Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

Witam kolejnych Budowniczych :D

Jako, ze my jesteśmy juz o krok dalej - a po pierwszym etapie budowy pozostało nam trochę materiałów - moze znajdzie się ktoś chętny ( bądź w potrzebie :wink: n).

Mam do sprzedania :

* 360 szt. pustaków suporex 24x24x59 cm ( cena 10,90 zł / szt. )

* 100 szt. stempli budowalanych ( cena 3 zł / szt. )

* 2 palety cegły pełnej (cena 1 zł/ szt.)

Odbiór osobisty 8)

W przypadku zainteresowania - proszę o kontakt na priva :D

Życzę wszystkim powodzenia :D

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

my dzisiaj zakupiliśmy Porotherm 25, niby porotherm ma współczynnik twardości 15 a niemiecki Poroton 12, co prawda do wybudowania domku jednorodzinnego 12 w zupełności wystarcza, ale my znaleźliśmy Porotherm za 7,65 a niemiecki Poroton był za 7,10 zł

netto czy brutto bo się już gubię w tych cenach?

a na etapie juz początkowym musicie wiedzieć jakie drzwi i okna chcecie

jak z roletami to innaczej nadproża powinny być zrobione a drzwi odpowiednie rozmiary - w większości projektanci nie zdają sobie sprawy że drzwi niestandardowe są b. drogie i ciężko je dostać

np, Archon w moim projekcie zrobił otwór 230 na 110 - gotowe drzwi nie występują w takich wymiarach gerda ma ew tak szerokie ale od razu 15 % więcej sie płaci wysokość do zamurowania

To wracając do porad doświadczonego kolegi - jaki ma być ten otwór drzwiowy żeby wstawić standardowe drzwi?

I o co chodzi dokładniej z tymi systemami rolet? Jak macie to już opracowane to dajcie jakies linki, albo co :-?

Pytanie trzecie - znów drzwi zewnętrzne - jakie powinny być (metal/drewno) przy południowej wystawie i słabym osłonięciu przed deszczem? Obecnie mam Gerdę na zachodniej ścianie i o wybrzuszonym, pękającym panelu i przeciekających drzwiach już pisałam :evil:

a na etapie juz początkowym musicie wiedzieć jakie drzwi i okna chcecie

jak z roletami to innaczej nadproża powinny być zrobione a drzwi odpowiednie rozmiary - w większości projektanci nie zdają sobie sprawy że drzwi niestandardowe są b. drogie i ciężko je dostać

np, Archon w moim projekcie zrobił otwór 230 na 110 - gotowe drzwi nie występują w takich wymiarach gerda ma ew tak szerokie ale od razu 15 % więcej sie płaci wysokość do zamurowania

To wracając do porad doświadczonego kolegi - jaki ma być ten otwór drzwiowy żeby wstawić standardowe drzwi?

I o co chodzi dokładniej z tymi systemami rolet? Jak macie to już opracowane to dajcie jakies linki, albo co :-?

Pytanie trzecie - znów drzwi zewnętrzne - jakie powinny być (metal/drewno) przy południowej wystawie i słabym osłonięciu przed deszczem? Obecnie mam Gerdę na zachodniej ścianie i o wybrzuszonym, pękającym panelu i przeciekających drzwiach już pisałam :evil:

Ad1 Jesli masz wybrane standartowe drzwi, przekaż wymiary architektowi to juz na etapie projektu/adaptacji dokona zmian. Lub murarzom aby zostawili stosowny przeswit. Pamietaj o wylewkach, ogrzewaniu podłogowym ewentualnie, wykonczeniu (płytkach) etc

Ad2 Rolety RKS, Integro, BeClewer, Naokienne-nadstawne - to inny system mocowania, układy nadprozy, ceny, mostków term. O systemie montazu dowiesz się wpisując dana frazę w Google

AD3 Powinny byc takie jakie sie Tobie podobaja, na jakie stac Cię, jakie wybierzesz. Jedz do kilku salonów drzwi i dowiedz sie wszystkiego co jset interesujące

AD3 Powinny byc takie jakie sie Tobie podobaja, na jakie stac Cię, jakie wybierzesz. Jedz do kilku salonów drzwi i dowiedz sie wszystkiego co jset interesujące

Tokas, dzięki, ale poza urodą drzwi istotne jest chyba to, że będą narażone na silne nasłonecznienie i opady deszczu :-?

Wydaje mi sie że :

jesli kupisz drzwi drewniane od producenta (stolarza) możesz nie otrzymac gwarancji - choc mogę sie mylić

jesli kupisz drzwi "markowe" w salonie to gwarancje otrzymasz a tam bedzie napisane co ona obejmuje

Wg mnie najprosciej jest iść do salonu, powiedziec czego sie oczekuje od drzwi i niech oni przedstawią ofertę na to co mają.

Salonów jest wiele wiec mozna zweryfikować podawane informacje

Zapytaj także montazystów drzwi - oni mają informację z pierwszej ręki.

a materiał to jaki na kanalizę pod fundament? SN2 starczy czy SN4 dajecie?

Różnica w cenie między klasą lekką, a średnią jest minimalna. Więc lepiej mieć średnią. Słyszałem o przypadkach pękającej rury, gdyż spadł na nią niewielki kamień. Obecnie głównie w użyciu są rury z rdzeniem spienionym, jeśli komuś zależy na większej trwałości powinien zastanowić się nad litą.

Danielcie napisał :

Różnica w cenie między klasą lekką, a średnią jest minimalna. Więc lepiej mieć średnią. Słyszałem o przypadkach pękającej rury, gdyż spadł na nią niewielki kamień. Obecnie głównie w użyciu są rury z rdzeniem spienionym, jeśli komuś zależy na większej trwałości powinien zastanowić się nad litą.

Też mam ten dylemat Czyli jakie rury do kanalizy polecasz i jakiego producenta.

Czy u Was rury kanalizacyjne bedzie układała ekipa ,która buduje domek czy inna ekipa typowo od kanalizy ?

Czy u Was rury kanalizacyjne bedzie układała ekipa ,która buduje domek czy inna ekipa typowo od kanalizy ?

Na pewno w średniej klasie, nie ma sensu oszczędzać kilku złotych i kupić rurę o cieńszej ściance. Jakiego producenta :) oczywiście tego u ktorego pracuję :)

Położenie kanalizy to niby nie jest wielka filozofia, ale lepiej jeśli zrobi to ktoś kto robi to codziennie. Wystarczy jakaś podwinięta uszczelka, nie ten kąt kolana, nie ten spad i problem gotowy.

U mnie mam nadzieję załatwi to kumpel, ktory ma firmę instalacyjną.

U nas kanalizę na etapie fundamentów robił mąż, fachowcy mieli pretensję, że nie da im zarobić. Informacje jakie zachowywać spadki na jakich średnicach rur braliśmy między innymi z "Muratora".

Najlepsze w naszej ocenie były rury WAVINA dostepne w sklepie firmowym w Buku (w prawo na rondzie od strony Poznania) SKLEP SYSTEM PLAST , BUK, ul. Dobieżyńska 41 tel. 061 814 04 95. Rury te miały równe kielichy w porównaniu do innych, były dobrze obrobione, inne nie firmowe często były gorsze, nie miały odpowiednich grubości i nie nadawały się do stosowania do instalacji podziemnych. Warto zaopatrzyć się w specjalny środek poślizgowy wavinu ułatwiający łączenie rur i ewentualne rozłączenie. Płyn ludwik wysycha i bardzo trudno rury rozłączyć aby coś zmienić. Warto też przy wstępnym mierzeniu rur łączyć je bez uszczelek.

Aha, po zakończeniu układania rur przed zasypaniem robi się test: Należy wlać dokładnie odmierzoną ilość wody np. 1 litr w najwyższym i najdalszym punkcie od wylotu zrobionej kanalizy i sprawdzić na wylocie czy sypłynie prawie dokładnie taka sama ilość wody. Należy też pamiętać, że przy dobrze zrobionych spadkach wypływ wody nie powinien być zbyt szybki. Woda w rurach musi "pchać" nieczystości a nie "omijać" je szybko górą.

Najlepsze w naszej ocenie były rury WAVINA Rury te miały równe kielichy w porównaniu do innych, były dobrze obrobione, inne nie firmowe często były gorsze, nie miały odpowiednich grubości i nie nadawały się do stosowania do instalacji podziemnych.

Obecnie na rynku liczy się zaledwie kilku producentów. Niektóre firmy próbują konkurować jedynie ceną. Nie do końca wierzę w to, że sprawdzaliście grubość ścianki :) Tym bardziej, że wytrzymałość rury jest okreslana na podstawie badań technicznych i nie jest uzależniona tylko od jej grubości. Dodatkowo powtórzę się chyba, że jeżeli komuś zależy na pełnej jakości powinien pomyśleć o rurze litej, a nie o rzdzeniu spienionym.

Fajnie się powymądrzać, jak się z branży :)

Gość Gosc_gość

Fajnie się powymądrzać, jak się z branży :)

Jak jesteś z branży to podaj konkrety

konkretne produkty konkretnej firmy.

Jakie można kupować, a jakie omijać z daleka.