hanejek 31.07.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Nasi znajomi szukali działki od 8 miesięcy.Trochę działek obiechali , aż znaleźli Ceny były różne Na początku oferta cenowa działki , która ich zainteresowała opiewała na 150 zł/m2 , a w końcu kupili swoją działkę za 115 zł/m2. Zbywcy mając 9 działek do sprzedania przez te 8 miesięcy sprzedali łącznie 3 działki - bo klientów jakoś wymiotło - pomimo sezonu.Teraz cena wywoławcza to 140 zł , więc coś spadło w dół.Choć jakoś nie wierzę ,że ceny spadną do poziomu np. 2005 czy 2006 roku Ciekawe w jakiej miejscowości są te działki... Możesz napisać? Spotkałem się już z różnymi ekstremalnymi cenami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michauek 23.08.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Co do dywagacji czy ceny będą spadac czy nie- zauważcie, że u nas bardzo sprawdzają się tendencje z zachodu, więc będziemy dążyć do cen zachodnich (proporcjonalnie do siły nabywczej). I tak- na zachodzie UE koszt zakupu działki pod dom to 40% całości (działka plus budowa), więc zauważcie że u nas ceny nie są jeszcze tak duże. Patrząc na Łódź, zwłaszcza na południowe rejony, przydałaby się ta ustawa przygotowywana swego czasu przez PiS o automatycznym odralnianiu działek w granicach miasta, bo śmiesznie wygląda koleś z kombajnem na polu obok którego ludzie kupują działki po 250zł Powyższe napisałem w innym temacie nim zauważyłem ten, a tu jest właściwsze miejsce więc wklejam. Co do: Z Polski moze wyjechac jeszcze 20 mln ludzi a i tak gestosc zaludnienia bedzie wieksza niz w Czechach na Slowacji czy Wegrzech. Poniekad mieszkanie w takim kraju to by byl luksus. 2 razy mniejsze kolejki do lekarzy, 2 razy mniejsze korki na drogach, mniej liczne klasy w szkołach, wieksze szanse na miejsce dla dziecka w przedszkolu czy złobku to 2 razy mniej Polaków oznacza tez 2 raqzy mniej lekarzy, 2 razy mniej klas szkolnych, 2 razy mniej nauczycieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 23.08.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Co do dywagacji czy ceny będą spadac czy nie- zauważcie, że u nas bardzo sprawdzają się tendencje z zachodu, więc będziemy dążyć do cen zachodnich (proporcjonalnie do siły nabywczej). I tak- na zachodzie UE koszt zakupu działki pod dom to 40% całości (działka plus budowa), więc zauważcie że u nas ceny nie są jeszcze tak duże. Patrząc na Łódź, zwłaszcza na południowe rejony, przydałaby się ta ustawa przygotowywana swego czasu przez PiS o automatycznym odralnianiu działek w granicach miasta, bo śmiesznie wygląda koleś z kombajnem na polu obok którego ludzie kupują działki po 250zł Piszac o tych 40% zakładasz wzrost czy spadek cen? Bo w wielu miastach w Polsce cena działki stanowi wiecej niz 40% ceny działki + domu. Prosze nie denerwowac mieszkancow wiekszych miast w Polsce takich jak: Wrocław, Krakow, Warszwa. Wrocław Fabryczna działka 800 m2 za 480.000 zl Krakow Krowodza działka 525 m2 za 680.000 zl Warszawa Wesoła działka 956 m2 za 507.000 zl - oferty dobierane losowo. Przyjmujac koszt wybudownia 1 m2 domu w stanie pod klucz na 3000 zl, pytanie: jak duzy musi byc dom by działka stanowiła 40%? Odpowiedz: Wrocław 240 m2 Krakow 340 m2 Warszawa 253 m2 Zaden z powyzszych domow nie sposob postawic za mniej niz 1 mln zl. Mniejszy dom - to wiekszy udział działki w kosztach dom + działka. Dom 150 m2 za 450.000 zl na dzialce za 680.000 zl? - dzialka stanowi 60% kosztow całosci. Ile jeszcze mamy w powyzszcyh miastach ludzi o takiej zdolnosci kredytowej, ktorzy jeszcze nie kupili dzialki i nie zaczeli budowy? Ceny w małych miastach miałyby wiekszy potencjał do wzrostów gdyby nie fakt, ze to własnie głownie z małych miast ludzie wyjechali na zachod, lub w poszukiwaniu pracy do innego wiekszego miasta w Polsce. Wierzysz w to ze Polacy z Anglii zaczna wracac masowo i kupowac działki w cenie 2 x takiej co w UK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.08.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Pluszku - a weź pod uwagę w swoich kalkulacjach większe działki - takie po 1500m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 26.08.2008 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Ciekawie zaczał sie temat rozwijać !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 03.09.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 He he , komuna wrocila , ze od spekulantow wyzywaja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michauek 08.09.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 He he , komuna wróciła , ze od spekulantów wyzywaja? Żeby wrócić najpierw musiałaby odejść pluszku- nie znam sie na topografii i cenach innych miast niż Łódź, jednak na logikę, jeśli działka kosztuje powiedzmy 600zł/metr to musi znajdować się w wystarczająco atrakcyjnym miejscu, żeby zbudować na niej np szeregowce czy bliźniaki (w zależności jak duża jest działka) i w ten sposób można zbudować całość za milion bo koszt się rozłoży na 2 czy 3 rodziny. Poza tym rozdzielmy ceny ogłoszeń od cen transakcji. Po trzecie- ceny transakcji są takie jakie ludzie są w stanie zapłacić. Pytasz czy pisząc o 40% zakładam wzrost czy spadek- odpowiadam: zakładam obydwa w zależności od konkretnej działki i konkretnego czasu. Brakuje też, jak już pisałem, odrolnienia sporych terenów wokół miast, to by ułatwiło ludziom życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ROBSON. 11.02.2009 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 czy teraz w lutym 2009 spadły tam u was te ceny tych działek czy dalej stoja tak wysoko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 13.02.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Oj jak słyszę , a nawet zainteresowałem sie cenami w gazetach to spadły w dół . W miejscach gdzie niedawno były po 500 zł za metr poleciały nawet o 100 zł a nawet wiecej.Tam gdzie były po 250 zł teraz kosztują wyjściowo od 180 zł .Chyba szaleństwo sie kończy ... na jak długi czas to chyba trudno powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid_t 26.02.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 czy teraz w lutym 2009 spadły tam u was te ceny tych działek czy dalej stoja tak wysoko ? Ceny stoją na tym samym poziomie ale sądzą po wciąż-tych-samych ogłoszeniach nic się nie sprzedaje ani nie kupuje. Jeśli nawet ktoś kupił działki przed największą górką tj. w 2007-2008 roku to nie sprzeda tak szybko. Po pierwsze ziemia "jeść nie woła" i można spokojnie poczekać, po drugie sprzedając ziemię kupioną w 2007-2008 roku trzeba zapłacić podatek, i nie ma tu żadnej ulgi z przeznaczeniem kasy na inne cele mieszkaniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 28.02.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Cena ziemi koło Poznania spadła . Kolega z Biura nieruchomości mówił mi ,że zastój jest totalny - klienci nawet nie chcą jeździć i oglądać. Brak kredytu i niepewność - zatrzymuje całe to koło , które kręciło się przez ostatnie lata.Ale jak myślę czas popłynie dalej i wszystkie koła pójdą znowu w ruch.Tylko pozostaje od kiedy , a to może być trudne do przewidzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 23.03.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Witam , w Krakowie też zastój ze sprzedażą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szopen 15.05.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Cena ziemi koło Poznania spadła . Kolega z Biura nieruchomości mówił mi ,że zastój jest totalny - klienci nawet nie chcą jeździć i oglądać. Brak kredytu i niepewność - zatrzymuje całe to koło , które kręciło się przez ostatnie lata. Ale jak myślę czas popłynie dalej i wszystkie koła pójdą znowu w ruch.Tylko pozostaje od kiedy , a to może być trudne do przewidzenia. A ja zwracam uwage, ze ziemi wprawdzie nie przybywa... Ale ludzi ubywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szopen 19.05.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Polecam do obejrzenia: http://www.domirynek.pl/chart/time_avgprice/land/pozna%C5%84/-/wielkopolskie/-/-/Z drugiej strony, żeby nie popaść w zbytni optymizm: http://www.domirynek.pl/chart/time_avgprice/land/mosina/-/wielkopolskie/-/-/ Wniosek: tanieją działki najdroższe, w miastach - zapewne przyczyną jest a) wyzbywanie się działek przez developerów b) niby-ułatwienia w odrolnianiu działek. Dalej wygląda nie tak różowo. Jak rolnik ma działkę i raz usłyszy, że jest warta 200.000, to tak łatwo nie zejdzie z ceną na ziemię. Nadzieja tylko w tym, że banki dalej nie będą dawały kredytów, wprowadzony zostanie podatek katastralny i wtedy za rok będzie można kupić działkę za gotówkę w rozsądnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 23.05.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Nadzieja tylko w tym, że banki dalej nie będą dawały kredytów, wprowadzony zostanie podatek katastralny i wtedy za rok będzie można kupić działkę za gotówkę w rozsądnej cenie. Fakt co racja to racja. Jak rozmawiałem z kolegą z BN to stwierdził ,że jest totalny zastój i nic właściwie nie mozna sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szopen 25.05.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Jeszcze dodam, że z mojej perspektywy 1) Mam gdzie mieszkac 2) Duza czesc osob majaca gotowke ma gdzie mieszkac 3) Kredyty nie beda udzielane zbyt chetnie (nawet prasa zwykla zauwazyla juz, ze mamy swoj wlasny rynek kredytow subprime, chociaz jeszcze nie zauwazyle problem z rodzina na swoim ) 4) Poki dzialki rosna mniej niz 5-6% rocznie, moga sobie rosnac (bo inflacja realna to pewnie bedzie taka, wiec de facto wzrost o 5% to bedzie stanie w miejscu... a lokaty sa oprocentowane po 5%) Tak wiec ja moge czekac jeszcze nawet i rok albo i dwa. A w tym czasie znajoma znajomej znajomej... moze odrolni dzialke i zdecyduje sie na sprzedaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 31.05.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Czekać , nie czekać dylemat jest dla każdego inny. W obecnej sytuacji pewnie jeszcze trochę ceny spadną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k0za1989 11.01.2010 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 ja mieszkam między poznaniem a gnieznem w ogległośc od gniezna ok 20 km a od poznania 30km i ceny działek są takie same cały czas od mniej więcej roku, mowa oczywiście o działce uzbrojonej we wszystkie mednia ( prad, woda, gaz, telefon, kanalizacja) kwestia zrobienia na danej działce przyłącza. działki są w pięknej lokalizacji ponieważ znajdują się ok 600m od trasy gniezno - poznań (krajowej 5) i są położone ok 150 m od jeziora Lednickiego ( słynna lednica) niedaleko znajduje sie "muzeum pierwszych piastów na lednicy". w miejscowości gdzie znajduje sie działka jest kościół, szkoła podstawowa, stacja pkp, przystanki pks, sklepy spożywcze i przemysłowe, nie co dalej jest stacja paliw, restauracja.... itp. itd. i cena nie jest wygórowana jeśli brać pod uwagę to gdzie jest działka położona i co znajduje sie w tej miejscowości. cena wynosi ok 100-110 zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 12.01.2010 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Ja akurat śledze okolice Zielonej góry i ceny przez ostatni rok dośc znacznie w dół,te same działki ,rok temu 70-60 zł/m.kw ,teraz 40-50 zl/m. Spadły działki u nas w pewnych ze tak to nazwe,,przereklamowanych,, lokalizacjach nawet za 100 zl/mkw do 50-70 zl/mkw. wszystko około 7-12 km od centrum. Ostatnio widziałem nawet działkę w ładnej lokalizacji 7km od centrum 1040m2 za 37 tys zł .... Generalnie widać totalną stagnacje bo oferty wiszą długo te same...a wszystko u nas własciwie wykupili deweloperzy,i zaczynaja jak widze pojawiac sie promocje zeby w ogóle cos sprzedać. Mysle ze moze ceny działek w końcu spadnę do tych normalnych 20-30 zł/metr w dobrej lokalizacji. ... Drozsze są tylko te skrajnie blisko miasta 0-6 km...od 80-130 zl/mkw ale i one spadaja. Np mam znajomego który kupił w 2007 roku 700m/kw za 75 tys ,10km od miasta w takim sobie miejscu ,dzis obok niego działki 1070mkw. stoją uzbrojone za 51 tys..to pokazuje spadek,przynajmniej w tym regionie. Zrezsta jak tak jezdze po okolicy i obserwuje to...tej ziemi generalnie nie ubywa,jest jej full tyle ze wszystko u deweloperów,i tak se mysle za za 20-30 lat te tereny ,nawet w połowie nie zostana zabudowane,co swiadczy że ceny działek po prostu były z kosmosy,a i terazniejsze ceny powinny jezszce spasc.To moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ROBSON. 28.03.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 coś mi sie nie chce wierzyc za bardzo nad ceną działki 11 arów za 50 tysiecy uzbrojonej.... sami ostatnio robiliśmy uzbrojenie terenu i wyszło na pojedynczą działke koszt 30.000zł. do tego w cenie działki jest 22% podatek vat przecież no i często renta planistyczna dochodząca do 30% czy opłaty adiacenckie z tytułu podziału na mniejsze też do 30% takze ktoś kto sprzedaje działke uzbrojoną za 50 tyś to albo to incydentalny przypadek np. rolnika który ją dostał ileś tam lat temu w darowiżnie albo te uzbrojenie to jest takie uzbrojenie jak w 70 % ogłoszeń ... Dla mnie uzbrojona działka to działka która posiada:1. skrzynke z licznikiem energii w granicy działki2. skrzynke z licznikiem gazu w granicy działki3. studziernke kanalizacyjną w działce4. studzienke wodociągową w działce wszelkie inne opisy i wywody sprzedających że tu niedaleko, zaraz za drogą, jedyne kilkadziesiat metrów stad o tam gdzie widac te sąsiednie domy itp.. to tylko bełkot cwanych sprzedawców oszustów którzy żerują na niewiedzy i nieznajomości ludzi rozpoczynających szukanie działki budowlanej... pod swój domek, a pózniej dodają często dwa razy tyle za błędy[/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts