Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

pado

Recommended Posts

fotki faktycznie przedstawiają dwa różne rozwiązania (ja mam to pierwsze)

1 daje tomie możliwość na etapie budowania zrobić nadproże w kształcie litery L (ekpia zaszalowała tak podciąg ze wyszła litera L )

2 pozwala tobie zrobić większą wnękę wysokość okna + wysokość rolety 20 cm

i później kombinować z zakotwiczeniem jakiegoś pustaka - rozwiązanie dla niezdecydowanych jak zrobić ale moim zdaniem gorsze bo później więcej pracy to kosztuje

http://www.mariot.pl/userfiles/image/rolety/integro_1.gif

Coś mi się nie zgadza na tym pierwszym foto, 9 - beton komórkowy,

a Ty piszesz że była wylewka w kształcie litery L.

Z tego co wiem to kreskowanie przedstawione przy numerze 9 to jest beton zbrojony a nie komórkowy.

Czy mam rację że tam jest błąd na tym foto nr 1?

I oczywiście dzięki że poświęcasz czas młodej grupie !!! I za te linki też.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam trochę inny system rozliczeń (żadnych kosztorysów), więc bardziej zależy mi na tym, żeby murarze mieli jak najłatwiej.

Ja też zamawiałam gotowe strzemiona i uważam, że nie jest to takie złe rozwiązanie. Każdy niech szuka rozwiązań dla siebie, nie ma idealnych rozwiązań i to jeszcze dla wszystkich takich samych. U mnie strzemiona liczone były w setkach, gdybym miała robić jeszcze raz zrobiłabym tak samo. Dla mnie to oszczędność czasu i sił moich wykonawców. Nie mówię, żeby wszystko za nich robić ale staraliśmy się stworzyć im dobre warunki pracy i nasi panowie to docenili.

popieram krys1,

dzwoniłem do hurtowni, mają gięcie w cenie, pan mi powiedział że oni mają fi 6 w kręgach a i tak muszą przez maszynę przepuścić aby pociąć więc im bez różnicy czy tylko tną czy zaginają. Cena 2,5 zł/kg (nie zapytałem o VAT) za pogięte strzemiona, więc chyba się opłca skoro za cięte cena jest 2,5 zł/kg ...

Poza tym wykonawcy się pytali (w sensie prosili) czy zamówię pogiete strzemiona, powiedziałem że przekalkuluję i oni na to OK. Więc przekalkulowałem, dla mnie bez różnicy a dla nich duża, wiadomo, że jak w jednym się im ułatwi to przy drugim utrudni i tak np. każe im zrobić nadproża w kształcie litery L czego w planie nie było. Myślę że zrobią bez problemu.

Podobna sprawa przy pustakach deklowanych, dopłaciliśmy chyba 100 PLN za kilkadziesiąt sztuk deklowanych pustaków. Chłopaki najpierw nas wyśmiali i powiedzieli że się kładzie i betonem zalewa, i że niby za darmo, ale jak usłyszeli że to tylko 100 złotych to zminili zdanie. Przy deklowaniu w dodatku cały dzień z głowy a cement też kosztuje, prąd do betoniarki itp, itd.

Zatem czasem warto jednak przemyśleć i jeżeli nie będzie to duży koszt to ułatwić prace chłopakom, na pewno w czymś się odwdzięczą, choćby czasem prac.

pozdr.

Dzięki za poparcie z giętymi strzemionami. Uważam, że jeśli coś można ułatwić (za parę złotych) to nie ma sensu utrudniać. Samo rozniesienie kanoldów, jeśli ktoś rozładował transport w jednym kącie placu to parę godzin ... ile w tym czasie mogło być wymurowanych. Ja z moimi murarzami jestem na zasadzie znajomych, więc każde ułatwienie im pracy jest dla mnie ważne.

Często przedstawiacie twarde kalkulacje, ale niektóre wyceny to tylko próba naciągnięcia klienta. Niestety wielu budujących się na to nabiera; mają za dużo pieniędzy?; nie mają pojęcia o możliwości negocjacji?; nie czytają forum muratora? :) Jak można zapłacić kierownikowi budowy 5 tyś, albo zadowolić się 2% rabatem danym od niechcenia w hurtowni. Sam jestem handlowcem w budowlance i rozwalają mnie kwestie rabatów oj tak, żeby były.

Podobna sprawa przy pustakach deklowanych, dopłaciliśmy chyba 100 PLN za kilkadziesiąt sztuk deklowanych pustaków. Chłopaki najpierw nas wyśmiali i powiedzieli że się kładzie i betonem zalewa, i że niby za darmo, ale jak usłyszeli że to tylko 100 złotych to zminili zdanie. Przy deklowaniu w dodatku cały dzień z głowy a cement też kosztuje, prąd do betoniarki itp, itd.

Zatem czasem warto jednak przemyśleć i jeżeli nie będzie to duży koszt to ułatwić prace chłopakom, na pewno w czymś się odwdzięczą, choćby czasem prac.

pozdr.

Nie wiem o co biega z deklowanym pustakiem (może myślęo tym samym), ale wieniec o wiele prościej wykonać z kształtek (np.keramzyt) "U" środek zbrojenie zalane betonem i po sprawie. Zero deskowania, szalownia i innych gadżetów.

uwierz mi ze pod koniec budowy nie będziesz tak rozrzutny :)

A jeszce jedna sprawa, na początku było tak; zamienię mieszkanie 2 poziomowe, coś tam koło 70 m2 na dom coś podonegow metrażu, no tak pod 100m2, zyskam trochę przestrzeni wewnątrz, trochę przestrzeni na zewnątrz i stracę sąsiadów ze wspólnoty (z niektórymi nie idzie się dogadać).

I według moich wyliczeń mieszkanie w Luboniu dało się zamienić na dom w Wirach. Tylko tak, skoro dom to jednak wrzucę ten garaż (wcześniej go nie było i teraz też nie miało być), kurcze skoro już stawiam chatę to może jednak dorzucę parę metrów... i tak doszło ich jeszcze kilkadziesiąt. A jak już chata to warto pomysleć o komforcie i wygodzie, no więc trzeba pomyśleć o reku i GWC, nawadnianiu ogródka, automatycznych roletach i bramie (do garażu, którego nie miało być) itd. Tak się tworzy koszty... A zamiana mieszkania na dom jest zupełnie realna...

Danielcie1 napisał :

wieniec o wiele prościej wykonać z kształtek (np.keramzyt) "U" środek zbrojenie zalane betonem i po sprawie. Zero deskowania, szalownia i innych gadżetów.

Zgadza się to jest dobre i proste rozwiazanie . Szkoda kasy na deski ,które przeciez też sporo kosztują , a po budowie zostają. :oops:

UWAGA DROŻEJE BETON u niektórych od poniedziałku u innych od 01.03

Poniżej ceny betonu B20 z transportem do Robakowa (Gądki) przy ilości 9m3

Pajo - 240 netto + 100 netto transport cena od 25.02 wyżej ok.20-30zł

Stanbud 265 netto

BM BETON 252 netto

BT Poznań 275 netto

Lafrage 282 netto

Beton Bonus Luboń ul. R.Maya 1 - 220 netto + 120 netto transport za gruszkę - jutro jadę im zapłacić bo zaraz też szykują podwyżkę :D

P.S. gdzie kupujecie więźbę?

Danielcie1 napisał :
wieniec o wiele prościej wykonać z kształtek (np.keramzyt) "U" środek zbrojenie zalane betonem i po sprawie. Zero deskowania, szalownia i innych gadżetów.

Zgadza się to jest dobre i proste rozwiazanie . Szkoda kasy na deski ,które przeciez też sporo kosztują , a po budowie zostają. :oops:

Jeżeli ktoś ma pustaki stropowe od Muchy to życzę powodzenia w szukaniu kształtek wieńcowych. Kształtki dostępne w Poznaniu mają różnicę pomiędzy krótszym progiem a dłuższym albo 23 cm albo 28. Tymczasem strop z pustaków Muchy ma 26 cm (23 cm bloczek plus 3 cm nadlewka).

Ja musiałem doszalowywać z desek :-(

T.

Zastanawialiście się z czego ściany? Ja mialm możliwość ściągnięcia pustaków poryzowanych 370x240x240 (niemarkowane) za 4,2, ale zdecydowałem się jednak na poroton Robena za 4,7 z transportem 308x240x240. Buduję trójwarstwówkę. powinienem uzyskać współczynnik przenikania ciepła ok. 0,19

Zastanawialiście się z czego ściany? Ja mialm możliwość ściągnięcia pustaków poryzowanych 370x240x240 (niemarkowane) za 4,2, ale zdecydowałem się jednak na poroton Robena za 4,7 z transportem 308x240x240. Buduję trójwarstwówkę. powinienem uzyskać współczynnik przenikania ciepła ok. 0,19

Zastanawiałem się właśnie nad różnicą pomiędzy Porothermem (Wienerbergera) a Porotonem (Robena)???

CZy faktycznie oba materiały mają takie same właściwości i parametry? Na papierze niby tak ,ale w rzeczywistości też??

Opinii jest tyle co budujących, a różnica w cenie jest widoczna.

A co sądzicie jeszcze o spoinach termoizolacyjnych? Stosować czy nie?

Opinie też są różne.

Zastanawiałem się właśnie nad różnicą pomiędzy Porothermem (Wienerbergera) a Porotonem (Robena)???

CZy faktycznie oba materiały mają takie same właściwości i parametry? Na papierze niby tak ,ale w rzeczywistości też??

Opinii jest tyle co budujących, a różnica w cenie jest widoczna.

A co sądzicie jeszcze o spoinach termoizolacyjnych? Stosować czy nie?

Opinie też są różne.

Więc teoretycznie wygląda to tak:

Biorąc pod uwagę, że troszkę się poruszam po budowlance (z racji pracy) - doradzają jednak Robena, Wienerberger w swoim Porothonie podobno dorzuca parę niepotrzebnych rzeczy. Co do zaprawy... na pewno lepiej zastosować "ciepłą" nawet jeśli nie jest to jednowarstwówka. Tyle tylko, że przy jednowarstwowej unikamy mostków termicznych, a przy dwu lub trój- warstwowej zostawiamy mostki (spoiny), ale blokujemy ucieczkę ciepła dodatkową izolacją.

Idealna sprawa duże ściany z poryzowanej docinane na wymiar i ustawione na budowie (pioro wpust) na to wieniec i po sprawie :)

Witam !

Też zaczynamy wiosną, narazie poszukujemy kierownika budowy i hurtowni materialow :-)

Często polecany na forum jest pan Zbyszek (strona Misiaka), a hurtownie to już inna bajka i zupełnie inni bohaterowie. Na początek beton - Bonus Beton Luboń, stal Bodeko Lutycka 115 (ostatni klimat na forum)...

Tak z nikąd nadsunęły "misie' pewne kwestie. Osoby zaczynające papierologię często zapominają o konieczności uzgodnienia wjazdu na posesję (UG, UM) co jest koniecznie potrzebne do uzyskania PnB. Ciekawą sprawą jest również kwestia działki, która w PZP jest pod zabudowę mieszkaniową, ale nadal jest ziemią rolną. Automatycznie można złożyć wniosek o wyłącznie z produkcji rolnej calej działki. Jednak nie zawsze to się opłaca, gdyż można wyłaczyć jedynie część działki, która będzie przeznaczona pod zabudowę, a reszta niech sobie zostanie nieprzekształcona (parę tyś. złotych w kieszeni)