Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dlaczego tylko cmentarz?

bobiczek

Recommended Posts

Tak sie kiedyś zastanawiałem, jeżeli ktoś ma ogromny teren, i chciałby najbliższych którzy odeszli mieć niedaleko i bardziej intymnie. Musowo na cmentarzu? Ja bym chyba chciał tak koło swoich (o ile oni chcieliby też - oczywiście :( )

I nie piszcie o sanepidzie (bo jakoś na swoich pupili domowych nikt pozwoleń nie żąda). A ziemię też można przecież poświęcić.

No i nie mówię o mogile w centralnym miejscu ogródka, obok tarasu. Gdzieś tam pod drzewami starymi pięknymi, w cichutkim miejscu z dala od innych, ale dla nas np cichym i takim swoim.....

Dwa swoje psy pochowałem, jeden niestety uleciał przez komin. Skonczył zycie w gabinecie weterynarza, a mróz był prawie 30 stopni, więc nie miałem szans wykopać odpowiednio głęboko. Szkoda. :cry:

Kilka znajomych osób prosiło, by po spopieleniu ich prochy rozsypać (dyskretnie) w ukochanym miejscu. Nie wiem co bedę chciał, nie wiem, co na to rodzina...

Tak sie kiedyś zastanawiałem, jeżeli ktoś ma ogromny teren, i chciałby najbliższych którzy odeszli mieć niedaleko i bardziej intymnie. Musowo na cmentarzu? Ja bym chyba chciał tak koło swoich (o ile oni chcieliby też - oczywiście :( )

Nie wiem, co na to względy epidemiologiczne, ale z tego co mi się wydaje to ludzie wybieraja cmentarze bo (oprocz oczywistosci wyboru takiego miejsca) cialo chowane jest w tzw "poswieconej ziemi" (wzgledy religijne). Jakos malo sie tym interesowalam (jakos czuje ze mam jeszcze na to troche czasu ;) ) i nie wiem, jaka jest roznica z punktu widzenia religijnego jesli cialo jest pochowane na ziemi nieposwieconej (kiedys na takiej chowalo sie tylko pogan). Generalnie może mozna to jakos zalatwic i z kosciolem (jesli ktos jest wierzacy) i z miastem (bo pewnie jakas zgoda jest potrzebna).

Jesli chodzi o kremację to w Wawie na wolce Weglowej jest krematorium, tylko nie wiem, czy prochy wydają (w celu ewentualnego rozsypania ;) )

Spopielić, jak najbardziej spopielić i rozsypać z pięknego rejsowego statku do morza . :roll:

Taki pogrzeb mi się marzy. :)

Ale mój męzulo przecież nie pojedzie taki kawał drogi nad morze i najszybciej to mnie do wisełki i powie : Płyń , płyń do morza kochana :lol:

Oby nie drogą kanalizacyją :evil:

Nie wyobrażam sobie mieć cmentarza na swoim podwórku , grobów rodziców i innych członków rodziny .

I osobiście uważam że taki zakaz chowania ludzi gdzie popadnie jest jak najbardziej słuszny , dbać o groby można wszędzie a i na cmentarzach jest cichutko i intymnie .

A przy okazji można zapalić świeczke na grobie sąsiada którego już nikt nie odwiedza , albo innych opuszczonych.

Nie sądze aby można było rozsypywać prochy gdzie się nam podoba.

Chyba ze tak po cichu :wink: żeby nikt nie wiedział oprócz najbliższej osoby która by to zrobiła.

Prochy przechowywane są w urnach w Krakowie na cmentarzu

na Batowicach jest specjalna ściana w której jest miejsce na urne.

Są trzy piętra , i niestety tym najwyżej położonym nawet nie ma jak świeczki zapalić ani kwiatów położyc :(

I wiem że najdroższe jest miejsce najniżej położone.

Ustawa dopuszcza rozsypywanie prochów na tzw. polach pamięci. One również MUSZĄ się znajdować na cmentarzu. Kto narusza przepisy ustawy lub rozporządzeń wydanych na jej podstawie, podlega karze aresztu lub grzywny. A więc ryzyk-fizyk. Szansa na podkablowanie taka sama jak w przypadku samowoli budowlanej.