KrisM 17.01.2009 03:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Jeszcze prośba Szukam ziemi do nawiezienia, muszę o jakiś 20 cm na 400 metrach podnieść grunt Jak by ktoś miał na jakąś dobrą ziemię w okolicy Kostrzyna to będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 18.01.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Czy cokolwiek można zrobić w takiej sytuacji?: jutro mija termin, w którym nasz bezkonkurencyjny, łaskawie dostarczający wybranym szczęśliwcom coraz droższą energię, ZE 'Enea' zobowiązał się w umowie podłączyć mój plac budowy do swojej infrastruktury. Wielokrotnie informowałem się u źródła o postępie prac i za każdym razem otrzymywałem odpowiedź, że mam sobie zobaczyć w umowie jaki jest termin i na pewno do tego czasu zrealizują przyłącze Dwa tygodnie temu już Pan z biura obsługi klienta nie był tego taki pewien więc poinformował mnie, że Enea zleciła innej firmie wykonanie projektu. Dzwonię więc do tej firmy a tam mówią mi, że zlecili innej firmie ten projekt. Długa historia, morał taki, że wszystko stoi (a raczej leży) od sierpnia 2008 w gminie Pobiedziska i czeka na decyzję o lokalizacji inwestycji celu publicznego (tak się to chyba nazywa). Projektant z tej 3 firmy zaprojektował wybudowanie dodatkowego słupa na prywatnej działce i jakież było jego zdziwienie (w grudniu) gdy po moim telefonie do gminy okazało się, że od dawna leży tam sprzeciw właścicieli tej działki. Projektant wprowadził zmiany i czekamy dalej na tę decyzję. Potem jeszcze ZUD, pozwolenie na budowę z starostwa i przetarg na wykonanie przyłącza. ile jeszcze na to czasu? Zgodnie z umową mogę Enei policzyć 2,6zł za każdy dzień zwłoki. Specjalnie się na tym nie wzbogacę a stracić mogę dużo więcej bo niedługo będziemy musieli się wyprowadzić z mieszkania:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 18.01.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Jeszcze prośba Szukam ziemi do nawiezienia, muszę o jakiś 20 cm na 400 metrach podnieść grunt Jak by ktoś miał na jakąś dobrą ziemię w okolicy Kostrzyna to będę wdzięczny Ktoś kiedyś pisał (nie wiem kto) na forach Wielkopolskich: Jakieś 1,5 miesiaca temu dotarły trzy wielkie wywrotki pięknej ziemi ogrodowej. Może to nie torf ale wygląda na bardzo tłustą "ziemię-matkę". Cena 800 zł za wywrotkę taką większą niż Tatra - uwzględniała transport ze Szczepankowa do Golęczewa. Zainteresowanym polecam - pan Grygier, 601 702 941 lub to: brałam ze Szczepankowa z dowózem do Swarzędza 550 zł przyczepa czarnoziemu (torf był tańszy jeśli dobrze pamietam) tel 602 157 043 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrisM 18.01.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Do Kristofuros: Dzięki za info o ziemi. Na pewno zadzwonię i się dowiem jakie ceny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 18.01.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Lesheck nie chcę Cię martwić, ale raczej niewiele możesz wskórać. Sprawdź też dobrze umowę, bo coś mi się wydaje, że z tej kary nic nie będziesz miał. Tam jest termin liczony chyba od pozwolenia, albo od zaakceptowania projektu. Sprawdź dobrze te zapisy. Masz dwa wyjścia: - wydzwaniać i prosić się- jeśli bardzo Ci zależy na prądzie i ewentualna trasa przyłącza nie jest zbyt długa to spróbuj samemu zaprojektować i wykonać przyłącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 18.01.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Czy cokolwiek można zrobić w takiej sytuacji?: jutro mija termin, w którym nasz bezkonkurencyjny, łaskawie dostarczający wybranym szczęśliwcom coraz droższą energię, ZE 'Enea' zobowiązał się w umowie podłączyć mój plac budowy do swojej infrastruktury. Wielokrotnie informowałem się u źródła o postępie prac i za każdym razem otrzymywałem odpowiedź, że mam sobie zobaczyć w umowie jaki jest termin i na pewno do tego czasu zrealizują przyłącze Dwa tygodnie temu już Pan z biura obsługi klienta nie był tego taki pewien więc poinformował mnie, że Enea zleciła innej firmie wykonanie projektu. Dzwonię więc do tej firmy a tam mówią mi, że zlecili innej firmie ten projekt. Długa historia, morał taki, że wszystko stoi (a raczej leży) od sierpnia 2008 w gminie Pobiedziska i czeka na decyzję o lokalizacji inwestycji celu publicznego (tak się to chyba nazywa). Projektant z tej 3 firmy zaprojektował wybudowanie dodatkowego słupa na prywatnej działce i jakież było jego zdziwienie (w grudniu) gdy po moim telefonie do gminy okazało się, że od dawna leży tam sprzeciw właścicieli tej działki. Projektant wprowadził zmiany i czekamy dalej na tę decyzję. Potem jeszcze ZUD, pozwolenie na budowę z starostwa i przetarg na wykonanie przyłącza. ile jeszcze na to czasu? Zgodnie z umową mogę Enei policzyć 2,6zł za każdy dzień zwłoki. Specjalnie się na tym nie wzbogacę a stracić mogę dużo więcej bo niedługo będziemy musieli się wyprowadzić z mieszkania:( Ja kontaktowałam się z Eneą jakieś 2 tygodnie temu. Chciałam się upewnić, że zrobią przyłącze w marcu, tak jak zapewniali przy podpisaniu umowy w czerwcu. Jak Pani poinformowała mnie, że planowany termin wykonania przyłącza ustalili na 7 maja, to mało z krzesła nie spadłam. Byliśmy pewni, że w umowie jest zapis o 9 m-cach. Niestety jest inaczej (przynajmniej w naszej) Mają 6 m-cy na opracowanie projektu, potem (nie określają czasu) uzyskanie niezbędnych pozwoleń, a wykonanie przyłącza 4 m-ce od uzyskania wymaganych decyzji administracyjnych. Generalnie, nawet jeśli wpisali wam termin wykonania przyłącza w umowie, to jest on terminem przypuszczalnym i wszystko zależy od tego w jakim czasie chciało im się pozałatwiać wymagane "decyzje administracyjne". Sprawdźcie umowę, w naszej jest to w paragrafie 4. Pozdrawiamy, Magda i Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 18.01.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Szukamy godnej polecenia hurtowni, w której moglibyśmy kupić wszystkie potrzebne materiały na dach. Szczególnie chodzi nam o drewno (na deskowanie, podbitkę, no i więźba). Będziemy wdzięczni za namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 18.01.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 kenji dzięki za info wiem, że za wiele nie da się zdziałać umowa jest tak napisana, że Enea daje sobie 7 miesięcy na wykonanie projektu oraz 4 miesiące na realizację przyłącza od daty otrzymania pozwolenia. Co do kary to punkt brzmi tak: W przypadku niedotrzymania terminów okreslonych w paragrafie ... (więc dotyczy to teoretycznie obu). No nic będę dzwonił, pisał i co trzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 18.01.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Ja kontaktowałam się z Eneą jakieś 2 tygodnie temu. Chciałam się upewnić, że zrobią przyłącze w marcu, tak jak zapewniali przy podpisaniu umowy w czerwcu. Jak Pani poinformowała mnie, że planowany termin wykonania przyłącza ustalili na 7 maja, to mało z krzesła nie spadłam. Byliśmy pewni, że w umowie jest zapis o 9 m-cach. Niestety jest inaczej (przynajmniej w naszej) Mają 6 m-cy na opracowanie projektu, potem (nie określają czasu) uzyskanie niezbędnych pozwoleń, a wykonanie przyłącza 4 m-ce od uzyskania wymaganych decyzji administracyjnych. Generalnie, nawet jeśli wpisali wam termin wykonania przyłącza w umowie, to jest on terminem przypuszczalnym i wszystko zależy od tego w jakim czasie chciało im się pozałatwiać wymagane "decyzje administracyjne". Sprawdźcie umowę, w naszej jest to w paragrafie 4. Pozdrawiamy, Magda i Michał Masz rację, te 7 miesięcy to tylko czas na opracowanie projektu, a nie na te uzgodnienia Tobie przynajmniej ktoś powiedział kiedy możesz się realistycznie spodziewać prądu a w moim przypadku nie mam nawet tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 18.01.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Masz rację, te 7 miesięcy to tylko czas na opracowanie projektu, a nie na te uzgodnienia Tobie przynajmniej ktoś powiedział kiedy możesz się realistycznie spodziewać prądu a w moim przypadku nie mam nawet tego. No niestety, Enea to taka instytucja, która zabezpieczy się odpowiednio w umowie i tak naprawdę mogą sobie mówić o jakiś terminach, a koniec końców i tak nie masz pewności, czy się uda. Niestety rozmowy z nimi nie mają większego sensu, chyba, że lubisz trenować cierpliwość. Zrobią przyłącze, kiedy uznają to za stosowne. Dlatego też, rozmawialiśmy już z sąsiadami i na czas budowy udostepnią nam swoje złącze, zamontujemy dodatkowy licznik i po problemie. A u Was nie ma takiej możliwości??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 18.01.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Szukamy godnej polecenia hurtowni, w której moglibyśmy kupić wszystkie potrzebne materiały na dach. Szczególnie chodzi nam o drewno (na deskowanie, podbitkę, no i więźba). Będziemy wdzięczni za namiary. Co do hurtowni to ciekawą ofertę miałem z Dek-polu na Sytkowskiej a jeszcze lepszą z Bol-ann z Gniezna ale tu raczej dachówka i rynny. Drewno w hurtowni raczej się nie opłaca. Wiele osób chwaliło tartak w Manieczkach (daleko ale dowiozą bez dodatkowych kosztów). Blisko jest tarkak w Kiszkowie ale wychodzi raczej drogo. (tak było w zeszłym roku na wiosnę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 18.01.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Dlatego też, rozmawialiśmy już z sąsiadami i na czas budowy udostepnią nam swoje złącze, zamontujemy dodatkowy licznik i po problemie. A u Was nie ma takiej możliwości??? Jest taka możliwość ale my już powoli myślimy o przeprowadzce (tak za 4miesiące), a tu na pożyczonym prądzie nie da rady:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 18.01.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Co do hurtowni to ciekawą ofertę miałem z Dek-polu na Sytkowskiej a jeszcze lepszą z Bol-ann z Gniezna ale tu raczej dachówka i rynny. Drewno w hurtowni raczej się nie opłaca. Wiele osób chwaliło tartak w Manieczkach (daleko ale dowiozą bez dodatkowych kosztów). Blisko jest tarkak w Kiszkowie ale wychodzi raczej drogo. (tak było w zeszłym roku na wiosnę) Super, dzięki. Jutro podzwonię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 18.01.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Dlatego też, rozmawialiśmy już z sąsiadami i na czas budowy udostepnią nam swoje złącze, zamontujemy dodatkowy licznik i po problemie. A u Was nie ma takiej możliwości??? Jest taka możliwość ale my już powoli myślimy o przeprowadzce (tak za 4miesiące), a tu na pożyczonym prądzie nie da rady:( No to faktycznie kiszka:( Trzymam kciuki, może uda Wam się ich przycisnąć. Trzeba próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 18.01.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Przypomniało mi się, że ENEA mi naliczyła karę, bo zrobili mi przyłącze o terminie, a ja nie miałem czasu podjechać na działkę odebrać przyłącza..... Jak widać o swój interes dbają. Lesheck zdaje się, że podlegasz pod Gniezno. Spróbuj się tam wybrać osobiście. Rozmowa face-to-face zawsze jest inna niż przez telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bliżniątrodzice 18.01.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 poszukuję jakieś dobre namiary na fachowca od posadzek betonowych dziękuję z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 18.01.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Dlatego też, rozmawialiśmy już z sąsiadami i na czas budowy udostepnią nam swoje złącze, zamontujemy dodatkowy licznik i po problemie. A u Was nie ma takiej możliwości??? Jest taka możliwość ale my już powoli myślimy o przeprowadzce (tak za 4miesiące), a tu na pożyczonym prądzie nie da rady:( Jedyna metoda to tak jak kenji radzi, pogadać osobiście, potem dzwonić do skutku. Jeżeli nie ma jeszcze projektu zrobionego to dowiedzieć się kto robi i poganiać i jeszcze raz poganiać. Ja z poganianiem miałem prąd po roku we wrześniu, a bez pewno do tej pory bym nie miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 18.01.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Jest jakaś prosta metoda na obliczanie ścian do tynkowania - ile to się ma tych m2 ścian do zrobienia ??Czy nie ma takiej metody i trzeba na piechotę (dł. ściany x wysokość itd.) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 18.01.2009 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Wydaje mi się, że ktoś tutaj pisał o współczynniku który pozwala "z grubsza" wyliczyć powierzchnię ścian na podstawie metrażu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 19.01.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Szukamy godnej polecenia hurtowni, w której moglibyśmy kupić wszystkie potrzebne materiały na dach. Szczególnie chodzi nam o drewno (na deskowanie, podbitkę, no i więźba). Będziemy wdzięczni za namiary. Ja kupowałem wiezbe i podbitke (podbitka bardzo ładna i dobrej jakosci -z Ukrainy..)w tartaku Zebowo tel. 61/4413667 (chyba okolice Pniew- u mnie wiezbe zamawial ciesla )tez dowoza drewno jest O.K. cena za m3 850 zł (netto) we wrzesniu .Podbitke maja ładna tez w tartaku Komorniki tel.61/8107417. Jesli chodzi o dachówki to wlasnie jestesmy w trakcie objazdówek po hurtowniach i mamy z zonką kompletny mentlik w głowach ,co wybrac czy betonowa czy ceramike (ceny sa zdecydoweanie rózne... ) ale dowiedziałem sie ze ceny i tak beda korygowane po targach Budma (w tym tyg.) oczywiscie jak to hurtownie , mówia ze ceny pojda w góre ale w kryzysie raczej to mało prawdopobne , czas pokaże . Tez moge polecic wizyte na Sytkowskiej (bardzo mila i kompetentna obsługa ) natomiast stanowczo odradzam wizyte na ul.Wichrowej (firma "MB" czy jakos tak ,zapomnialem juz nazwy) beznadziejna obsluga i gosc wciska wszelkimi sposobami jakies dachówki niemieckie ktorych gdzie indziej nie widziałem (oczywiscie zadaje przy tym głupie pytania np. dlaczego chce taki kolor....bo on to by.. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts