Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Liście

Recommended Posts

Liście mogą służyć jako:

- okrywa, ścióła

- materiał wzbogacający glebę w próchnicę

Najwygodniej jest kompostowac liście, bo po dodaniu mocznika/azofoski, rozkładają się w piękną próchnice już po paru miesiącach.

Lepsze wyrzucanie do lasu, niż palenie :D Dokładasz poprostu ściólkę naturalną.

Na korze liście mogą zostać i między bylinami też, o ile nie są one wrażliwe na mokre okłady. Suche liście np. zadaszone, to świetny materiał ociepleniowy ( np. okrąg z siatki PCV, do środka liście, a na górę daszek przeciwdeszczowy :D

Tak przy - 32C przezimowały mi w górach pieknie glicynie. :p

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

hanka55 napisała:

Najwygodniej jest kompostowac liście, bo po dodaniu mocznika/azofoski, rozkładają się w piękną próchnice już po paru miesiącach.

Lepsze wyrzucanie do lasu, niż palenie Dokładasz poprostu ściólkę naturalną.

Na korze liście mogą zostać i między bylinami też, o ile nie są one wrażliwe na mokre okłady. Suche liście np. zadaszone, to świetny materiał ociepleniowy ( np. okrąg z siatki PCV, do środka liście, a na górę daszek przeciwdeszczowy

Tak przy - 32C przezimowały mi w górach pieknie glicynie.

a co dokładnie jest ta pruchnica i pod jakie rośliny się ją stosuje?

A czy po dodaniu tej azofoski nie zatruwam środowiska naturalnego?

Pytam, bo mam dom w lesie i poza tym, że jest dużo liści to jeszcze mam trochę żab i nie chciałbym ich zabić. :wink: