Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja to mam dopiero załamke! Wlasnie sie dowiedzialam ze moi budowlancy zle strop zrobili i ze moze zawaic nam sie na glowe!! tak ocenill to fachmen z budowy obok! dzisiaj narada z kierownikiem budowy i niech ,m ysla kto ma racje.
Szukam namiarów na ekipy od tynków CEMENTOWO - WAPIENNYCH, macie jakieś sprawdzone? - przejrzałam białą listę ale nic nie znalazłam

Damon zajrzyj na mój dziennik

jeszcze dla tych co szukają kierbuda:

511330663 Karasiński

i ekipy:

608519727 Rybarczyk

szersze info w dzienniku

8)

Macie może jakiegoś instalatora - dysponującego wolnym czasem - chodzi o podłączenie i uruchomienie kotłowni (ekogroszek). Nasz wciąż nas odwleka, a teraz to już nawet nie odbiera telefonów :evil: A robi się zimno i czas zacząć palić w piecu.
Ja to mam dopiero załamke! Wlasnie sie dowiedzialam ze moi budowlancy zle strop zrobili i ze moze zawaic nam sie na glowe!! tak ocenill to fachmen z budowy obok! dzisiaj narada z kierownikiem budowy i niech ,m ysla kto ma racje.

I co mam nadzieje ze strach miał wilekie oczy, przecie KB chyba wcesniej widział co i jak ze stropem?

pozdro

Pawlok

Kierownik nas uspokoił ze strop na głowe nam nie spadnie wytlumaczyl co i jak i jest troche lepiej ale nie wyglada to wizualnie dobrze wiec jak tylko pokaze sie ekipa ktora to robila beda musieli poprawic swoje dzielo. zaraz wrzuce fotke i sam zobaczysz jak to wygląda.

http://images24.fotosik.pl/286/558908135a2dfca2med.jpg

Kierownik nas uspokoił ze strop na głowe nam nie spadnie wytlumaczyl co i jak i jest troche lepiej ale nie wyglada to wizualnie dobrze wiec jak tylko pokaze sie ekipa ktora to robila beda musieli poprawic swoje dzielo. zaraz wrzuce fotke i sam zobaczysz jak to wygląda.

http://images37.fotosik.pl/21/2345b515398d0388med.jpg

Co to za siateczka?

Widze ze woda sie przez strop przebija - u mnie tez w jednym meijscu po duzych ulewach, ale KB mnie uspokoił ze jakby sam strop byl nieprzemakalny to jaki sens a dachach płaskich miałaby warstwy izolacji :-)

pozdro

Pawlok

PS: jakby ktos byl zainteresowany to z checia wydam belki/zabki pod terrive 2 szt ropzietośc 5,3m , 1 szt - 2,1m, 2 szt -3,5 m, odbiór własny z Mosiny...

Witam

To mój pierwszy post na forum.

Budujemy się już od wiosny i jesteśmy na etapie zamykania stanu surowego.

To świetne, że istnieją takie grupy budujące :p

Przyznam wam się, że jestem trochę załamana problemami z fachowcami :evil:

No cóż podobno takie są uroki.

Mam pytanie:

W środę montują mi okna, jak sprawdzic czy wszystko jest ok?

Jak je później dobrze zaizolowac, żeby ciepło nie uciekało?

Pomożecie :roll: ?

Witam

To mój pierwszy post na forum.

Budujemy się już od wiosny i jesteśmy na etapie zamykania stanu surowego.

To świetne, że istnieją takie grupy budujące :p

Przyznam wam się, że jestem trochę załamana problemami z fachowcami :evil:

No cóż podobno takie są uroki.

Mam pytanie:

W środę montują mi okna, jak sprawdzic czy wszystko jest ok?

Jak je później dobrze zaizolowac, żeby ciepło nie uciekało?

Pomożecie :roll: ?

Pomożemy :D

Trochę znajdziesz tu------->Dobrze uszczelnione okna i drzwi

http://images24.fotosik.pl/286/558908135a2dfca2med.jpg

Wg mnie belka - zdecydowanie do wymiany.

Wielkie dzięki krys1 :wink:

Jutro mi zakładają, dam znac jak poszło.

Mam jeszcze jedno pytanko:

Czy ktoś ma jakieś fajne rozwiązania co do instalacji elektrycznej?

Widziałam kiedyś oświetlenie schowane za płytą, która była zamontowana w pewnej odległości od ściany i wyglądała jak podświetlony obraz.

Czy ktoś się orientuje jak to zrobic, bo musiałabym tam przewody pociągnąc?

Wielkie dzięki krys1 :wink:

Jutro mi zakładają, dam znac jak poszło.

Mam jeszcze jedno pytanko:

Czy ktoś ma jakieś fajne rozwiązania co do instalacji elektrycznej?

Widziałam kiedyś oświetlenie schowane za płytą, która była zamontowana w pewnej odległości od ściany i wyglądała jak podświetlony obraz.

Czy ktoś się orientuje jak to zrobic, bo musiałabym tam przewody pociągnąc?

Poszukaj zdjęcia tego rozwiązania, lub czegoś podobnego.

Niestety nie umiem sobie tego w tej chwili wyobrazić. Jak zobaczę o co Tobie chodzi to być może uda mi się podpowiedzieć jakieś rozwiązanie.

Jedno jest pewne, przewody na pewno będziesz musiała pociągnąć.

Witam Was na forum.Ponieważ noszę sie z zamiarem kupna domu sso mam prośbę pomóżcie mi wycenić koszt jego wykończenia.Dom parterowy opapowany wylany chudziak rozłożona kanaliza ,ścianki działowe są ,prąd w skrzynce na działce,woda ma być niebawem podłączona na działkę.Dach niestety licznie łamany koperta i druga dołożona nad garażem o powierzchni 250-300m(nie mam jeszcze projektu więc strzelam z wymiarem dachu).Powierzchnia 150 m w tym 8 okien przeciętnej wielkości, 1 balkonowe i 1małe w łazience.Podajcie mi jakieś wyceny ile za ,prąd,instalacje ,szambo, ocieplenie tynki,posadzki,,c.o.z piecem na ekogroszek,okna z Gniezna ( polecane przez wszystkich) - tak planuje przynajmniej.Liczę liczę i różnice są tak duże że może na lokalnym forum ktoś pomoże Może choć przeciętne wyceny ze swoich domów podacie dla przykładu..Pozdrawiam.
Witam Was na forum.Ponieważ noszę sie z zamiarem kupna domu sso mam prośbę pomóżcie mi wycenić koszt jego wykończenia.

Nierealne zadanie - górnego pułapu kosztów w wykonczeniówki nie ma, to tylko kwestia zachcianek inwestora ....

Pawlok

b]Midac[/b] tak jak napisał Pawlok - cena wykończenia to widzimisię inwestora. Bez projektu czy wizji lokalnej nikt nie policzy m2 choćby ścian do tynków. Musisz wziąc kartkę i ołówek i każdą pozycję rozpisać. Można mieć kaloryfer za 500 zł i tej samej mocy za 7000 zł , więc standard zależy od Ciebie. Musisz dokładnie określić rodzaj tynku i powierzchnię oraz ustalić z tynkarzem jak rozliczacie wnęki okienne, wycenę instalacji najlepiej zlecić wykonawcy ustalając jaki piec, jakie rurki (bo są różne :)) , kominek jeśli chcesz to już też wyceniać i tak z każdą rzeczą. W dzisiejszych czasach realna wartość domów o podobnej powierzchni może być baaaardzo różna. Tak jest ze wszystkim. Osobiście przed budową zrobiłam dość dokłądny kosztorys niemal w detalach i wiedziałam między jakimi pozycjami mogę a między którymi muszę zrobić przesunięcia finansowe.

Ważne, żebyś dobrze ocenił realną wartość zakupowanej nieruchomości. Z tego co piszesz to stan surowy otwarty. Pytanie co na dachu leży? Generalnie to cena działki+ 60 000 -70 000 zł, o ile fundamenty są dobrze wyizolowane....

Witam poradźcie gdzie kupowaliście dachówkę w dobrej cenie i proszę o namiary na dekarza i ekipę od tynków cem-wap.Muszę ogrodzić tymczasowo front działki siatką leśną czy ma ktoś do wydania lub do sprzedania kilka słupków albo niepotrzebne stemple - chodzi mi o 3,4 szt.Pozdrawiam.