Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podjazd do garażu z kostki ażurowej

telesforek

Recommended Posts

Witam,

Mamy do zrobienia długi (ok. 25m) podjazd do garażu i postanowiliśmy zrobić go z kostki ażurowej - dwa pasy pod koła. Ale jeden z wykonawców zaczął nam odradzać, że podobno te płyty łódkują i lepsza będzie zwykła kostka. Cena za 1m2 zbytnio się nie różni, ale kwestia wykończenia brzegów - przecież to jest 4x25m!

Jakie są wasze opinie?

płyty ażurowe, czy jak to nazywasz kostka ażurowa

można trawkę posiać i kosić bez problemu

bez zabawy w obrzeża, tak jak u kostki (inaczej się rozjedzie)

"łódkuje" = źle ułożone, zła podbudowa (można dać geowłókninę)

Zgadzam się. Znam w Sosnowcu ulicę (ok. 250m długości, opadającą w dół, a potem ciut w górę), całą wyłożoną płytami ażurowymi (takimi "w rąby"). Na końcu jest warsztat samochodowy, kilka domów z obu stron, ulica boczna, ale ruch na niej jest (pewnie też śmieciarki itp). Ulica była robiona z 10 lat temu i jest okej.

Parkingi robi się z płyt ażurowych, różne auta po nich jeżdzą i jest okej. Z płytami ażurowymi jest tak jak z kostką, bywa dobrze położona i beznadziejnie.

Sam mam na spółkę z sąsiadami 100m drogi dojazdowej i marzy mi się zrobić ją kiedyś w płytach ażurowych. Wychodzi to jednak taniej niż kostka brukowa, woda się wchłania na całej (prawie) powierzchni. Myślę ze to fajne rozwiązanie.

No i płyty fajnie wyglądają przerośnięte trawą.

Też się nad tym zastanawiam, a jako wzorowy małżonek mam pytanie, czy kobieta w szpilkach nie będzie się zapadać i nie poniszczy obcasów?

Jeżeli tak to co w dłuższym okresie czasu wyjdzie taniej:

- zrobienie podjazdu z kostki

- częste kupowanie nowych butów przez małżonkę :-?

Chociaż uśmiech zadowolenia na twarzy żony po kupnie nowych butów - bezcenny :wink:

Też się nad tym zastanawiam, a jako wzorowy małżonek mam pytanie, czy kobieta w szpilkach nie będzie się zapadać i nie poniszczy obcasów?

Jeżeli tak to co w dłuższym okresie czasu wyjdzie taniej:

- zrobienie podjazdu z kostki

- częste kupowanie nowych butów przez małżonkę :-?

Chociaż uśmiech zadowolenia na twarzy żony po kupnie nowych butów - bezcenny :wink:

Ja jestem gotowa poświęcić się i chodzić ostrożniej aby nie niszczyć butów :wink:

ale dzięki takiemu układowi nie będę musiała:

-myć kostki ,również z wszelkich płynów samochodowych :oops: które nie wiadomo którędy zawsze kapną na kostkę :x

-zamiatać kostki

-bać się że zimą na niewidocznym oblodzeniu kostki nie wyhamuję samochodem i.... :cry: :evil:

Dla mnie argumentem za ażurem jest też to, że po przerośnięciu trawą lepiej wtapia się w otoczenie. Nie jestem zwolennikiem brukowania wszystkiego co można.

Natomiast zastanowiła mnie ta geowłóknina. Chciałam zlecić położenie firmie na gotowo (z materiałem) i nie sądzę, żeby czegoś takiego używali. Czy przygotowanie podłoża pod takie płyty różni się od kładzenia zwykłej kostki?

Dla mnie argumentem za ażurem jest też to, że po przerośnięciu trawą lepiej wtapia się w otoczenie. Nie jestem zwolennikiem brukowania wszystkiego co można.

Natomiast zastanowiła mnie ta geowłóknina. Chciałam zlecić położenie firmie na gotowo (z materiałem) i nie sądzę, żeby czegoś takiego używali. Czy przygotowanie podłoża pod takie płyty różni się od kładzenia zwykłej kostki?

Nie rózni się niczym - pozatym że nie zalecam (ani kostki ani płyt ązurowych) kłaść na suchym betonie.

Dobra podbudowa kliniec + grysy załatwiają sprawę w 100%

Ażur mozna zasypać

1. piaskiem

2. grysem - najlepszy jest bazaltowy - przepięknie wygląda granitowy

3. Nie polecam ziemi - do czasu ukorzenienia trawy będzie sie rozwoziła po podjeździe.

Zamiast geowlókniny zalecam zastosowac warstwę piachu - 5cm - geowłoknina ma robic tutaj za warstwę odcinającą (odsączającą)

Sebo8877

Zanim kupicie płytę ażurową sprawdźcie CZY JEST ZBROJONA !!!

Oboje z żoną "napaliliśmy" sie na ażury - bo trawka sobie łądnie między nimi rośnie i nieco tańsze od dobrej kostki... i co ?

4 z 5 producentów nie stosowało żadnego zbrojenia w płycie... a jeśli ktoś twierdzi że zbrojenie jest nie potrzebnie to niech podyskutuje z brukarzami którzy mieli już do czynienia z takimi bublami

WIĘC BĄDŹCIE CZUJNI !!

Oboje z żoną "napaliliśmy" sie na ażury - bo trawka sobie łądnie między nimi rośnie i nieco tańsze od dobrej kostki... i co ?

4 z 5 producentów nie stosowało żadnego zbrojenia w płycie... a jeśli ktoś twierdzi że zbrojenie jest nie potrzebnie to niech podyskutuje z brukarzami którzy mieli już do czynienia z takimi bublami

WIĘC BĄDŹCIE CZUJNI !!

Teraz to już nie wiem. Jedni "fachowcy" twierdzą, że ażury spokojnie wytrzymają ciężar samochodu, inni, że czasem się łamią. Czy ktoś miał taki przypadek?

WIĘC BĄDŹCIE CZUJNI !!

Teraz to już nie wiem. Jedni "fachowcy" twierdzą, że ażury spokojnie wytrzymają ciężar samochodu, inni, że czasem się łamią. Czy ktoś miał taki przypadek?

zrób sobie eksperyment

połóż sobie takie ustrojstwo na trawie i na np chodniku, drodze (ale nie polnej) i najedź sobie na to samochodem

oczywiście w myślach, bo takie "problemy" można analizować wirtualnie

masz wątpliwości - w którym momencie pęknie?

Osobiście u siebie zakładałem takie "kratki"

Plusy

- wygląd

- nie ma obrzeży

Minusy

- niestery trawka tam gdzie jeździ ato nie istnieje

- wcześniej były zasypane białym kamieniem (wypada, brudzi się ogólnie niekoniecznie fajnie)

- niewygodnie się po tym chodzi bo wcześniej czy później będzie nierówno

- dla kobiety w szpilkach to zabawa nie chodzenie a powiedzmy sobie szczerze, popsuta szpilka w bucie kobiety to znacznie większy problem niż obrzeża przy polbruku ;) tym bardziej że obrzeża zakłada się raz i siedzą cicho a szpilek może się zdewastować wiele..

Witam,

Mamy do zrobienia długi (ok. 25m) podjazd do garażu i postanowiliśmy zrobić go z kostki ażurowej - dwa pasy pod koła. Ale jeden z wykonawców zaczął nam odradzać, że podobno te płyty łódkują i lepsza będzie zwykła kostka. Cena za 1m2 zbytnio się nie różni, ale kwestia wykończenia brzegów - przecież to jest 4x25m!

Jakie są wasze opinie?

Mam podjazd z ażurów. Układałem sam. Jestem zadowolony.