pawlok 17.02.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 rozliczam za niewielką opłatą VZM czyli zwrot róznicy w podatku vat za niektóre materiały budowlane A tego typu ogłoszeń nie rozumiem! Rozliczenie proste, łatwe i przyjemne bez konsekwencji prawnych przy jakieś pomyłce - wiec po co komuś za to płacić? Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 17.02.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 rozliczam za niewielką opłatą VZM czyli zwrot róznicy w podatku vat za niektóre materiały budowlane A tego typu ogłoszeń nie rozumiem! Rozliczenie proste, łatwe i przyjemne bez konsekwencji prawnych przy jakieś pomyłce - wiec po co komuś za to płacić? Pawlok Pawlok, a rozliczałeś juz sie ze skarbówka z Vatu? mam zamiar sie zabrac za to w marcu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1kinia1 17.02.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 ja wniosek o zwrot Vat wypełniałam już drugi raz sama - po kilku dniach miałam telefon od pani ze skarbówki - sprawdziła - naniosła poprawki ołóweczkiem - ja przyjechałam poprawiłam, sparafowałam i gotowe - i mówiła że niedługo kaska będzie - a składałam 20 stycznia - wydaje mi się że na początku roku lepiej złożyć - nie maja wtedy dużo pracy w skarbówce i szybciej się sprawami zajmują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 17.02.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 ja wniosek o zwrot Vat wypełniałam już drugi raz sama - po kilku dniach miałam telefon od pani ze skarbówki - sprawdziła - naniosła poprawki ołóweczkiem - ja przyjechałam poprawiłam, sparafowałam i gotowe - i mówiła że niedługo kaska będzie - a składałam 20 stycznia - wydaje mi się że na początku roku lepiej złożyć - nie maja wtedy dużo pracy w skarbówce i szybciej się sprawami zajmują. w którym urzędzie składałaś wniosek? my złozyliśmy jeszcze w grudniu na chłapowskiego i ani telefonu ani kasy (korzystałam z pomocy na forum muratora - podatki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1kinia1 17.02.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 w Grodzisku Wlkp. - kaski jeszcze nie mam ale pani mówiła że przekaże do działu rozliczeniowego i niedługo będzie... jak do ciebie nie dzwonili to może masz wszystko OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 17.02.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 albo raczej ze jeszcze pies z kulawą nogą sie nie zainteresował........... (w końcu termin 6 m-cy, to po co wcześniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 17.02.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Witam, mam pytanie dot wjazdu na posesje. Według projektu wjazd jest na wprost garazu, ale my z garazu zrobilismy kuchnie wiec wjazd automatycznie przesunąlł sie obok. Czy musimy to zgłosic w UG czy nie ma takiej potrzeby i lepiej sie z tym nie wycghylac?? To samo tyczy sie szamba, wg projektu zlokalizowane jest pomiedzy naszymi pieknymi choinkami a my chcemy zrobic szmbo blizej płotu i blizej wjazdu zeby szambiarka nie miala problemu z dojazdem, czy to tez nalezy zgłosic??? To masz już ostateczny wjazd ustalony przed wybudowaniem budynku? My przed budową dostaliśmy tymczasowe uzgodnienie wjazdu na działkę na czas budowy (dzilka była z podizalu więkzej i nie bylo formalnego wjazdu), a potem jak to stwierdzili w UG po wybudowaniu budynku będziemy mieć uzgodnienia tak jak jest na projekcie budowlanym . Podejrzewam ze takie sprawy muszą być zgłaszane bo np budowę płotu od strony ulic publicznych na 100% należy zgłosić w UG. Pawlok My wjazd mamy zaznaczony na mapie zasadniczej i w sumie nie dociekałabym gdyby nie sasiad ktory pytal czy gdzies zglaszalismy to ze wjezdzac bedziemy metr obok a nnie tak jak jest w projekcie. Czyli wjazd poki co mamy zwdłóz plotu ktory dzieli sasiada i nas. droga przy ktorej stoi dom jest gminna. w Czwartek maz pojedzie sie dowiedziec czegos w Gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 17.02.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 CZy kupowaliście juz piece gazowe? Jeżeli tak to gdzie? Byłam wczoraj na rozmowie na Stzreszyńskiejw Vinsarze i ceny katalogowe sa powalające a rabaty niesprecyzowane. Patrząc na to samo na allego ceny niższe ok 30% albo i węcej . do mnie przyjechał kocioł, zasobnik itd. prosto z Lublina, żaden ze sprzedawców w Poznaniu i okolicach nie chciał udzielić takiego rabatu jak tam. Przesyłka była za pobraniem i dotarła bardzo dobrze zabezpieczona za pośrednictwem UPSu. Gwarancja podbita, faktura vat jest, wszystko gra. Sprzedawcę znalazłem przez serwis Allegro i chyba mogę spokojnie polecić bo już na własnej skórze sprawdziłem. http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1112617 Kupiłem u nich DeDietricha MCR24 + galmet 140l + grzejniki Termy i Buderusa Jest tam spora konkurencja, różni sprzedawcy specjalizują się w róznych firmach. Proszę też pamiętać o tym, że można z tego jeszcze 15% vatu!!! Tez chce kupic De DietrichMCR24 w konfiguracji z zasobnikiem 150 l. i instalator wycenił mi go na 6200 netto! a na Allegro znalazłem za 5200 brutto , skad takie róznice czy instalatorzy robia takie przebitki czy po prostu hurtownie sobie podbijaja ceny...mam zamiar nie przeplacac i chyba wezme oczywiscie tam gdzie taniej i tak gwarancja jest europejska.. Czy ten kociol faktycznie dojechał w dobrym stanie a grzejniki nie byly poobijane? Prosze o info tylko szczerze... Instalatorzy robią przebitki, hurtownie sprzedaja im z 30-40 % rabatami (jako stałym klientom) a oni opychają to prywatnym inwestorom z rabatami 15-25% i magiczną formułką "Panie, pan ma jeszcze ten kociolek na 7% vatu, niech se pan policzy jaki rabat panu zalatwiam". Opychaja parę kociolków miesięcznie i dostają jeszcze od producenta gratisy, szkolenia i wczasy pod gruszą Ze sprzedawcą z Allegro nie mialem zadnych problemów, sprzet dziala u nas pół roku, wszystko przyjechalo do nas na paletach, b. dobrze zabezpieczone, fabrycznie zapakowane i nieuszkodzone. Niestety nie wiem jak wygląda to teraz, moze sprzedawcy i kurierzy niszczą wszystko po drodze, plują do środka i wykręcają na złość śrubki W sumie za wiekszym lub mniejszym posrednictwem internetu zaopatrzylem sie we wszystkie grubsze rzeczy do domu od kotła, grzejników, stelaży do WC, ceramini, baterii części AGD itd. itp. Lekka ręką zaoszczędziliśmy na tym dobre kilka tysięcy. I pamiętajcie o odliczeniu VATu od kotła, grzejników itp. Zestaw za 5200 kosztuje tak naprawdę ok. 4500 A instalatorowi grzecznie podziękować za "superofertę", pytanie tylko czy bedzie chciał robić nie na "swoim" sprzęcie. W jakich sklepach internetowych sie zaopatrywałes??? Mozesz jakies polecic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertouno 17.02.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 a powiedzcie mi jak zacząłem budowę w zeszłym roku to już teraz muszę rozliczyć vat czy mogę jeszcze poczekać z dwa lata jak skończę wszystko i wtedy całość faktur rozliczyć w urzędzie skarbowym? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 17.02.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 VAT możesz odliczać raz w roku albo na koniec budowy, decyzja zależy od Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
longinus997 17.02.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 W jakich sklepach internetowych sie zaopatrywałes??? Mozesz jakies polecic? Kocioł, zasobnik, grzejniki, głowice termostatyczne, podejścia do grzejników i parę innych drobiazgów tutaj. http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1112617 Ceramika łazienkowa, baterie itd. http://www.styllux.pl/ mają siedzibę w Poznaniu i o dziwo w kwietniu 2008 dali najelpszą wycenę ze wszystkich sklepów netowych, wszystko dowieźli do nas gratis własnym transportem. oraz tutaj http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5932797 Ze wszystkich zakupów jesteśmy bardzo zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 17.02.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 My wjazd mamy zaznaczony na mapie zasadniczej i w sumie nie dociekałabym gdyby nie sasiad ktory pytal czy gdzies zglaszalismy to ze wjezdzac bedziemy metr obok a nnie tak jak jest w projekcie. Czyli wjazd poki co mamy zwdłóz plotu ktory dzieli sasiada i nas. droga przy ktorej stoi dom jest gminna. w Czwartek maz pojedzie sie dowiedziec czegos w Gminie. No właśnie wszystkie uzgodnienia robiłem właśnie z uwagi na jakiegoś "życzliwego sąsiada" tak mi poradzili w Mosinie w UG "wie Pan uzgodnienie nic nie kosztuje a jakby sie życzliwy sąsiad znalazl to ma pan przez nas zaakceptowane " a jak nie ma uzgodnienia to podlega to karze... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 17.02.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Pawlok, a rozliczałeś juz sie ze skarbówka z Vatu? mam zamiar sie zabrac za to w marcu ... Tak w grudniu złożyliśmy wniosek na Chłapowskiego i poczekamy - z tego co wiem na Chłapowskiego się im nie spieszy Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1977 18.02.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Poniewaz u mnie duzymi krokami zbliza sie etap robienia instalacji elektrycznej pomsylalem ze najwyzszy czas aby zaprojektowac wyglad pomieszczen. Tak tez zrobilem. Szukam teraz kogos kto by przelal moje pomysly na wizualizacje komputerowa i ewentualnie doradzil co jest nie tak. Czy mozecie kogos polecic za w miare rozsadne pieniadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 18.02.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Dla wszystkich którzy sie zastanawiajaja nad zakupem drzwi antywlamaniowych , ja juz wiem ze chinskich nie kupie ogladnijcie bo dobre http://patrz.pl/filmy/chinskie-drzwi-antywlamaniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 18.02.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 albo raczej ze jeszcze pies z kulawą nogą sie nie zainteresował........... (w końcu termin 6 m-cy, to po co wcześniej) My złożyliśmy na Chłapowskiego w październiku i nadal nic Zostały im jeszcze 2 m-ce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 18.02.2009 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Dla wszystkich którzy sie zastanawiajaja nad zakupem drzwi antywlamaniowych , ja juz wiem ze chinskich nie kupie ogladnijcie bo dobre http://patrz.pl/filmy/chinskie-drzwi-antywlamaniowe ups, dzieki za ostrzeżenie tym bardziej że miałem na oku takie drzwi do garażu w platformie budowlanej chyba jednak ważniejsze jest to czy mają odpowiedni atest czy nie jesli maja atest na klasę B lub C to powinny być ok nawet chińskie przecież gerdy tak samo moga być w chinach zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 18.02.2009 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 [ ... Na chudziak papa termozgrzewalna połączona z papą wystającą z izolacji poziomej fundamentów - wiem że żadna papa nie ma atestu do stosowania wewnętrz, ale od alt sie tak robi.... Na to czarna folia 3-4 mm wywinięta na ściany boczne. Po tym instalator rozprowadza rurki od instalacji w otulinach termozolacyjnych i przeprowadza próbę ciśnieniową. Na to pierwsza warstwa styropianu 10 cm z wydrążonymi "korytami" pod ciągi rurek. Na to kolejne 10 styro ułożone tak by łączenia płyt nie pokrywały się. Na to folia połączona z tą wywinięta z warstwy dolnej. ... generalnie ok z takimi uwagami a po co ta folia jeszcze skoro wcześniej papę dajesz ? z tego co wiem to już foli nie trzeba dawać, kiedyś papy były robione z czegoś innego co powodowało rozpuszczanie styropianu, wiec nie mogło być kontaktu teraz nie ma takiej potrzeby (info od dekarza i od producenta papy podkładowej) rury od ogrzewania pożołyżlbym na pierwszej warstwie styropianu dopiero będą wtedy lepiej izolowane na bogach przy styku ze ścianami kladzie się też taśmy dylatacyjne jest tez pewna zagwozdka z tym że rury muszą być w jakiś sposób przymocowane na stałe, wiec najczęściej instalatorzy na kołki montażowe do rur to przykręcają do chudziaka o tyle mi to nie pasuje bo w ten sposób przerywają i naruszają izolację przeciwwilgociową czy to z papy czy inaczej robioną może wiecie jak tego uniknąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makus31 18.02.2009 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Macie jakieś doświadczenia z bramą Krispola? Zdecydowałem się już na bramę maestro, ale okazuje się, że nie oferują jej w szerokości, którą potrzebuję. Więc pozostaje mi mistral. Ktoś z Was zdecydował się na taką bramę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1kinia1 19.02.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 ja mam bramę krispola - z tego co zauważyłam ostatnio są coraz popularniejsze - dużo osób na forum je ma - co mogę o niej napisać po roku użytkowania? na razie działa bez zarzutów, jest ładna - tylko nie kupój w oknoplaście - straszny narzut mają - pamiętam że w oknoplaście wyceniono mi naszą bramę o ładnych kilka stówek więcej niż u pana który specjalizuje się w bramach i zakłada różnych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts