychal. Wstawilam go do duzego kamionkowego gara gdzie do polowy stala woda - tez sechl. Obcinalam co troche suche liscie przy ziemi i odbijaly ladne zielone, ale po jakims czasie tez obsychaly. W tym roku "dorobilam" sie pseudo stawika i wstawilam tam na podwyzszeniu calego papirusa, tak, ze woda siegala az do konca doniczki - wystawaly tylko "galazki" - odzyl i byl piekny, rozrosl sie strasznie. Teraz jak zrobilo sie zimno zzolkl, wzielam go do domu to usechl, na szczescie mlode odrosty sa jeszcze zielone wiec suche parasole obcielam ale mlode tez w domu uschna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 30.10.2007 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Pomógłby nawilżacz powietrza. U mnie, po kupnie tego cuda, rośliny odżyły!!!! Widzisz, właściwie sama sobie odpowiedziałaś glilko )) Gdy papirus stał w sadzawce, gdzie był wilgotny mikroklimat ( duża powierzchnia parowania tafli) pairusek odżył zielenią. Po wniesieniu do domu, gdzie już pewnie grzejecie, suche powietrze mu nie służy. A fakt, że stoi w wodzie, nie wpływa zasadniczo na wilgotnośc powietrza wokół rośliny. Papirus to roślina żyznych brzegów minn. Nilu, ciepłych i wilgotnych mad, niemal bagien, zalewanych okresowo wodą. Może jasna, ciepła łazienka będzie dla niego lepsza? albo duuuża, płaska misa z kamykami, wypełniona wodą? i obowiązkowo - parę razy dziennie- zraszanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 31.10.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 ooo nie zraszam, cala zeszla zime zraszalam tak wlasnie liscie z kokosa i malpa wziela i zdechla a po kilka razy go pryskalam ZNACZY SIE USECHL, a w misce stal z woda takiej co dzieci latem sie na ganku kapia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 31.10.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 mlodziaki http://images25.fotosik.pl/104/a8e3cd9bfbb004b0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevageivi 31.10.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 mam ten sam problem z moim... spróbuję go przestawić do łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 31.10.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 to juz po obcieciu 3 dni temu takie zostaly. I ja sprobuje do lazienki ale mam tam tylko malenkie okienko z luksferow cale zarosniete przez paprotke za to grzyb sie wciaz robi na fudze w brodziku znaczy ze jest wilgotno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 31.10.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Zobaczcie tu, Miłe Panie: http://oczkowodne.net/strony/cyperus.php Fajne zdjęcia. Ciekawe czy w górach też mogłaby rosnąc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevageivi 31.10.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 na dworze pewnie tak, ale na zewnątrz powinna przebywać pewnie krócej niż w cieplejszych rejonach kraju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 31.10.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Dzięki ivi, może spróbuję wiosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevageivi 31.10.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 przepisy mojej mamy i ciotki na papirusa są takie: mama: na lato wynieść na dwór i lać do niego wody ile się da (u nas na wsi akurat nie stał w oczku, tylko w wielkiej misie stale wypełnionej wodą.. łodygi miały ze 2 metry długości.. ) ciocia: trzymać w kuchni i przy każdej okazji lać do niego wodę (w kuchni trudniej o nim zapomnieć ) obie doczekały się potężnych rozmiarów tej rośliny.. Ja na razie nie mam na niego tyle miejsca ani czasu, ale mam nadzieję, że to się wkrótce zmieni;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts