Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Witam ! - trochę się pochwalę - Marysia TINKA

TINEK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 408
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tinek ...a Ty co tak w ogóle nic nie piszesz co na budowie, zdjęć jakoś mało ...trza Cie zmobilizować cobys nowe fotki pocykał ... :D

Nic nie piszę, bo nic się nie dzieje. W minionym roku na wiosnę, położyłem pokrycie dachu i okna dachowe, a latem tylko piorunochron i to mnie "troszkę" finansowo szarpnęło.

Wszystkim mówię, że budowę zaplanowałem na 8 lat (oczywiście się dziwią), ale jak zrobię trochę szybciej to będę się cieszył, a jak bym zaplanował na 4, a ukończył w 5 to samopoczucie gorsze :D .

Na razie robię zgodnie z moim planem, na ten rok elektryka i okna

Za bardzo się zadłużać nie mogę, bo za stary już jestem, ale tak po cichu to może jeszcze z 2 - 3 lata co roku coś podrobię i wezmę kredyt (nie za duży) żeby skończyć i się wprowadzić - bardzo o tym marzę

Także podsumowując - mało się dzieje to i mało fotek

Pozdrawiam

TINEK

Ty nam tu chopie nie ściemniaj , bo ino dach pokazałeś (piękny zresztą :D ) ... a do środka to ani nie zaprosiłeś ...całą chałupę obfotografuj z dokładnymi opisami ... bo kurcze pooglądać trza jak to tam u Ciebie wygląda :D .

Mówisz ze okien szukasz?

Budvar będą?

Jak rodzina zadowolona to pewnie warto..byłam w tym sklepie ....ale przestraszyłam sie opini w necie ..

Znalazłam w podobnej cenie a na lepszych profilach okana.A jak zaczełam sie targować to jeszcze klamiki lepsze dołozyli i antywyłamaniowe grzybki jakies ...

Wogóle chyba kryzys dotarł do firm z oknami ...gratisy dają ,targować sie mozna ..... :lol: Chyba w "lepszych "czasam przyjdzie nam wykańczac nasze Maryśki !

A te fotki to byś wrzucił :)Salom mnie interesuje :)

Mówię, że Budvar, ponieważ jak pisałem znam użytkowników oraz firma obok (taki patriotyzm lokalny :D ), ale jak juz będę miał kupować to jeszcze jedna rundka po wyceny i wtedy sie zdecyduje (podobały mi się bardziej Schuco, ale były około 3 tys droższe)

w wolnej chwili poszukam fotki salonu

pozdrawiam

TINEK

(o, awatarek wrócił)

Ja mam Oknoplast-Kraków. Gdy je kupowałem (równiutki rok temu), to też sporo zeszli z ceny - promocję zimową mieli.

Kupowałem w P-cach na Kilińskiego, ale jeśli z ciebie jeszcze bardziej lokalny patriota, to w Łasku też masz :wink: (ci z P-c byli deczko lepsi cenowo i ogólnie lepsze wrażenie na mnie zrobili; poza tym... ten patriotyzm w moim przypadku bardziej na nich wskazywał :wink: )

• 2 weeks później...

Witaj Tinek :D

Wyczytałam, że dekarz przecinał w Twoim domku papę na kalenicy.

Te przecięcia są na całą długość odl między krokwiami ?

Masz może fotkę dachu od wewn ?

Przecięcia papy są zabezpieczone od góry pod gąsiorami folią dachową ?

My też mamy dach deskowany z dachówką, ale w kalenicy tylko małe otworki ok 2 szt o wym 1x3 cm i właśnie zaczęło się robić mokro na stryszku.

Witaj Celtorek

Wycięcie papy i desek jest na całej długości od krokwi do krokwi i szerokości około 5 cm, powstała "szpara" jest zabezpieczona membraną, i na to tasma kalenicowa z wentylacją i dopiero gąsiory.

Fotek od wewnątrz nie mam, ale jak Ci bardzo zależy to mogę w sobotę zrobić wycieczkę z aparatem

pozdrawiam

TINEK

Dziękuję za odp :D

Fotek od wewnątrz nie mam, ale jak Ci bardzo zależy to mogę w sobotę zrobić wycieczkę z aparatem

TINEK

Bardzo chętnie zobaczę fotki. Nie znaleźliśmy nikogo w sasiedztwie, ani wśród znajomych, kto miałby deskowany dach i dachówkę. Akurat wszyscy mają foliowane. Niby teoretycznie "wszystko" :wink: wiem, ale najlepiej by było zobaczyć.

Już mąż wczoraj poprzecinał papę, ale mamy węższe otwory i będziemy obserwować, czy poprawia się sytuacja ma stryszku.

No i u nas na dachu nie jest położona folia na kalenicy :-? , tylko takie szczotki i na to gąsiory.

Dach mamy pn/pd i od str pd jest prawie dobrze, ale od pn jest mokro.

Bardzo ładnie masz zrobione drewniane elementy wykończeniowe dachu, szczególnie podoba nam się zakończenie/ ścięcie krokwi i proporcje daszku zewn nad drzwiami.

pozdrawiam :D

To czekam na fotki :D .

Właśnie membrany nie mamy. Będziemy musieli jeszcze raz wziąć dekarza.

Przy oględzinach stryszku jeszcze okazało się, że w jednej przestrzeni między krokwiami mamy zroszoną / mokrą wełnę. Akurat tą przestrzeń blokuje od dołu krokiew koszowa i jest minimalny, prawie żaden nawiew. I to tyle "strat" :wink: po ok 5 miesiącach mieszkania. Reszta wełny jest ok.