Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

pado

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witajcie

czy stawka 220 zł za punkt instalacji c.o. (od rozdzielacza do kaloryfera) to dużo? ile płaciliście?

pozdr

Nie mam pojęcia jak to się na punkty liczy - właśnie w niedziele uzgodniłem cenę z moim instalatorem - 12 tys za całość robót instalacyjnych tzn: 10 kaloryferów, 2 pętle podłogówki, 2 rozdzielacze, montaż kotła i wkładu kominowego, podejścia wod-kan tj: 2 sedesy, 3 umywalki, 2 wanny, zlew, 2*pralka, kran na zewnątrz, doprowadzenie gazu w dwa miejsca wraz z szafka na działce...

Miałem rozpietość ofert za robociznę na w/w zakres robót od 11 do 14 tysięcy...

Pawlok

Pawlok zazdroszczę,ja za instalację c.o. mam wycenę na 19 tys - 10 grzejników,podłogówki 7 m kw.podłączenie pieca,kran na zewnatrz czyli podobnie jak Ty.Szkoda że już zaczęli u mnie.
[list=]

Tylko ja biorę towar przez instalatora (rury, złączki, pompy, grzejniki,wkład, prawdopodobnie kocioł itp itd) - tak więc jeszcze niewidzialne dla mnie kwoty zarobi - ale szczerze mówiąc nie mam czasu by szukać gdzie jakaś pierdółka jest tańsza. Najwyżej "biały osprzęt" będziemy szukać sami.

Pawlok

Gość Gosc_gość

Jak już tak w temacie instalacji, to u mnie wyszło tak:

- ogrzewanie podłogowe 70m2

- grzejniki, z głowicami termostatycznymi

- do łazienki na poddasze drabinka łukowa z głowicą z dodatkową grzałką elektryczną

- instalacja kanalizacyjna, stelaże

- instalacja wodna

- kocioł kondensat typu lodówka z zasobnikiem warstwowym 86l 3,8-19kW ze sterowanie pogodowym, ze sterowaną cyrkulacją ciepłej ciepłej wody, sterowanie grzejnikami i padłogówką

- instalacja kotłowni z materiałami

- stacja uzdatniania wody

- pompa głębinowa dostosowana do wydajności studni

- szambo 8m3 z szybko-złączką w ogrodzeniu i czujnikiem napełnienia

- instalacja odkurzacza centralnego ( rurki) z doborem jednostki centralnej w późniejszym czasie

- wentylacja mechaniczna z rekuperacją, kanały sztywne, w ściankach działowych na poddaszu prostokątne z centralą Brink Renovent HR Large (400m3) z bypasem

i to mnie wyniesie 65k - a miałem oferty nawet powyżej 100k

a ja mam się o nic nie martwić i jak na razie jestem zadowolony

Najważniejsze dla mnie było to że w zasadzie całe instalacje (bez elektryki) robi jedna firma :roll:

Mały Edit: w tym oczywiście jest sporo punktów oraz połączenie instalacji wodnej w ten sposób ( jeszcze nie do końca wiem jak), że wodę ze studni będę mógł wykorzystywać do podlewania i w całym domu zamiennie z wodą miejską :roll:

pawlok może to głupie pytanie ale czy ta cena jest z materiałem czy bez? :oops:

zarówno w kwestii posadzek jak instalacji   mówię tylko o robocźnie....ech jak by tak było z towarem.....tak tanio to niestety nie ma 
Pawlok
PS:  tak dla kontrastu chyba w ostatnim muratorze widziałem np grzejniki/kaloryfery za  9 tyś zł sztuka  

Gość Gosc_gość
cześć, poszukuję elektryka z polecenia - wszelkie informacje i telefony mile widziane.

Z góry dziękuję za pomoc.

Odsyłam do Białej Listy jakby co :wink:

http://forum.muratordom.pl/biala-lista-solidnych-wielkopolska,t27801-480.htm

i przypominam o Czarnej Liście 8)

http://forum.muratordom.pl/czarna-lista-niesolidnych-wielkopolska,t27800-180.htm

cześć, poszukuję elektryka z polecenia - wszelkie informacje i telefony mile widziane.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pomimo tego, że jest już na białej liście, ja polecam mojego

Gaworski Grzegorz 667275194; dzięki niemu mam w końcu prąd w domu :D :D :D i mogę już cierpliwie czekać aż Enea raczy postawić docelową skrzynkę.

Ma bardzo atrakcyjne IMHO ceny - bierze teraz 36zł za punkt z materiałem.

Gość Gosc_gość
Witam

jaki rodzaj studni wybraliście, głębinową z zatapianą pompą czy abisyńską? czy to prawda że przy głębokości >10m praktycznie musi być pompa zatapialna?

powiedziałbym nawet od 8m i więcej głębokości musi być pompa głębinowa.

Ja wiercę w piątek - przewidywana głębokość 20m.

Daję pompę głębinową do tego zbiornik 50l z wyłącznikiem ciśnieniowym jako bufor, żeby pompa głębinowa nie załączała się za często.