Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Ze względu na problem z zalogowaniem się na forum na stronach STUDIA ATRIUM i spore zainteresowanie tamtejszych użytkowników realizowanym przez Nas projektem, pozwoliłem sobie założyć nowy wątek dotyczący owego projektu.

Pokrótce chciałbym zebrać kilka informacji przydatnych dla budujących projekt, jak i tych, którzy się zastanawiają nad jego zakupem:

link do projektu:

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-315,343,0,opis.html

1. Koszt budowy.

Moim zdaniem wszelkie informacje na temat kosztów wybudowanego budynku nie dotyczą inwestorów rozpoczynających dopiero inwestycję. Najbardziej prawdopodobne koszty, /które w konsekwencji i tak będą zaskoczeniem/ można policzyć opierając się na kosztorysie znajdującym się na stronie STUDIA ATRIUM. Do nich należy dodać około 10%, następnie targować się o każdego PLN’a ;)) a jest szansa, że nie przekroczy się budżetu. Kluczem do sukcesu wydaje mi się sporządzenie szczegółowego kosztorysu i później jego przestrzeganie.

Dla zainteresowanych Nasze koszty:

24tys. prace ziemne, wykopy pod fundamenty, ławy, fundamenty, podsypka etc;

65tys. stan surowy otwarty, bez pokrycia dachu;

135tys. stan surowy zamknięty;

165tys. jak do tej pory. Stan „wykańczany” zamknięty.

+ wylewka /chudziak/ 2,5tys

+ podbitka 3tys

+ sufit podwieszany 4,6tys

+ tynki 5tys

+ izolacja przeciwwilgociowa, podłoga 2tys

+ styropian podłoga 2,5tys

+ wylewka końcowa 3,7tys.

+ ocieplenie stropu 6tys. /zostało jeszcze na dach/

+ podłoga na strychu 5tys.

Co daje około: 199tys.

Domek ładny, ale nie tani przewidywany koszt całkowity to 270tys. bez

ogrodzenia i zagospodarowania działki. Koszt całkowity domu, gdy pustak

kosztował 5,20zł za szt. :))

2. Wprowadzone zmiany.

-fundament z bloczków 24cm /w projekcie 30cm, lany/

-konsekwencją węższego fundamentu są ściany nośne o szerokości 24cm z

gazobetonu

-zamurowane okno balkonowe w sypialni

-zostawiłem po jednym oknie w łazience i garażu /trochę ciemno, ale

cieplej, u mnie jest to północna ściana/

-kominy wentylacyjne w garażu i łazience zastąpione dachówką wentylacyjną

-dodane okno dachowe na strychu

-dodane ogrzewanie podłogowe w kuchni /rezygnacja z grzejnika pod oknem/,

wiatrołapie i łazience.

-betonowe schody wejściowe i taras /później wykończone płytkami/ nie jak

w projekcie polbruk

Na dzisiaj to tyle. Cdn.

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 7 months później...

Hej mam jeszcze małe pytanko...

Jak wysoko macie dach to znaczy ile maksów nad oknem? 2 czy 3 i dopiero murłata???

I czy zmienialiście kąt nachylenia czy zostawiliście 30 stopni?

Pytam o wysokość bo mam teraz dylemat czy murłatę dawać na 2 maksy czy położyć jeszcze jeden bo wtedy welbunek nad oknem by był większy.

a jaki macie strop?? i jaki długi okap dachu??

Powiedz mi jeszcze czy nie zasłania okap za bardzo okien? Bo widzisz my robimy strop lany i teraz mamy tak ze nad oknem jest właśnie nadproże potem strop i zastanawiamy się czy nie dać jeszcze jednego maksa bo boimy się że okap dachu będzie strasznie nisko i mało światła wpadnie przez okna.

Proszę o radę....

• 5 months później...

Tak takie były ceny z robocizną. Ogrzewanie zgodne z projektem, czyli gaz+kominek z płaszczem wodnym. Tradycyjny piec można oczywiście podłączyć. Trzeba jednak pamiętać o odpowiednim przekroju komina i zaplanować gdzieś składowisko.

Na górze jest sporo miejsca, pełnowymiarowe 5x5m=25m2 + skosy. Problemem jest natomiast wstawienie schodów na stałe. Można to jednak zrobić kosztem np. sypialni przy garażu lub samego garażu.

pozdrawiam

Witam ponownie.Może Pan mi poleci jakiś kominek no i piec gazowy, bo nie chcę ,żeby mi wcisnęli byle czego.Czy ogrzewanie podłogowe zdało egzamin no i czy Pan już mieszka w swoim domku?Będę wdzięczna za wszystkie informacje.Joanna z Lidzbarka W.

Mam kominek Lechmy i w 100% nie jestem zadowolony. Najbardziej nie jestem zadowolony z poziomu obsługi klienta przez e-mail. Totalna "olewka" :(

Co do produktu, pomimo dobrego ciągu i palenia wyłącznie suchym drewnem /2lata już leży u mnie/ szyba jest okopcona.

Piecyk gazowy mam, ale nie używałem jeszcze go dość długo tak by móc powiedzieć coś konkretnego.

System kominek + piecyk gazowy zdaje egzamin, trzeba jednak pamiętać o dobrym dobraniu mocy obu urządzeń. Najlepiej moim zdaniem odwiedzić kilka konkurencyjnych zakładów, które wykonają kalkulację co da bazę do dalszych poszukiwań i ewentualnych pytań.

Budowę mamy już zakończoną i jak na razie kończymy remont ;)

Przeprowadzka planowana na wiosnę.

• 2 months później...
  • 1 month później...

Mam pytanko,mam zamiar wubudować sobie ten śliczny domek,ale mam obawy co do tego salonu...

czy moze ktos mi napiac jak wygloda optycznie ten salon? :D

konkretnie czy jest wystarczajaco miejsca na stół (urodziny,imprezy i itp konkretnie wiecej osób)

jesli ktos posiada jakies fotki to bardzo bym prosił... :D

• 1 month później...

Salon w miarę ustawny a jeśli zrezygnujesz z grzejników pod oknem na rzecz ogrzewania podłogowego to będzie jeszcze lepiej /My tak niestety nie zrobiliśmy/. Ogólnie jednak jak dla mnie ok. Choć trochę mało miejsca na zorganizowanie jadalni w salonie. U nas będzie w kuchni, choć na imprezę zawsze można stół/stoły przenieść do salonu. Podsyłam zdjęcia jeszcze nie wykończonego salonu.

http://dletachowicz.w.interia.pl/P3150017_.jpg

http://dletachowicz.w.interia.pl/P3150018_.jpg

http://dletachowicz.w.interia.pl/P3150019_.jpg

http://dletachowicz.w.interia.pl/P3150020_.jpg[/img]