budulec1 01.11.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Mam dwa pytania dotyczące opadających liści.- Czy wyrzucanie liści do lasu do barbarzyństwo czy dbałość o ekologię?- Czy liście, które spadają na korę pomiędzy krzaki i byliny trzeba bezwzględnie powybierać?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 01.11.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Liście mogą służyć jako: - okrywa, ścióła - materiał wzbogacający glebę w próchnicę Najwygodniej jest kompostowac liście, bo po dodaniu mocznika/azofoski, rozkładają się w piękną próchnice już po paru miesiącach. Lepsze wyrzucanie do lasu, niż palenie Dokładasz poprostu ściólkę naturalną. Na korze liście mogą zostać i między bylinami też, o ile nie są one wrażliwe na mokre okłady. Suche liście np. zadaszone, to świetny materiał ociepleniowy ( np. okrąg z siatki PCV, do środka liście, a na górę daszek przeciwdeszczowy Tak przy - 32C przezimowały mi w górach pieknie glicynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 01.11.2007 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Dzięki serdeczne za odpowiedź pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicola77 02.11.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Witam! aby nie pisać nowych tematów pozwolę sobie zadać pytanie w już istniejącym.Liści na działce mam dużo,ale tylko z drzew owocowych-czy mogę je zostawić na korze i bylinach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.11.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Te akurat ze względu na patogeny i szkodniki lepiej spalić, a popiół do kompostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicola77 04.11.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicola77 04.11.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 04.11.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 a co z liściami na trawniku? mam b. duzo liści (brzoza) - trawnik mam bardzo ładny, czy powinienem koniecznie grabic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.11.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Jak zostawisz liście, nie będziesz już miła ładnego trawnika. Trawa pod liśćmi zgnije zimą. Dlatego trzeba ją wygrabiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman1591 20.11.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 A jeżeli zostawić liście do wiosny. To też trawa zimą zgnije???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 20.11.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Próbuj! Nie ma to jak empiryzm. Tylko szkoda trawnika...ale to Twoja decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 02.12.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 hanka55 napisała:Najwygodniej jest kompostowac liście, bo po dodaniu mocznika/azofoski, rozkładają się w piękną próchnice już po paru miesiącach. Lepsze wyrzucanie do lasu, niż palenie Dokładasz poprostu ściólkę naturalną. Na korze liście mogą zostać i między bylinami też, o ile nie są one wrażliwe na mokre okłady. Suche liście np. zadaszone, to świetny materiał ociepleniowy ( np. okrąg z siatki PCV, do środka liście, a na górę daszek przeciwdeszczowy Tak przy - 32C przezimowały mi w górach pieknie glicynie. a co dokładnie jest ta pruchnica i pod jakie rośliny się ją stosuje? A czy po dodaniu tej azofoski nie zatruwam środowiska naturalnego? Pytam, bo mam dom w lesie i poza tym, że jest dużo liści to jeszcze mam trochę żab i nie chciałbym ich zabić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 02.12.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 w lesie wlasnie trwa zbieranie lisci do analizy , ktore pozwalaja stwierdzic , gdzie wyslac helikopter z opryskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 02.12.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 w lesie wlasnie trwa zbieranie lisci do analizy , ktore pozwalaja stwierdzic , gdzie wyslac helikopter z opryskiem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 02.12.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Mirek napisał:?? no właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts