-maro- 01.11.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Pozostało mi po remoncie 5 worków tynku mineralnego ceresitu (baranek) i pomyślałem sobie, że otynkuję tym szopę. Tylko nie wiem czy to będzie miało sens.Otóż konstrukcja szopy jest drewniana na zabetonowanych w ziemię słupach i jest obłożona deskami, przykryta blachą w środku są wylewki betonowe (służy ona mnie i tacie za garaż). Planowałem obłożyć ją cienkim dwu centymetrowym styropianem na to klej, siatkę, klej i tynk, ale się zastanawiam czy nie "chodzi" mi ta szopa podczas zimy i czy nie będzie pękać na łączeniach styropianu? Chyba że kupię jakieś cienkie płyty osb, obłożę nimi szopę i te płyty otynkuję - jeżeli oczywiście można tynkować takie płyty. Przy płytach będzie mniej łączeń. Co sądzicie o moim pomyśle? Czy ma sens coś takiego? Czy lepiej dać sobie spokój? Bardzo proszę o opinie i poradę.Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/90215-drewniana-szopa-a-tynk/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 01.11.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Drewniane podłoże - jest zawsze statycznie niebezpieczne do tynkowania.Koncepcja zwe styropianem jest prawidłowa. Oczywiście bezzpiecznejsza jest płyta OSB, ale ona też wymaga styropianu. Na odległość nic sie nie da poradzić, bo nie sposób określić na ile pracuje i wydłuża się podłoże Warunki - w żadnym przypadku nie dawać akrylu- klej zbrojący biały, typu lekkiego- styropian do podłoża kleić TYLKO na kleje dyspersyjne np. Relius Flexkleber DK- zbroić solidniej tzn np 4 mm zamiast 3- tynk z dodatkiem elastyfikującym np. silikonowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/90215-drewniana-szopa-a-tynk/#findComment-2094827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts