agwapi 30.10.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 mam dylemat albo i problem. Podpisalismy umowę z wykonawcą na wybudowanie domku. Wykonawca dokonywał zakupu na firmę, przy czym za wszystko płaciliśmy od razu. Teraz wykonawca chce doliczyc podatek do materiałów które kupilismy. Przy czym nie chce pokazac nam faktur gdyz twierdzi że sa jęgo.Mam następujące pytania: Czy kupując materiał od firmy X może dostać fakturę bez vatu?? - Wg mnie nie. Jeśli ma fakturę czy pomimo całkowitego zapłacenia za materiał ma prawo doliczać jeszcze raz vat?? Wg mnie nie. Czy jeśli nie ma mowy w umowie i kosztorysie ofertowym o kwocie netto jest to równoznaczne że kosztorys jest brutto gdyz jestem osobą fizyczną? CZy firma powinna domagać się jedynie vatu od usługi tj wykonania robót??Z góry dziękuję za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 30.10.2007 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 1.takie sprawy powinny być chyba uregulowane w umowie..... 2.pytanie jest podstawowe: kto kupował materiał? wy, czy wykonawca? 3.na pierwszy rzut oka wykonawca chce was oszukać na tym materiale, odsprzedając go wam z marżą 7 lub 22% (chodzi o ten VAT).... a więc całkiem niezłą... 4,jeśli umowa zawarta jest z osobą fizyczną i jeśli nie ma w niej nic o wartości netto i doliczaniu VATu, to moim skromnym zdaniem, można domniemywać, że są to kwoty do zapłaty, czyli brutto, czyli już z VATem..... a co jest napisane w umowie ? ? ? to jest podstawa..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksandra1 31.10.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 To jest stała praktuka wykonawców, że kupują materiał z 22% VAT za np. 12000,00 zł, natomiast dla inwestora ten sam materiał już z 7 % VAT również kosztuje 12000,00.Złapałam na tym mojego budowlańca, mimo że umawialiśmy się iż nie będzie zarabiał na materiałach. Na szczęście na samym początku. Od tego momentu zaczęłam wszystko kupować sama. Ale opisana wyżej sytuacja jest jeszcze lepsza. Takie rzeczy należy określać w umowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 31.10.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 To jest stała praktuka wykonawców, że kupują materiał z 22% VAT za np. 12000,00 zł, natomiast dla inwestora ten sam materiał już z 7 % VAT również kosztuje 12000,00. Złapałam na tym mojego budowlańca, mimo że umawialiśmy się iż nie będzie zarabiał na materiałach. Na szczęście na samym początku. Od tego momentu zaczęłam wszystko kupować sama. Ale opisana wyżej sytuacja jest jeszcze lepsza. Takie rzeczy należy określać w umowie. to, czy będąc osoba fizyczną (niemogąca odliczać VATu), zapłacisz 12tys w sklepie, czy 12tys wykonawcy , to chyba dla ciebie jest bez różnicy..... oczywiście wykonawca już na tym zarabia 15 %..... jak zrozumiałem post agwapi, wykonawca chce doliczyć VAT 7% do ceny brutto, którą sam zapłacił.....czyli inwestor płaci o 7% więcej niż w sklepie, a wykonawca zyskuje na tym (biorąc pod uwage rozliczenia VATu) ponad 20%...... cwaniaczki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agwapi 31.10.2007 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 BOHO dokładnie o to chodziło. Na szczęście wykonawca wycofał się z wcześniej planowanego podstępu. Przefakturuje faktury wystawione na niego co z resztą było wcześniej już zapłacone. Pozostaje jednak kwestia opodatkowania zaliczki co do robocizny. Z tego co się już orientuję to jesli przed wystawieniem faktury została na konto wpłacona zaliczka nie może być do niej doliczany vat. A tak jest u mnie. Z racji jutrzejszego święta mam spotkanie z odpowiednią osobą w piątek. Jeszcze może się okazać że nie tylko odzyskam różnice w vacie za materiały ale nie bedę płaciła vatu za robocizne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 01.11.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 można wystawiać faktury od zaliczek, a czasami (na podstawie przepisów VAT) trzeba.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksandra1 01.11.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 to, czy będąc osoba fizyczną (niemogąca odliczać VATu), zapłacisz 12tys w sklepie, czy 12tys wykonawcy , to chyba dla ciebie jest bez różnicy..... oczywiście wykonawca już na tym zarabia 15 %..... No nie wiem czy bez różnicy. Płacąc w sklepie 12000 z 22% VAT mogę wystąpić do Urzędu Skarbowego o zwrot VAT. Płacąc te same 12000 wykonawcy i dostając w zamian fakturę ze stawką 7% mogę sobie już tylko pogwizdać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksandra1 01.11.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 można wystawiać faktury od zaliczek, a czasami (na podstawie przepisów VAT) trzeba.... Przepisy VAT wymagają wystawienia faktury zaliczkowej do otrzymanej zaliczki. Faktura ma być wystawiona na kwotę otrzymanej zaliczki, przy czym kwota zaliczki jest kwotą brutto (z VAT). Problem jest innego rodzaju, co może podnosić wykonawca. Mianowicie, że zaliczki nie pokrywały wartości otrzymanego towaru i dlatego żąda dopłaty, na którą to dopłatę wystawi stosowną fakturę. Nigdzie nie jest powiedziane, że kwota zaliczki musi w 100% pokrywać wartość dostarczonego towaru wraz z VAT. Wysokość zaliczki jest kwestią umowną. Gdybyście mieli w umowie zapis, że zaliczki wpłacane przed dostarczeniem materiałów budowanych pokrywają w 100% wartość tych towarów wraz z podatkiem VAT, to można udowadniać wykonawcy, że skoro dostarczył materiały to znaczy że całą zapłatę otrzymał. W przeciwnym razie udowodnienie mu chędzi "naciągnięcia" Was będzie bardzo trudne. Czasem stosuje się też praktykę wystawiania przez wykonawcę faktur proforma, na podstawie których płaci się zaliczki. Nie jest to częsta praktyka. Zazwyczaj wszystko odbywa się na "gębę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agwapi 01.11.2007 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 a co jeśli zaliczka dotyczy robocizny??? to czy może sobie wykonawca podnosić bez ograniczeń wartość?? Co jeśli są zaliczki wpłacane częściowo i aż do można powiedzieć zakończenia inwestycji. Czy wykonawca może poprosić o dodatkową wpłatę vat??A co jeśli zaliczki wpłacone były np w lutym a do tej pory nie ma faktury?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 02.11.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Jak napisała aleksandra1 zaliczka jest traktowana jako kwota brutto. Czyli w otrzymanej kwocie jest juz VAT. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 25.05.2005 r. w sprawie zwrotu podatku niektórym podatnikom, zaliczkowego zwrotu podatku, wystawiania faktur, sposobu ich przechowywania oraz listy towarów i usług, do których nie mają zastosowania zwolnienia od podatku od towarów i usług: § 14. 1. Jeżeli przed wydaniem towaru lub wykonaniem usługi otrzymano część lub całość należności, w szczególności: przedpłatę, zaliczkę, zadatek, ratę, fakturę wystawia się nie później niż siódmego dnia od dnia, w którym otrzymano część lub całość należności od nabywcy, z zastrzeżeniem ust. 2. 2. Fakturę wystawia się również nie później niż siódmego dnia od dnia, w którym pobrano przed wydaniem towaru lub wykonaniem usługi każdą kolejną część należności (zaliczkę, przedpłatę, zadatek lub ratę). Według mnie już dawno powinieneś otrzymac fakturę zaliczkową. Dla wykonawcy oznacza to powstanie obowiązku podatkowego, ale co on z tą kasą zrobił? Mam nadzieję, że masz jakieś potwierdzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agwapi 02.11.2007 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Oczywiście że mam potwierdzenie - przelewy na konto(firmowe) Na całe szczęście nie było nic do rąk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksandra1 05.11.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 a co jeśli zaliczka dotyczy robocizny??? to czy może sobie wykonawca podnosić bez ograniczeń wartość?? Co jeśli są zaliczki wpłacane częściowo i aż do można powiedzieć zakończenia inwestycji. Czy wykonawca może poprosić o dodatkową wpłatę vat??A co jeśli zaliczki wpłacone były np w lutym a do tej pory nie ma faktury?? Nie ma znaczenia czy zaliczka dotyczy materiałów czy robocizny. Faktura zaliczkowa powinna być wyztawiona w ciągu 7 dni. Jaka ma być docelowa kwota robocizny (netto czy brutto) powinna określać umowa, a same zaliczki nie mają nic do tego. Owszem ich wysokość rónież powinna ustalać umowa. Jak już napisałąm zaliczka nie musi w 100% pokrywać ceny towaru lub robocizny. Jeżeli wykonawca gra nie fair, wziął zaliczki (macie na to potwierdzenia), nie wystawił w terminie faktur zaliczkowych, zawsze możecie go postraszyć zgłoszeniem tego faktu do Urzędu Skarbowego. Skoro wziął zaliczki w lutym, to obowiązek podatkowy powstał u niego w lutym. Nie ma faktur, tzn nie wykazał podatku należnego, czyli uszczuplił podatek. Niech przemyśli co mu się bardziej opłaci: przepychanki z Urzędem Skarbowym i sankcje finansowe czy dojście do porozumienia z Wami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts