jankama 29.01.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Można kupić u nich samych.Robią też na wymiar, ale czy montują tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 29.01.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 A tak BTW nastraszeni niektórymi postami na muratorze oraz tym, co wypisują gazety udaliśmy się dzisiaj do banku zapytać czy w tym całym kryzysie dadzą nam ostatnią transzę. (niestety większość kredytu dostaliśmy gdy CHF=2zł.). Pani spojrzała na nas z politowaniem i stwierdziła, że mamy gazetom nie wierzyć. wszystko odbywa się normalnie i nikt ludziom kredytów nie odmawia (jeśli zostały już przyznane)! Nam też lada dzień maja uruchomić a ze bierzemy w CHF to aktualny kurs CHF jest bardzo pozytywny A co do ogólności problemu to my budujący moim zdaniem nie mamy problemu bo nie bierzemy kredytu na mieszkanie/dom gotowca gdzie na stanie developerskim sprzedający zarabiał kilkadziesiąt procent - stąd tez nie ma spadku cen naszych nieruchomosci bo nikt nagle nie obnzza ceny z np z abstrakcyjnych 9 tys na 7,5 itp itd ... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeggLuz 30.01.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 A na ile wycenili tę bramę normstahl'a? Mi wyceniał Pozbud, normstahl drewniany, szer. 4.75, cena prawie 21 tys. , lekko przesadzili moim zdaniem. Pozdr. Magda makus 31, georgia37 - jak oceniacie bramy Krispola? Pozostali grupowicze jakie bramy wybrali??? My własnei myslimy o orzechu - okna oknoplast, brama byc może Krispol, i drzwi byc moze Adeco (ładne sa ale cena) ... pozdrawiam Pawlok Ja niestety jeszcze nic powiedziec nie moge. Dopiero zamowilem . A te dzrzwi AFB to o gdzie zamawialiście? Ja mam na celowniku bramę Normstahl-a konkretnie serię Euro w kolorze "Ciemny dąb" wg Normstahla ( idealny odpowiednik koloru Orzech Oknoplastu - ten sam wzór drewna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeggLuz 30.01.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Mam jeszcze jedno pytanko , obecnie waham się przy wyborze wykonawcy okien drewnianych. Czy ktoś z Państwa ma okna którejś z firm wymienionych w tytule i jak oceniacie ich jakość? Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczna. Różnice w cenie są dość znaczne. Pozdrawiam, Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makus31 30.01.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Z czego robicie parapety zewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bliżniątrodzice 30.01.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 odpisywałam już na pytanie o parapetach a nie widzę swojej odpowiedzi u nas króluje blacha ocynkowana w kolorze blachy zarówno parapety zewnętrzne jak i rynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 30.01.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 proponuje zapytaj też tu http://www.ms.pl okna.swiebodzin.pl/ http://www.drutex.pl/ tez wlasnie sie rozgladam i tu wyszly mi najkorzystniejsze oferty wg mnie na pewnym poziomie jakosc wykonania jest bardzo dobra i trudno tu dostrzec różnice poza ceną różnice są w akcesoriach (okucia, szyba, ramka itp.) i czasami w długości gwarancji Mam jeszcze jedno pytanko , obecnie waham się przy wyborze wykonawcy okien drewnianych. Czy ktoś z Państwa ma okna którejś z firm wymienionych w tytule i jak oceniacie ich jakość? Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczna. Różnice w cenie są dość znaczne. Pozdrawiam, Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 30.01.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 A na ile wycenili tę bramę normstahl'a? Mi wyceniał Pozbud, normstahl drewniany, szer. 4.75, cena prawie 21 tys. , lekko przesadzili moim zdaniem. Pozdr. Magda Jak chcesz mieć drewno to niestety trzeba bulić i to dużo. Ja na "zwykłą" - nie drewnianą miałem wycenę na 6750,00 netto + montaż 600 netto PLN (VAT 7%). Brama w kolorze ciemny dąb ( to samo co orzech Oknoplastu) z napędem Ultra Excellent z aktywnym ryglowaniem. Rozmiar 450x225 Odłożyłem montaż na po tynkach i posadzkach - otwór zabiłem dechami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makus31 30.01.2009 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Jestem na etapie dyskusji z instalatorem na temat instalacji co. Zdecydowałem na ogrzewanie gazowe + kominek z płaszczem przy czym z uwagi na dostęp do drewna zakładam, że kominek będzie głownym źródłem ogrzewania. Mój instalator namawia mnie na kominek kratki.pl. Mimo, że sam kominek mi się podoba (ma wielgachną szybę) to nie jestem przekony - nie wiele znalazłem na ich temat w sieci. Macie z tą firmą jakieś doswiadczenia? 2) zastanawiam się czy przyszłościowo nie zainwestować w rozporwadzenie instalacji pod solary co wiąże się również z zastosowaniem większego zasobnika. Warto ? Słyszałem, że zwrot takiej inwestycji to lata. 3) zmiękczacz wody - instalator mocno rekomenduje. Koszt jakieś 2 tys. Rozważaliście takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makus31 30.01.2009 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Jestem na etapie dyskusji z instalatorem na temat instalacji co. Zdecydowałem na ogrzewanie gazowe + kominek z płaszczem przy czym z uwagi na dostęp do drewna zakładam, że kominek będzie głownym źródłem ogrzewania. Mój instalator namawia mnie na kominek kratki.pl. Mimo, że sam kominek mi się podoba (ma wielgachną szybę) to nie jestem przekony - nie wiele znalazłem na ich temat w sieci. Macie z tą firmą jakieś doswiadczenia? 2) zastanawiam się czy przyszłościowo nie zainwestować w rozporwadzenie instalacji pod solary co wiąże się również z zastosowaniem większego zasobnika. Warto ? Słyszałem, że zwrot takiej inwestycji to lata. 3) zmiękczacz wody - instalator mocno rekomenduje. Koszt jakieś 2 tys. Rozważaliście takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 30.01.2009 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 ...... 2) zastanawiam się czy przyszłościowo nie zainwestować w rozporwadzenie instalacji pod solary co wiąże się również z zastosowaniem większego zasobnika. Warto ? Słyszałem, że zwrot takiej inwestycji to lata. 3) zmiękczacz wody - instalator mocno rekomenduje. Koszt jakieś 2 tys. Rozważaliście takie rozwiązanie? ad 2 tak, kilkanaście lat, jak już kolektory nadają się do wymiany to dopiero zwróciła się inwestycja choć duzo tu będzie zależeć od cen energii ad 3 fakt tez instalator mi coś takiego podpowiada oszczedzasz sprzęt AGD, krany itp wszystko co na wodzie chodzi wadą jest to że zuzywa sporo wody, bo co jakiś czas się automatycznie płucze wylewając spore ilości wody teraz szkoda mi kasy, ale chyba tylko podejście do podłaczenia tego przygotuję z tzw. bypassem, aby mogło teraz bez zmiękczacza być a w przyszłosci może podłaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 31.01.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Z czego robicie parapety zewnętrzne? Stalowa blacha pomalowana. Eksploatuje od 7 lat - nic złego się nie dzieje , nie mam potrzeb estetycznych by kupować coś droższego. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 31.01.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 2) zastanawiam się czy przyszłościowo nie zainwestować w rozporwadzenie instalacji pod solary co wiąże się również z zastosowaniem większego zasobnika. Warto ? Słyszałem, że zwrot takiej inwestycji to lata. Bez dopłat, ulg podatkowych inwestycja nie opłacalna ekonomicznie. Niestety u nas nie słychać by coś sie sensownie w temacie ruszyło. Jak widzę kredyty ekologiczne propagowane przez państwo - to człowieka pusty śmiech bierze.. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 31.01.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 3) zmiękczacz wody - instalator mocno rekomenduje. Koszt jakieś 2 tys. Rozważaliście takie rozwiązanie? Ja w to wchodzę, wybrałem kocioł z zasobnikiem warstwowym więc uważam, że przy takim zasobniku jest to konieczność. Z resztą uważam, że przy "naszej" wodzie przy każdym kotle to konieczność, bo w mieszkaniu po 7 latach do wymiany wężownica w kotle Junkersa Eurostar 2-f koszt jakieś 1500 zł i w między czasie już pralka też była naprawiana. Już nie liczę ile razy czajnik był odkamieniany. Jak się na początku nie wyda na zmiękczacz to się potem wyda na naprawy sprzętów. Dużą zaletą też jest zdecydowane polepszenie jakości wody do gotowania i mycia. A co to oznacza to już chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 31.01.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 3) zmiękczacz wody - instalator mocno rekomenduje. Koszt jakieś 2 tys. Rozważaliście takie rozwiązanie? U nas też pozycja obowiązkowa. Patrząc jakiego zniszczenia osad dokonuje w sprzęcie warto. Dla żony kwestia estetyczna: teraz po trzech latach od remontu baterie, zlew wyglądają tak paskudnie, że nadają się chyba już do wymiany Jeśli można temu zapobiec to 2tyś nie wydaje się kwotą wygórowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alpino 31.01.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Witam, czy możecie powiedzieć gdzie zamawialiście kontener do śmieci, za ile i jakiej wielkości. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alpino 31.01.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Witam, czy możecie powiedzieć gdzie zamawialiście kontener do śmieci, za ile i jakiej wielkości. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makus31 31.01.2009 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Lesheck, Kristofuros a na jakie zmiękczacze się zdecydowaliście? I jeszcze jedno - czy one nie wypływają na spadek ciśnienia wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zabik 01.02.2009 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 dzień dobry jestem tu nowy.Chciałbym się dowiedzieć jakie sa ceny za m w poznaniu na dzień dzisiejszy:1 elewacji2 posadzki3 tynku4 kostki brukowej5 płotu z klinkieru to chyba za cegłe sie liczy?6 murowania Oczywiście chodzi o samą robocizne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 01.02.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Lesheck, Kristofuros a na jakie zmiękczacze się zdecydowaliście? I jeszcze jedno - czy one nie wypływają na spadek ciśnienia wody? Ja postawiłem na tzw "Wieśmana" tzn. Viessmanna Aquahome 18 http://www.viessmann.pl/pl/products/vitoset_heizsystemkomponenten/Stacje_Aguahome.html cena w mojej wycenie 2660 brutto ( 7%VAT) Ale specjalnie się jakimiś jego zaletami nie kierowałem, po prostu taki zaproponował instalator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts