Arol_62 01.11.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Witam!Jestem w trakcie budowy domu i zastanawia mnie dlaczego do kazdego pomieszczenia mieszkalnego doprowadza sie przewod wentylacyjny?Zrozumiale jest ze takie pomieszczenia jak lazienka ,WC , czy kuchnia (ale tylko okap nad kuchenka )potrzebuja wentylacji, ale do czego jest ona potrzebna np.w pokojach?Kazde z tych pomieszczen ma okna .A wentylacja grawitacyjna?W zimie taki przewod jest mostkiem termicznym!?, I wyciaga tez cieplo z pomieszczen!Ogladajac mieszkania i domy w Austrii nie spotkalem sie z takim rozwiazaniem wentylacji jaki jest stosowany w Polsce.Tam stosuje sie wylacznie wentylacje mechaniczna i to tylko tam gdzie jest to konieczne.Ciekawy jestem jakie sa wasze opinie na ten temat. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 01.11.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Jedna osoba wytwarza w ciągu doby do 24litrów wody. Wilgoć którą wytwarzamy podczas gotowania, spotkania ze znajomymi musimy odprowadzić na zewnątrz. Ocieplenie budynku styropianem i położenie tynku silikonowego lub akrylowego też nam nie pomaga. Wentylacja w pokojach pomaga nam w usunięciu wilgoci a to zapobiega powstawaniu wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alf333 03.11.2007 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Jedna osoba wytwarza w ciągu doby do 24litrów wody. Chyba coś Ci się pomyliło jeżeli człowiek w ciągu doby wytwarza 24 litry wody to ile musiał by jej wypić żeby zachować równowagę wodną w organizmie min 24 litry . Ja latem wypijam w upałach 5 litrów. Wracając do tematu wentylacji to lepiej ją mieć i ewentualnie zamknąć kratki niż jej nie mieć i walczyć z wilgocią. Ja mieszkam 1 rok w nowym domu wentylacja jest w takzwanych pomieszczeniach brudnych łazienka kotłownia kuchnia i salon gdzie będzie w przyszłości kominek, sypialnie są bez kratek. Dom jest zbudowany z silki ocieplony 12cm styropianu i w okresie zimowym w sypialniach stosujemy nawilzacze mechaniczne bo wilgotność spada poniżej 40%. Kolega mieszka w domu zbudowanym z suporeksu (beton komórkowy) i dwa lata walczy z wilgocią, listwy przy panelach prawie zgniły. Nie wiem czym jest to spowodowane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 04.11.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Jedna osoba w ciągu doby wytwarza ok 24l wody oddychanie, pranie, gotowanie , itp.Rzeczywiście sam człowiek wytwarza ok jednej szklanki wody w ciagu doby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts