mowaleria 07.02.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 A moi budowlańcy maja agregat Gorzej z cieślą - ale mam nadzieję że do tego czasu będę już miała swój prąd Teraz myślę intensywnie nad studnia wierconą - ma ktoś może? Jaki to koszt? Dzisiaj trochę podzwoniłam i szczerze mówiąc nie myślałam że to aż tyle kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariooo 07.02.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 witam wszytskich mam do sprzedania rozdzeilnie elektryczna idealna dla zaczynajacych w tym roku powodzenia w budowach mi sie udalo http://www.allegro.pl/item307364683_szafa_elektryczna_budowlana_rozdzielnia_rbt_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 07.02.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Odnośnie prądu jeszcze 3 słowa. Zastanawiałem się czy brać 1 czy 3 fazowy, stwierdziłem że wezmę 3 fazowy bo betoniarka będzie, a teraz wygląda na to że jak betoniarka już sobie pójdzie to oni mi łaskawie prąd założą i jeszcze tyle kasy chcą, jakaś paranoja, wpięty cały dzień chodzę... I żeby było śmieszniej to prąd to ja mam na działce, bo na granicy stoi słup co idzie dalej do wsi, już myślę co by nie przerzucić tam jakichś kabli przez niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZANTI. 07.02.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 foczki u nas już dom nakryty dachem całą budowę lecimy na agregacie i jakoś dajemy radę , a prąd miał być jakieś 3 miesiące temu jak na razie stoi tylko pusta skrzynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ava80 08.02.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Zgłaszam swój akces do grupy 2008. Budowa w Konarzewie k. Komornik Pado bedziemy prawie sasiadami. Do konca roku odbiorę projekt od architekta a od stycznia ruszam na całego. ojej tokas ze mną to dopiero jesteś sąsiadem gdzie w Konarzewie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomcus 08.02.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 foczki u nas już dom nakryty dachem całą budowę lecimy na agregacie i jakoś dajemy radę , a prąd miał być jakieś 3 miesiące temu jak na razie stoi tylko pusta skrzynka Ja cały stan surowy (mury + dach = 3 miesiące roboty) zrobiłem na prądzie pożyczonym od sąsiada. Poszło tego 75 kWh. Po 42 gr za kWh co daje łącznie 31,5 PLN. Jednego dnia nie było prądu we wsi więc musiałem wypożyczyć agregat (50 zł) i wlać paliwo (15 zł). Ten prąd tego jednego dnia kosztował mnie dwa razy tyle co cała dotychczasowoa budowa. Teraz ENEA postawiła mi już skrzynkę i muszę się podłączyć bo inaczej będę płacił karę (1,6 PLN za każdy dzień). ENEA za samą "gotowość do świadczenia usługi" bierze 40 PLN miesięcznie + zużycie wg licznika. Teraz już wiem co miał na myśli majster gdy mówił , że najtaniej brać prąd od sąsiada ... Pozdr T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZANTI. 08.02.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Tomcus coś dziwnie mało tobie tego prądu poszło, może ci sąsiadka zasponsorowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 09.02.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Mam do wydania przyczepę służącą na budowie jako schowek na narzędzia oraz schron przed deszczem dla murarzy. Przyczepa przeszła juz z ręki do ręki kilka budów, ale jeszcze trochę posłuży. Odbiorca jest zobowiązany do odstąpienia jej na tych samych warunkach na jakich ją otrzymał, tak jak ja - po zakończonej budowie kolejnemu "budowniczemu" Do zabrania przyczepy wymagany jest HDS. Przyczepa stoi OCZYWIŚCIE NA MOJEJ BUDOWIE W POZNANIU (Podolany). Info na priv. Odbiór pilny, bo potrzebuję juz miejsce na działce pod GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 09.02.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 ja zainteresowany przyczepą, info dałem na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 10.02.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Zgłaszam swój akces do grupy 2008. Budowa w Konarzewie k. Komornik Pado bedziemy prawie sasiadami. Do konca roku odbiorę projekt od architekta a od stycznia ruszam na całego. ojej tokas ze mną to dopiero jesteś sąsiadem gdzie w Konarzewie budujesz? Ul. Dopiewska ( przed rowem ) po prawej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 10.02.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Foczki napisały :My na 1 marca chcemy ruszyć ale dziś dotarło info że projekt przyłacza energetycznego będą robić w 7 miesięcy !!! Niestety to chyba standard. My podpisaliśmy umowę kilka miesięcy temu , prad miał być do końca roku , a uzgodnienia trwały do końca stycznia (pozwolenie na budowę przyłącza w Gminie i Starostwie). Mamy nadzieję ,że budowa ruszy na dniach.Oby !!!! Witam, jestem tutaj nowy chociaż wcześniej udzielałem się w innych grupach wielkopolskich. Co do prądu to ja umowę podpisywałem jesienią... 2006 roku. Wg. umowy przyłącze powinno się zrodzic na tą wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
debiutantka 10.02.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Witam wszystkich My też zaczynamy przygodę z budową domu. Budujemy (a raczej planujemy) w Poznaniu na Kotowie. Wybraliśmy projekt Kaliope z pracowni DOBRE DOMY. Teraz czekamy na pozwolenie na budowę, ale obawiam się, że na Pl. Kolegiackim może to potrwać (chyba że trafię na yrozumiałego urzędnika).Prąd i wodę też mam obiecane w lutym, projekty przyłaczy już porobione, czekam tylko na wykonanie. Czy ktoś może polecić ekipę niedrogą do wykonania przyłącza wodnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 10.02.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Czy ktoś może polecić ekipę niedrogą do wykonania przyłącza wodnego? Podpinam sie do pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 10.02.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 A czy ktoś może polecić taniego i dobrego geodetę do wytyczenia domu na działce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 10.02.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Czy ktoś może polecić ekipę niedrogą do wykonania przyłącza wodnego? Podpinam sie do pytania Ja mam dwa namiary (znów Kostrzyn), w przyszłym tygodniu sprawdzę ceny to podam. Jak na razie wszystkich ludzi bierzemy z Kostrzyna, i tak adaptacja 800 zamiast 1500, kierbud 800 (zamiast ???), projekt przyłącza wodnego 250 (zamiast 1000), geodeta 450 (jeszcze bez tyczenia). Wszyscy panowie się znają i na wzajem polecają, przydaje się to przy wspólnym uzgadnianiu, np. geodeta z adaptatorem. Opłaca się bo jedzie się 10 minut do Kostrzyna, wygodnie się parkuje (nie jak w Poznaniu), a ludzie są życzliwi nawet w urzędach. No z tym ze to jest nasza przyszła gmina i dlatego się już zaczynamy lokalnie "patriotować". Do tego wszystko szybko załatwiają (adaptacja z papierami tydzień, projekt przyłącza 2 dni), geodeta 1 dzień i na telefon !! zrobił mapki, nawet go na oczy nie widziałem żona odebrała przy okazji. Ogólnie radzę się zaprzyjaźnić z lokalnymi wykonawcami, to ze trzeba przejechać te kilka kilometrów i tak się zwraca i w kosztach i w czasie oczekiwania na "swoją kolej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomcus 10.02.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Tomcus coś dziwnie mało tobie tego prądu poszło, może ci sąsiadka zasponsorowała Sąsiadka nawet nie odczuła tej mojej budowy na rachunkach za prąd. Stropy i fundamenty były lane z gruszki. Cieśle mieli piłę spalinową. Na co miał iść ten prąd? Betoniarka chodziła łącznie pewnie z 40 - 50 godzin, oprócz tego piły-gumówki i czajniki do kawy ... mi się zgadza. T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 10.02.2008 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Jak na razie wszystkich ludzi bierzemy z Kostrzyna, i tak adaptacja 800 zamiast 1500, kierbud 800 (zamiast ???), projekt przyłącza wodnego 250 (zamiast 1000), geodeta 450 (jeszcze bez tyczenia). Wszyscy panowie się znają i na wzajem polecają, przydaje się to przy wspólnym uzgadnianiu, np. geodeta z adaptatorem. Patrząc po cenach na 99% znam kierubda i adaptatora projektu (w jednej osobie) oraz geodetę Budujesz w Siekierkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 10.02.2008 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Pan Jurek Nie, w Jagodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 11.02.2008 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 foczki napisały : Pan Jurek Czyżby chodziło o p. Jurka St.... z Poznania ? Jeżeli tak to bardzo fajna i kompetentna osoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 11.02.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 foczki napisały : Pan Jurek Czyżby chodziło o p. Jurka St.... z Poznania ? Jeżeli tak to bardzo fajna i kompetentna osoba Raczej nie Chodzi o Pana Marciniaka z Kostrzyna. Z czystym sumieniem mogę go polecić na adaptację projektu. Co do kierownikowania to na razie nie powiem nic, bo roboty zaczynam latem więc dopiero wtedy sprawdzimy go w boju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts