Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podłączyć czujnik zmierzchowy?

Recommended Posts

mam taki czujnik:

http://www.tme.pl/czujnik-zmierzchowy-oswietlenie-do-1500w/arts/pl/a28/cz15.html

i nie wiem który kabelek do czego podłączyć aby coś nie zepsuć. Są 3 kable - niebieski, czarny i brązowy.

Proszę o podpowiedź i z góry dziękuję.

Ciekawe pytanie zadajesz! Zazwyczaj przy tego typu urządzeniach są schematy.

A nie odwrotnie?

Czy aby przez włókno żarówki nie jest zasilany ten czujnik, sprawdziłeś go jak działa?

Działa dobrze.

Na obudowie żarówka jest oznaczona pomiędzy niebieskim a czarnym przewodem.

Mam nadzieję że dobrze podłączyłem bo skoro działa to znaczy zapala i gasi żarówki.

• 1 year później...
mam taki czujnik:

http://www.tme.pl/czujnik-zmierzchowy-oswietlenie-do-1500w/arts/pl/a28/cz15.html

i nie wiem który kabelek do czego podłączyć aby coś nie zepsuć. Są 3 kable - niebieski, czarny i brązowy.

Proszę o podpowiedź i z góry dziękuję.

dwa lata minely od tematu, ale ja mam dzis taki sma problem - trzy żyły w przewodzie - brąz, zielono-żółta, niebieska - co do czego podłączyc?

Z góry dziękuje

• 2 years później...

Witam,

Powrót do tematu po latach :-)

Mam zwykły czujnik (BEMKO WZ20) i nie wiem jak go podłączyć. (napięcie 220, IP54, moc 2000W)

Mam oświetlenie przy bramie wjazdowej na posesję i na jednym ze słupków wjazdowych jest włącznik światła. Czy jest możliwość takiego podłączenia aby czujnik działał w nocy, a jak nie chce zeby w nocy się światło świeciło to mogę go tym wyłącznikiem wyłączyć? Myślałem o jakimś podłączeniu czujnika pod włącznik światła. Czy jest to możliwe? Proszę o pomoc.

BEMKO - schemat.jpg

• 2 years później...

Witam mam pytanie czy jakbym chciał dodać włącznik taki jak do oświetlenia do całej tej instalacji jak na schemacie co podał Supermaczo to wystarczy do włącznika podpiąć L faze i dalej kabel L do czujnika? Czy neutralny też mam podpiąć do włącznika i z włącznika dalej kabel do czujnika?

Dobra już wiem. Pewnie głupie pytanie zadałem ale jak się człowiek nie zna to tak jest.

Edytowane przez MrMotabo