Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich, od kilku dni mam zainstalowany kociołek Atmos DC 25s i nie wiem jak to ustrojstwo wyregulować. Powierzchnia do ogrzania to około 170 m, drewno buk sezonowane, zawór TV esbe 60 stopni, mieszacz, bez bufora i cwu. Kociołek osiąga około 80 stopni, a zasobnik spala się po 3 godzinach to chyba za szybko. Pomóżcie w regulacji. Z góry dziękuję
https://forum.murator.pl/topic/90207-regulacja-kot%C5%82a-atmos-dc-25/

• 4 weeks później...

Witam

A ja mam mały domek (95m2) c-03 z kolekcji muratora , atmosa dc-18 , zawór termostatyczny esbe 60 C , zawór mieszający z siłownikiem Esbe, drugi zawór termostatyczny do c.w.u ,i trzy pompy , i całe sterowanie do tego , tak sobie wymyśliłem i tak zrobiłem , BUFOR 900l( na razie nie ocieplony i od niego też bije ciepło ) i założone tylko trzy grzejniki( narazie ) - V-22 120/60 , V-22 80/60 , drabinka 150/55. W domu jest bez trudu 20 C póżniej wyłączam grzejniki , do pieca wkładam powiedzmy trzy pełne ładunki na dobe ( nie codziennie ) i mam cieplutko , piec mam ustawiony - pokrętło na panelu mniej więcej na godz 2 , a klapka z tylu jest cały czas mniej lub więcej otwarta , pali się na cały zycher i nabija mi bufor . Po wypaleniu się w piecu bufor trzyma mi ciepło . Jak jadę do roboty ładuje piec do pełna i go wyłączam po powrocie(ok 10 godz) na piecu w okolicach 75 i żar , dokładam włączam i buja się dalej . Jestem bardzo zadowolony . Palę czym sie da płyty wiórowe /gałęzie / dechy / wszystko co drewniane i daje się spalić ( nawet swieżo ścięte ) jeśli piec nie jest zduszony nic się po nim w środku nie leje . Komin fi 200 systemowy ok 5m . Przy jednym załadunku pełnym starcza na ok 3,5 godz i zostaje tylko żar , ale wtym czasie dodatkowo nabija mi bufor , jeśli nie miał bym bufora to szybciutko bym go ugotował , lub chodziłby zduszony

https://forum.murator.pl/topic/90207-regulacja-kot%C5%82a-atmos-dc-25/#findComment-2148754

...Jak jadę do roboty ładuje piec do pełna i go wyłączam po powrocie(ok 10 godz) na piecu w okolicach 75 i żar , dokładam włączam i buja się dalej. ...

Witam

"Rozjaśnij", co to znaczy ładuję do pełna i go wyłączam?

Czy wyłaczasz wentylator, czy cały piec włącznikiem głównym?

Jak piszesz "po powrocie dokładasz i włączasz (właczasz wentylator?).

Opisz to dokładniej.

Mam nowy piec DC22S i bufor 750 litórw (550 + 150 CWU - zatopiony w środku). Nie moge dojśc do temperatury na piecu powyżej 60 stopni. Raz miałem 70 - 74 stopnie max.

Dom jeszcze nie jest ocieplony, a nawet poddasze. Zaworów, pompek i innych cudeniek zamontowali mi tyle, że mnie to aż przeraża.

Czy w kotle (w komorze na drewno), może być czarny (ale stały - twardy) nalot?

Cos co przypomina czarną smołę (skałę ze smoły)?

Czy jest to niebezpieczne? Czy łatwo to usunąć, czy samo sie wypali ? :)

Pozdrawiam posiadaczy Atmosów i liczę na pomoc.

Może powinienem nie wychodzić z kotłowni przez dzien cały i spalić cały metr sześcienny drewna? Czy to cos pomoże? Może bufor nie zdążył się zładowac ciepła wodą? Ile godzin to powinno trwać, i czy w czasie jego "nabijania" temperatura na kotle może być niższa niż wymagana?

Pozdrawiam

Mirek

https://forum.murator.pl/topic/90207-regulacja-kot%C5%82a-atmos-dc-25/#findComment-2148785

Nakładam do pełna i wyłączam wyłącznikiem głównym , pompa od pieca załącza się jak na piecu jest 80 C - jak masz u siebie , frędzle czasem wiszą ale po piecu w środku się nie leje. . Dom mam ocieplony , na sufitach 20cm wełny choć nie we wszystkich pokojach jeszcze .
https://forum.murator.pl/topic/90207-regulacja-kot%C5%82a-atmos-dc-25/#findComment-2149127

• 3 months później...

Witam ja mam atmosa DC18S i problem z uzyskaniem temperatury też mam ale wynika to ze słabego opału jaki posiadam.

Jeżeli jest to mokra wierzba to spala się dość szybko i dpopółki nie nabierze wysokiej temp. to dym i kopci. Jeżeli jest to sucha topola i pocięta na dość drobne kawałki uzyskuje dość dużą moc nawet do 85 st c bez problemu i pali się 4 godż na pełnej mocy jeśli jest to mokra wierzba max 3 godź i niższa temp.

Pompka nie może być ustawiona na niższą temp niż 65 stopni bo całe palenie zadaje się na nić wtedy piec mi wychładza nawet do 40 st c.

Zauwarzyłem też że po wyłączeniu wentylatora jak piec jest mocno bujnięty temp. się utrzymuje a opał wolniej spala.

Jeśli osiągam dobre wysokie temp. to po otwirzeniu dolnych dźwiczek wszystki szamot jest czerwony od gorąca nawet na drzwiczkach.

https://forum.murator.pl/topic/90207-regulacja-kot%C5%82a-atmos-dc-25/#findComment-2356964