Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejnik łazienkowy??

nidziowa

Recommended Posts

Witam.

NA jakiej wysokości nad podłogą zazwyczaj wiesza się gzrejnik w łazience. CZy sa jakies normy? Własciwie to chodzi mi o walory estetyczne. Zeby nie wyglądało śmiesznie, za nisko bądz za wysoko.

pilne

A jaki ten grzejnik? Jaka wysokość grzejnika?

Jaka wysokość łazienki (skosy są)?

Ale masz problem...

Kupujesz grzejnik i wieszasz go tak aby nie był za wysoko (sięgasz bez krzesła) i za nisko (kucasz) :lol:

A my szukamy ładnego grzejnika który się montuje prostopadle do ściany. Może być nawet biały ale żeby był jakiś ciekawy w kształcie. Z reguły producenci mają 15 rodzajów takich montowanych na ścianie i 1 prostopadły. Może coś polecicie? Ma być dość wysoki około 150-180cm - taka ścianka która oddzieli sedes od reszty łazienki.

Witam.

NA jakiej wysokości nad podłogą zazwyczaj wiesza się gzrejnik w łazience. CZy sa jakies normy? Własciwie to chodzi mi o walory estetyczne. Zeby nie wyglądało śmiesznie, za nisko bądz za wysoko.

pilne

to nie tyle estetyka, co uzytecznosc ....

jak powiesisz recznik i bedze zamiatal podloge, tzn. ze drabinka jest za nisko ;-)

A my szukamy ładnego grzejnika który się montuje prostopadle do ściany. Może być nawet biały ale żeby był jakiś ciekawy w kształcie. Z reguły producenci mają 15 rodzajów takich montowanych na ścianie i 1 prostopadły. Może coś polecicie? Ma być dość wysoki około 150-180cm - taka ścianka która oddzieli sedes od reszty łazienki.

Proszę bardzo

http://pl.zehnder.abcde.biz/products/4_Yucca_asymmetrisch_galeriebild_2.jpg

http://www.zehnder.com.pl

kupić można w fimie Kalmar

Mają emaliowane i chromowane, ale pamiętaj że chromowane dwukrotnie droższe i mają przy tym samym kształcie i wielkości ok 20% mniejszą moc

A ja mam pytanie czy macie grzejniki we wszystkich łazienkach?

Czy jest sens montować w takiej, co ma 3,5 m2 i ogrzewanie podłogowe?

I jaka jest podstawowa funkcja tych grzejników - dogrzanie pomieszczenia? suszenie ręczników?

Obawiam się, czy po wzięciu prysznica nie będzie zbyt gorąco w takim pomieszczeniu...

Krzysztof bardzo Ci dziękuję - ten który zaproponowałeś spodobał się zarówno mnie jak i małżonce - a to rzadkość. Więc jeżeli tylko będzie nas stać - będzie to właśnie Yucca asymetryczna. Niestety o cenę nie mogłem się nigdzie dodzwonić w piątek bo długi weekend listopadowy. W każdym razie serdecznie dziękujemy

Nie ma sprawy. Ja mam taką Yuccę tyle że równoległą do ściany.

Pomyśl o dokupieniu do niej grzałki elektrycznej 600W. Kapitalnie się sprawdza w lecie, kiedy nie piec stoi, a jest chłodno i ręczniki nie schną.

Koszt takiej grzałki plus złączki białe eleganckie aby pasowały do całego grzejnika jest niewielki w stosunku do ceny grzejnika.

Gdybyć miał kłopot z właściwym doborem niezbędnych elementów polecam kontakt z Panem Sebastianem Gambrychem z firmy Kalmar. Jak kupowałem kocioł, rury i grzejniki kontaktowałem się wyłącznie z nim. Przyznam, że współpraca z nim to przyjemność.

kontakt jest na stronie internetowej firmy Kalmar.

Dopiero teraz zauważyłem że jesteś z Poznania, ale może jakoś się dogadacie.

A ja mam pytanie czy macie grzejniki we wszystkich łazienkach?

Czy jest sens montować w takiej, co ma 3,5 m2 i ogrzewanie podłogowe?

I jaka jest podstawowa funkcja tych grzejników - dogrzanie pomieszczenia? suszenie ręczników?

Obawiam się, czy po wzięciu prysznica nie będzie zbyt gorąco w takim pomieszczeniu...

Ad1. Jeśli będzie ona używana codziennie to jest, jeśli sporadycznie np. tylko dla gości to raczej nie.

Ad2. -Dogrzanie - przy małej pow. pom. ilość ogrzewania w podłodze jest też mniejsza, zazwyczaj odchodzi jeszcze pod wc (chyba że podwieszane) i pod kabinę;

-suszenie ręczników

- dogrzewanie i suszenie w sezonie przejściowym, kiedy w domu jeszcze nie grzejesz, a w azience już jest chłodnawo do mycia a i ręczniki do rana nie wyschną

Ad.3 Przecież jest możliwość regulacji, poza tym po prysznicu to raczej dobrze jest taką łazienkę wywietrzyć, a przy okazji nadmiar ciepła a raczej pary wodnej swobodnie się ulotni.

8)

W obecnej blokowej łazience nie mam ani podłogówki ani grzejnika i jest ciepło :o

Łazienki w blokach usytuowane są zazwyczaj w środku mieszkania (nie mają ścian zewnętrznych), jeśli oprócz tego nie mieszkasz w mieszkaniu najwyżej położonym łazienka nagrzewa się( a raczej nie wychładza) poprzez ściany ,

zazwyczaj przez łazienki przechodzą też piony rur od c.o. i c.w.u. które nie są izolowane i też robią swoje, czyli ogrzewają pomieszczenie,

nie mają też okien, jedynie kratkę wentylacyjną.

no i niestety cena za Yucca mnie przygięła do ziemi. Za wersję wysoką na 130cm w firmie Kalmar nie starczy 3tys. Przecież to jakiś obłęd. Znalazłem w jakimś sklepie internetowym konkretnie taniej - czekam na odzew od nich.

Trzeba kombinować, nie jeden Kalmar na Świecie oczywiście. Powodzenia.

A swoją drogą to strasznie podrożało. Nie pamiętam, ale takiej ceny nie płaciłem za moją Yuccę.

Fakt, że moja jest jednowarstwowa, bo ta montowana prostopadle dwuwarstwowa (rury w dwóch płaszczyznach) i może stąd ta cena, a Zehnder generalnie do najtańszych nie należy. Na pocieszenie tylko że design ma OK, bez porównania z drabinkami Purmo czy innymi popularnymi z marketów.