Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak nie luksfer(pustak szklany) to co?

Witolo

Recommended Posts

garaż będziesz jakoś super ogrzewał do 20 stopni że tak się przestraszyłeś przenikalności luksferów ?

nawet jezeli bede utrzymywal temp 15 stopni to i tak pojawi sie ubytek energii cieplnej co przelozy sie na zwiekszenie kosztow ogrzewania. Stad moja watpliwosc w kwestii luksferow.

Witolo

garaż w którym chcesz otrzymywać temperaturę ostro powyżej zera to w sumie nieporozumienie - no chyba ze zapomną o soli wysypywanej na drogę

Jakos tak dziwnie sie dzieje ;) ze samochody w takim garażu przetrzymywane szybciej przez rdze są zżerane - no chyba ze za każdym razem dokładnie będziesz spłukiwał podwozie - to może od razu w środku myjnia samochodowa? :lol:

jeśli Urząd jest uparty i niereformowalny i faktycznie zależy Ci na cieplej przegrodzie to możesz:

- dać dwie warstwy luksfer (rzadko sie zdarza by wyszło to ładnie)

- dać luksfery i od środka fix szklony w ościeżnicy (calkiem fajnie to wygląda i od środka daje fajny klimacik)

- dać fix szklony albo w ościeżnicy (witryna i w większości wypadków nie ma z Urzędem kłopotów) albo w skrzydle (tu czepiają sie gdyż jako mało hmmm....rozgarnieci widza okno a nie stale szklenie) - oczywiście warunek podstawowy - szyba MUSI być albo matowa albo ornamentowa (sa takie jakby ktoś nie wiedział :) )

• 4 weeks później...

Mam ten sam dylemat. Dwa okna 130x80 od strony płn. Daję luksfery, oraz od zewnątrz okno w pomieszczeniu gospodarczym, garaż nie zamierzam tak dopieszczać :roll:

Zastanawiam się czy mogę zostawić małą szczelinę na górze nad luksferami, jakieś 5cm. jako wywietrznik, wtedy otwierając okno od wewnątrz, miałbym dostęp do tlenu :roll:

Albo po odbiorze po prostu usunąć luksfery i zostawić okno przesuwając je na miejsce luksferów. Co myślicie o tym pomyśle???

garaż będziesz jakoś super ogrzewał do 20 stopni że tak się przestraszyłeś przenikalności luksferów ?

nawet jezeli bede utrzymywal temp 15 stopni to i tak pojawi sie ubytek energii cieplnej co przelozy sie na zwiekszenie kosztow ogrzewania. Stad moja watpliwosc w kwestii luksferow.

Witolo

rozwiązania są dwa

1. na stałe zrobić dwie warstwy luksferów z przestrzenią między nimi

2. jeżeli sąsiedzi nie będą się pultać, zrobić na czas odbioru budynku jedną warstwę i potem wywalić to i wstawić okno, potem na pewno żąden nadzór nie będzie ci chodził i tego sprawdzał, ale jak zaznaczam to zależy od "życzliwości sąsiadów"

ja mam ten sam problem, tyle, że sąsiedzi natychmiast by donieśli, kochani rodacy, więc muszę wstawić dwie warstwy luksferów (kuchnia i łazienka nad nią) choć jak tu czytam, super izolację termiczną zapewni warstwa luksferów i stałe okno, niezły pomysł choć wygląda debilnie...ale rozważę go by popsuć widoki z salony sąsiadom :evil: :lol: :evil:

Albo po odbiorze po prostu usunąć luksfery i zostawić okno przesuwając je na miejsce luksferów. Co myślicie o tym pomyśle???

Drogo.

Taniej wypełnić styropianem i załatwić jak resztę ściany - a po odbiorze wsadzić okno.

A najtaniej - wstawić okno - zalepić styropianem i otynkować a po odbiorze wyjąć styropian i dopieścić narożniki.

Ale u nas w salonie i tak wstawimy luksfery - bo jednak te 3 metry pozwolą sąsiadom dosyć skutecznie śledzić życie w domu.

Pozdrawiam,

Drogo.

Taniej wypełnić styropianem i załatwić jak resztę ściany - a po odbiorze wsadzić okno.

A najtaniej - wstawić okno - zalepić styropianem i otynkować a po odbiorze wyjąć styropian i dopieścić narożniki.

Ale u nas w salonie i tak wstawimy luksfery - bo jednak te 3 metry pozwolą sąsiadom dosyć skutecznie śledzić życie w domu.

Pozdrawiam,

Prawidłowe posunięcie, ale w moim przypadku nie do zrealizowania bo nie mam jeszcze sąsiadów i nie wiem czy jak już będą to się zgodzą na okno, a do tego czasu chce mieć światło jakieś i dostęp do tlenu w tym pomieszczeniu.

• 2 years później...

Drogo.

Pozdrawiam,

Prawidłowe posunięcie, ale w moim przypadku nie do zrealizowania bo nie mam jeszcze sąsiadów i nie wiem czy jak już będą to się zgodzą na okno, a do tego czasu chce mieć światło jakieś i dostęp do tlenu w tym pomieszczeniu.

No to jak nie ma sąsiadów jeszcze to w sumie na moje jeszcze lepiej, bo kupując czy tez zaczynając sie budować będą widzieć okno więc pewnie nie bedą później się czepiać czy też donosić, przynajmniej jak na moje.

A przy zastosowaniu dwa razy pustaków szklanych nie będzie widać pary? Oraz czy też nie utrudni w znacznym stopniu dopływu światła? bo jeśli tak to czy to ma w ogóle jakiś sens?

A może macie jakieś nowe propozycje w końcu minęło już trochę czasu od ostatniej odpowiedzi;)

• 1 year później...
Witam, zastanawiam się nad opcją luxfer (pustak szklany) na zewnątrz w warstwie ocieplenia a okno z licowane z murem. Okno jest matowe i znajduje się na klatce schodowej więc od środka nic się nie zmieni jedynie oczy sąsiadów (dodam ze nieziemsko upierdliwi) nie będą boleć. Czy są jakieś przeciwwskazania?? Ewentualnie czy ktoś tak ma zrobione ?

• 2 years później...

podciągam wątek,minęło 3 lata - czy mają sens luksfery od zewnątrz a fix/szyba od wewnątrz?Jak wtedy wygląda U takiego rozwiązania?

dodatkowy wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223588-Okno-przed-luksferami-w-%C5%9Bcianie-zewnetrznej-od-%C5%9Brodka-pomiesza-Wzmocnienie-przegrody&highlight=szyba+ornamentowa