Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie do grupy i liczę na Waszą pomoc. Poszukuję dobrego kierownika budowy, który będzie na budowie, a nie tylko na papierze, który w razie potrzeby doradzi. Najlepiej, gdyby była to osoba z rejonu Szamotuł, Rokietnicy czy Obornik.

Rozmawiałem z kilkoma i nie jestem z tych rozmów zadowolony. Dziś miałem spotkać się i podpisać umowę z kierbudem z Szamotuł i co... Kazał dzwonić pod koniec tygodnia :o . Wygląda na to, współpracę z panem zakończyłem, zanim ją zacząłem...

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakby ktoś miał ziemię do wyrównania działki do oddania (lub wiedział o kimś kto ma) to byłabym wielce chętna :lol:

(chodzi o humus czy cokolwiek bo potrzebuję ful, bo czarnoziem to już osobna sprawa)

Rozgryzam temat elewacji

Chcę zrobić w tym roku tylko ocieplenie elewacji styropian siatka i klej oraz sztukaterie na około okien i innych otworów, bonie oraz obłożenie styro 5cm płyt balkonowych.

mi zaproponowali cenę 28 bez tynków i 38 z tynkami, w tej chwili chce ocieplić tylko ściany gdzie dochodzi dach więc nie ma tego dużo. dajesz zwykły styropian czy cieplejszy np, organiki?na jakie kleje się zdecydowałeś?

jak zapytałem w jednej hurtowni o styropian fasadowy 20cm to 3 razy musiałem powtarzać że na pewno 20cm i na pewno na ściany:):)

Gość Gosc_gość
Rozgryzam temat elewacji

Chcę zrobić w tym roku tylko ocieplenie elewacji styropian siatka i klej oraz sztukaterie na około okien i innych otworów, bonie oraz obłożenie styro 5cm płyt balkonowych.

mi zaproponowali cenę 28 bez tynków i 38 z tynkami, w tej chwili chce ocieplić tylko ściany gdzie dochodzi dach więc nie ma tego dużo. dajesz zwykły styropian czy cieplejszy np, organiki?na jakie kleje się zdecydowałeś?

jak zapytałem w jednej hurtowni o styropian fasadowy 20cm to 3 razy musiałem powtarzać że na pewno 20cm i na pewno na ściany:):)

U mnie będzie 16cm, ale dam zwykły - jakoś uważam, że to będzie wg. mnie wystarczająco. Może się zastanowię nad jakimś ze wskaźnikiem U 0,035.

W projekcie co prawda mam 15cm, ale daje 1cm więcej bo na cokół będę miał okładzinę klinkierową ciętą z pełnej cegły klinkierowej takiej jak mam na kominie i żeby elewacja wystawała bardziej niż cokół to daję 16cm. :roll:

Na temat klejów jeszcze się nie wgłębiałem za bardzo.

Pytanie dla tych co to już robili :-)

Kwestia tej pianki dylaktującej jastrych od ścian - instalatorzy od kawałeczka podłogówki rozpoczęli ją od warstwy swojego styropianu z folią aluminiową...

W pomieszczeniach bez podłogówki mocuje sie ją do ściany dopiero od wysokości końca warstw styropianiu i folii ? czy też wsuwa już kawałek za styropian ? Po prostu banalne pytanie jak sie ta piankę mocuje by była miedzy ścianą a jastrychem....

Pytanie 2 - ile cm jastrychu macie na podłogówce?

pozdrawiam

Pawlok

dajesz zwykły styropian czy cieplejszy np, organiki?na jakie kleje się zdecydowałeś?

Bazując na własnych doświadczeniach chciałbym wszystkich przestrzec przed styro organiki - a szczególnie Platinum. Był taki wątek na WD ale stwierdziłem, że ktoś miał pecha. A u mnie z każdej paczki przynajmniej jedna płyta była do odrzucenia: styro wygięty w łuk. Miałem 15cm frez: poszczególne płyty nie zachodziły na siebie :evil:

mam pytania dwa:

1. czy znacie kogos kto handluje napędami do bramy wjazdowej, przesuwanej? jakiej firmy? ile sie placi? (mam jedna wycene na 2300 netto i nie wiem jak sie do niej ustosunkowac)

2. kto poleci dobrego stolarza, ktory zrobi estetyczna i ladnie wykonana szafke pod tv?[/i]

Jakby ktoś miał ziemię do wyrównania działki do oddania (lub wiedział o kimś kto ma) to byłabym wielce chętna :lol:

(chodzi o humus czy cokolwiek bo potrzebuję ful, bo czarnoziem to już osobna sprawa)

Mam do wydanie mieszaninę gliny i humusu. Jak chcesz to kontakt na priva

...

Kwestia tej pianki dylaktującej jastrych od ścian - instalatorzy od kawałeczka podłogówki rozpoczęli ją od warstwy swojego styropianu z folią aluminiową...

W pomieszczeniach bez podłogówki mocuje sie ją do ściany dopiero od wysokości końca warstw styropianiu i folii ? czy też wsuwa już kawałek za styropian ? Po prostu banalne pytanie jak sie ta piankę mocuje by była miedzy ścianą a jastrychem....

Pytanie 2 - ile cm jastrychu macie na podłogówce?

...

ad 1 w muratorze piszą że przez wszystkie warstwy powinna iść

u mnie wykonawcy zrobili na styropianie i odpuściłem bo przecież styropian nie zwiąrze sie nijak z murem więc będzie mogło to tam ew. sobie pracować

ad 2 ponoć min. 6,5 cm łącznie w tym przynajmniej 2 cm ponad rurką od ogrzewania podłogowego

1. czy znacie kogos kto handluje napędami do bramy wjazdowej, przesuwanej? jakiej firmy? ile sie placi? (mam jedna wycene na 2300 netto i nie wiem jak sie do niej ustosunkowac)

[/i]

w tulcach jest firma która jeśli dobrze kojarzę to właśnie tylko napędami się trudni

kojarzę też w suchym lesie, jadą w kierunku na piłę od poznania, tuż za wiaduktem po prawej stronie

poza tym jak chcesz tanio, to napędy są też w marketach budowlanych

a może na allegro też warto poszukać

w sprawie drzwi drewnianych to ja zamówiłam przez allegro, ryzykuję ale za skrzydło drzwiowe surowe mam płacić po 280zł,czyli taniej niż porta, a tu 100% sosna...mają być wykonane do 20.06 wtedy mogę dać znać czy zakup wart grzechu :D

...

można też kupić w marketach budowlanych drzwi surowe lite sosnowe firmy Radexl

cena też poniżej 300 zł

jakościowo i wizualnie wyglądają ok

w sprawie drzwi drewnianych to ja zamówiłam przez allegro, ryzykuję ale za skrzydło drzwiowe surowe mam płacić po 280zł,czyli taniej niż porta, a tu 100% sosna...mają być wykonane do 20.06 wtedy mogę dać znać czy zakup wart grzechu :D

...

można też kupić w marketach budowlanych drzwi surowe lite sosnowe firmy Radexl

cena też poniżej 300 zł

jakościowo i wizualnie wyglądają ok

Witam

Dzisiaj byłem oglądać kuchnie w IKEA i chciałem aby mi zrobili projekt a tu BUM

Od ubiegłego roku nie mają na stanie projektanta.

Więc mam pytanie z tym tematem.Czy ktoś ma namiary na projektanta mebli z IKEA gdyz ja nie mam kompletnie wyobraźni do wizualizacji.

Macie jakiegoś niedrogiego cieślę i dekarza?

Krzysztof- 603-444-434

Polecam gorąco - niedrogi i solidny, a zarazem szybki. Namiary na niego wzięłam z białej listy.