Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przepraszamy prezydenta

garbus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja też przełączam kanał kiedy Pan Kaczyński (zresztą jeden jak i drugi) się wypowiada.... młoda już nie jestem i nie łykam jak pelikan wszystkiego co mi wciskają (nawet tego, że czarne jest czarne a białe jest białe :lol: :wink: ) ... i nerwy nie te co przed laty :roll:

Jest gorzej niż myślicie.

Ostatnio byłem tam, gdzie nie mam internata, ale świetnie za to można odbierać RM. No i se w nocy go słuchałem. Otóż, z przykrością stwierdzam, że np. wczoraj takie teksty o Panu Prezydencie leciały, że chyba i Urban lepszych nie wymyśla. O tym m.in., że wspólnie z Jarosławem sprzedali Polskę (to po podpisaniu ostatnich "papierów" i rezygnacji z "pierwiastka"). W tym radiu nic przypadkowo się nie dzieje, więc czas na wnioski. Niech każdy je sam wyciąga.

Coś mi się widzi, że Pan Prezydent nie będzie faworytem w Radiu podczas najbliższych wyborów prezydenckich, a bedzie nim np. Marek Jurek.

Co przy okazji wyciętego tematu o Cimoszewiczu zresztą już pisałem.

Słuchajcie, przemyślałam to wszystko i doszłam do wniosku, że nie powinniśmy krytykować Naszego Pana Prezydenta. W końcu to my go wybraliśmy w demokratycznych wyborach. To nic, że ja głosowałam na Tuska. Większość wybrała kogo innego. A głos społeczeństwa jest przecież naszym głosem.

Słuchajcie, przemyślałam to wszystko i doszłam do wniosku, że nie powinniśmy krytykować Naszego Pana Prezydenta. W końcu to my go wybraliśmy w demokratycznych wyborach. To nic, że ja głosowałam na Tuska. Większość wybrała kogo innego. A głos społeczeństwa jest przecież naszym głosem.

Przekonaj o tym Papcia Dyrcia i jego moherową trzódkę :D

• 1 month później...
Ojciec mi mówił, ze przed wojną (II Światową) ZAWSZE się mówiło: "Pan Prezydent" Niezależnie od przekonań. Szacunek dla urzędu. Nie dla osoby. Jednak osoby te godne były szacunku...

Ojciec mi mówił, ze przed wojną (II Światową) ZAWSZE się mówiło: "Pan Prezydent" Niezależnie od przekonań. Szacunek dla urzędu. Nie dla osoby. Jednak osoby te godne były szacunku...

Nie te czasy,

nie ta mlodziez,

nie to wychowanie.

Trudno wymagac od ludz ktorzy nie szanuja swoich rodzicow i potrafia powiedziec ojcu w twarz : "jestes głupkiem". aby szanowały władze.

Na szczescie ludzie ci w znacznym procencie takze nie szanuja swojej ojczyzny, czuja sie w niej zle i przewaznie wyjechali za granice. Zeby tylko jeszcze potem nie wyciagali reki do Polski o pomoc na starosc w sytuacji gdy całe zycie przepracowali na obczyznie.

Na szczescie ludzie ci w znacznym procencie takze nie szanuja swojej ojczyzny, czuja sie w niej zle i przewaznie wyjechali za granice. Zeby tylko jeszcze potem nie wyciagali reki do Polski o pomoc na starosc w sytuacji gdy całe zycie przepracowali na obczyznie.

jesli zrobili to legalnie to i na starosc bed amieli obczyzniana emeryture wiec cos o czym polski emeryt pomazyc moze... Niemniej z kraju bym nie wyjechal bo wbrew fali emigracji tu rowniez mozna godziwie zarabiac - tyle ze trzeba chciec ale wyjechac zawsze prosciej :(

To nie tak, że wyjechać prościej. Niewątplwie jest to uzasadnione ekonomicznie i nie maco o tym dyskutować. Za tę samą pracę zupełnie inaczej można żyć u nas i za granicą, z tym, że tam o wiele lepiej.

Ale - aspekt emocjonalny jest bardzo trudny. Emigranci są na obczyźnie, sami, nie znający realiów i zwyczajów kraju, w którym żyją, bardzo tęsknią do Polski i do rodziny oraz przyjaciół. Nie jest prościej - jest bardzo trudno, ale inaczej. Oni mają zmartwienie jak żyć, my - jak przeżyć. :wink: W Polsce dzieje się coraz lepiej między innymi dzięki temu, że 2 miliony ludzi wykazało się odwagą i przedsiębiorczością i wyjechało, zwalniając tym samym miejsca pracy dla tych, którzy zostali. Ocenianie ich w kategoriach patriotyzmu lub jego braku jest tak samo celne jak ocenianie tych, którzy zostali. Są patriotami? Chyba nie, skoro zostali i klepią biedę, zamiast wziąć się do roboty, wyjechać i słać kasę do Ojczyzny. Tego rodzaju opinie są tak samo bzdurne jak te, że - nie są patriotami ci, którzy wyjechali, bo wyjechali, zamiast zostać w Polsce i klepać biedę. Jakie mamy prawo oceniać innych ludzi? Byliśmy z nimi w tej Anglii czy Irlandii czy gdzie tam jeszcze? Płakaliśmy z tęsknoty w wigilijny wieczór? Płakaliśmy na przedstawieniu operowym kiedy zagrali poloneza? No to - co my o nich wiemy, żeby tak uogólniać? :o

To tak w kwestii uogólnień i nieuprawnionych ocen drugiego człowieka. :D

jesli zrobili to legalnie to i na starosc bed amieli obczyzniana emeryture wiec cos o czym polski emeryt pomazyc moze... Niemniej z kraju bym nie wyjechal bo wbrew fali emigracji tu rowniez mozna godziwie zarabiac - tyle ze trzeba chciec ale wyjechac zawsze prosciej :(

Gdyby tak istotnie bylo - nie ma sprawy. Ale w takiej np. Anglii prawo do panstwowej emerytury nabywa sie po 44 latach pracy. Pracy legalnej, z oplacaniem skladek. Emerytura taka wynosi 80 funtow na tydzien - czyli starczy na chleb, wode i oplaty za male mieszkanko. Natomiast Polska bawi sie w socjalizm pełna geba. Emeryture w Polsce w/g nowej reformy dostanie kazdy obywatel, niezaleznie od ilosci przepracowanych lat. Jesli okazałoby sie ze emeryt nie wypracował sobie emerytury na poziomie minimalnym - to panstwo mu dołozy tak by mial przynajmniej minimalna emeryture. Ponadto ilez to dziesiatek jak i nie setek tysiecy ludzi pracuje na zachodzie na czarno, lecz w przypadku kłopotow ze zdrowiem wracaja do Polski na leczenie czy operacje, choc sami ani zlotowki na sluzbe zdrowia nie dali.

Tytuł wątku przeczytałem jako "przestraszamy prezydenta" :o

Już, już chciałem przestraszyć, a tu...takie nieporozumienie :-?

to akurat nie jest trudne wystarczy bajke o kaczorze donaldzie puscic w telewizji :p :p

O kaczorze powiadasz?

Kaczor kaczkę wziął na taczkę i wjechali w gęstą sra.czkę...

http://www.vintageip.com/pics/terms-ruff-big.gif