Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

zabieram się po malu za robienie CO w moim nowo budowanym domku :D, domek jest z poddaszem, około 118 pow. użytkowej , piec będzie na ekogroszek, dom ocieplony 18cm na ściany, 27cm na poddaszu i 10 cm podłoga, mam mnóstwo wątpliwości co do mojej przyszłej instalacji CO, proszę o pomoc ;-)

1)czy CO zrobic w rurkach PEX/al/pex nie chińskich po niecałe 2pln/mb ale produkowanych ponoć w Polsce chyba około 4pln/mb (podobno warto)?

2) rury będą rozprowadzane w podłodze wiec pozostaje jeszcze wybór prowadzenia rur... albo zrobię to na rozdzielaczach czyli do każdego grzejnika poprowadzę dwie rurki prosto z kotłowni, w kotłowni zamocuje rozdzielacze z zaworami dzięki czemu już w kotłowni będę mógł regulować poszczególnymi grzejnikami, może to być przydatne gdybym kiedyś chciał dorobić do CO jakąś elektronikę z elektrozaworami do sterowania tygodniowego każdego pokoju z osobna ( ;-) marzenia ).

3) Lub instalacje zrobię na trójnikach... co rozumiem ze wokół każdej kondygnacji biegną dwie rurki do których kolejno podłączane są następne grzejniki właśnie poprzez trójniki, pamiętać tylko trzeba żeby grzejnik który jest pierwszym na zasilaniu był ostatnim na powrocie, instalacja ma podobno duża zaletę, podobno przy takiej instalacji łatwiej jest ja wyregulować i nie ma problemu ze któryś grzejnik nie dogrzewa, tylko czy rurki mogą w niej być 16-stki czy musza być większe ? brak w niej jest sterowania z kotłowni (czyli możliwości instalacji sterowania grzejnikami centralnie przez elektronikę) tylko na grzejnikach... skręcane trójniki od PEXa które musiałby być w wylewce podobno nie mogą być zalane betonem... ale może w peszlu mogą ?

https://forum.murator.pl/topic/90239-co-na-rozdzielaczach-czy-trojnikach/

witam,

zabieram się po malu za robienie CO w moim nowo budowanym domku :D, domek jest z poddaszem, około 118 pow. użytkowej , piec będzie na ekogroszek, dom ocieplony 18cm na ściany, 27cm na poddaszu i 10 cm podłoga, mam mnóstwo wątpliwości co do mojej przyszłej instalacji CO, proszę o pomoc ;-)

[ciach]

Zaletą systemu rozdzielaczowego nie jest możliwość sterowania z kotłowni, bo to chyba mało kto robi, ale mniejsza awaryjność. Nie masz pod wylewką żadnych łączeń i ewentualna naprawa jest prosta i w łatwo dostępnym miejscu. Dlatego mimo że w projekcie miałem instalacje na trójnikach to czym prędzej zmieniałem ją na rozdzielaczową. A rurki przecież nie zalewasz betonem tylko puszczasz w styropianie pod wylewką. Poczytaj forum bo typ instalacji to jeden z tych tematów które ciągle wracają :-).

https://forum.murator.pl/topic/90239-co-na-rozdzielaczach-czy-trojnikach/#findComment-2097338