Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kiedy tankować zbiornik..? Dystrybutorzy gazu mówią że przy 20% napełnienia. Ale czy można przy 5% napełnienia i mniej..? czy ciśnienie gazu w zbiorniku będzie wystarczające, czy nie ma problemów z praca kotła..? Pytam, bo mam wynegocjowany rabat 40% na napełnienie i chciałbym zmieścić jak najwięcej...
https://forum.murator.pl/topic/90260-do-posiadaczy-zbiornik%C3%B3w-lpg-kiedy-tankowa%C4%87-zbiornik/

Generalnie nie powinno być w butli mniej niż 10% pojemności. Tak zalecają dystrybutorzy. Ale dlaczego? Nie wiem. Prawdopodobnie chodzi o zmniejszone ciśnienie gazu w instalacji a tym samym prawidłową pracę kotła.

Witam,

Zima 2 lata temu byla baardzo mrozna (te -30 stopni).

Na tydzien przed swietami Wielkanocnymi skonczyl mi sie gaz w zbiorniku (zakopanym z propan-butanem). Nie tankowalem bo musialbym kupic 1000 litrow po zlodziejskich cenach. Do wiosny jechalem na komiku i pradzie.

I tu ciekawostka, ciagnalem do konca, ile wlezie, co pokazywal wskaznik w zbiorniku?

Jak bylo 0% to kociol grzal jeszcze tydzien!

Mam Termeta Mini Max Turbo.

Jak pozniej przyjechali mi tankowac gaz to byli w szoku, mowia ze inne kotly (Viessman itp) nie pociagna ponizej 20% bo elektronika wyczuje spadek cisnienia i wylaczy kociol.

Ostatniej zimy skonczylem na 5% - spoko.

Jak bedzie przy innych kotlach? Nie wiem.

A tankowac najlepiej koniec czerwca/lipiec, wtedy najtaniej :-)

Pozdrawiam

Mirek