mowaleria 21.02.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Nadal szukam kogoś, kto zrobi projekt przyłącza wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielcie1 21.02.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Nadal szukam kogoś, kto zrobi projekt przyłącza wody. Spróbuj Włodzimierz (chyba) Osiński 604 466 948, ale czy będzie mu sie chciało to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 21.02.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Zastanawialiście się z czego ściany? Ja mialm możliwość ściągnięcia pustaków poryzowanych 370x240x240 (niemarkowane) za 4,2, ale zdecydowałem się jednak na poroton Robena za 4,7 z transportem 308x240x240. Buduję trójwarstwówkę. powinienem uzyskać współczynnik przenikania ciepła ok. 0,19 my dzisiaj zakupiliśmy Porotherm 25, niby porotherm ma współczynnik twardości 15 a niemiecki Poroton 12, co prawda do wybudowania domku jednorodzinnego 12 w zupełności wystarcza, ale my znaleźliśmy Porotherm za 7,65 a niemiecki Poroton był za 7,10 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielcie1 21.02.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Ja przy parterówce sklaniem się bardziej ku kwesti przenikaania ciepła. Nośność ma dla mnie mniejsze znaczenie. Weźcie pod uwagę, że Ytong na jednowrstwówkę o najmniejszym współczynniku PC, ciężko stosować do budynków wielokodygnacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gimy 22.02.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Nadal szukam kogoś, kto zrobi projekt przyłącza wody. Ja też szukałem a znalazłem całkiem przez przypadek. Z racji tego iż podlegamy pod gminę Tarnowo Podgórne, jest tam coś takiego jak Gospodarka Komunalna TPKOM, która zajmuje się m.in. wydawaniem i opiniowaniem warunków technicznych przyłączy wod-kan. Składając tam odpowiednie dokumenty zapytałem sympatycznego Pana czy wie kto wykonuje projekty przyłaczy i okazało się że co drugi pracownik TPKOM ma takie uprawnienia, cena jest atrakcyjna, a i wszytsko załatwi bardzo dokładnie bo wie (z racji pracy) na co zwrócić szczególną uwagę, a jak jeszcze będą problemy to pomoże. Właśnie to załatwiam w poniedziałek. Owocnego szukania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 22.02.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Wszystko ładnie pięknie, ja już rozmawiałam z kilkoma projektantami, ale jak się dowiadują, że dostawcą wody jest aquanet, to szybciutko rezygnują - nie wiem o co chodzi Chyba przejadę się do Aquanetu i spróbuję znaleźć tam jakieś namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gimy 22.02.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Wszystko ładnie pięknie, ja już rozmawiałam z kilkoma projektantami, ale jak się dowiadują, że dostawcą wody jest aquanet, to szybciutko rezygnują - nie wiem o co chodzi Chyba przejadę się do Aquanetu i spróbuję znaleźć tam jakieś namiary Mogę dać namiary na Pana który wykonuje przyłącza i On współpracuje z projektantami przyłaczy m.in z Aquanetu. Wyśle na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 22.02.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Wszystko ładnie pięknie, ja już rozmawiałam z kilkoma projektantami, ale jak się dowiadują, że dostawcą wody jest aquanet, to szybciutko rezygnują - nie wiem o co chodzi Chyba przejadę się do Aquanetu i spróbuję znaleźć tam jakieś namiary to się nazywa walka z monopolistą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia i arek 22.02.2008 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Wszystko ładnie pięknie, ja już rozmawiałam z kilkoma projektantami, ale jak się dowiadują, że dostawcą wody jest aquanet, to szybciutko rezygnują - nie wiem o co chodzi Chyba przejadę się do Aquanetu i spróbuję znaleźć tam jakieś namiary Mogę dać namiary na Pana który wykonuje przyłącza i On współpracuje z projektantami przyłaczy m.in z Aquanetu. Wyśle na priva. Proszę też namiary, mam podobny problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 22.02.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 A co zimy już nie ma? My na 1 marca chcemy ruszyć ale dziś dotarło info że projekt przyłacza energetycznego będą robić w 7 miesięcy !!! Projekt wodny facet z kostrzyna zrobił w dwa dni za 250 PLN, dziś odbieramy. Czy ten świat jest chory? Czy zawsze monopoliści mają wszystkich gdzieś? Prąd mamy mieć z energetyki w gnieźnie, ma ktoś jakąś radę? wtyki? komuś łapówkę dać? Jak my mamy dom budować bez prądu??? Witam, Czy moglbys mi podac namiar na tego gostka z kostrzyna, ktory robil ci projekt? Ja musze podciagnac i PUK w Rokietnicy zawolal sobie 1400 zyla za projekt dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia i arek 22.02.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Witajcie UWAGA ! U nas zaczęła się akcja. Brygada 6-cio osobowa wykopała okopy i wszystko uzbroili w 6 godzin. W środę ma nadjechać B20, do walki z nim będą tylko 2 osoby z ekipy. Mam nadzieję, że im się uda. PozdrawiamyZ pola boju P.S.Pomocy potrzebujemy instalatora i projektanta do podłączenia wody.Na razie mam cenę 2500zł za podłączenie (wydaje nam się dużo). Rura główna idzie w ulicy przy działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumisiowaty 22.02.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Czy moglbys mi podac namiar na tego gostka z kostrzyna, ktory robil ci projekt? Ja musze podciagnac i PUK w Rokietnicy zawolal sobie 1400 zyla za projekt dzieki Ja bym się jeszcze zorientował co jest w tych 1400 PLN ? U mnie (gmina Kaźmierz) to wygląda tak: - warunki wydają za free - opłata partycypacyjna w budowi wodociągu głównego to 1100 PLN - przyłącze wraz z zaworem antyskażeniowym i kosztami robocizny to około 1000 PLN Tak więc koszt podłączenia wody na działce to 2100 - 2200 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 22.02.2008 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Czy moglbys mi podac namiar na tego gostka z kostrzyna, ktory robil ci projekt? Ja musze podciagnac i PUK w Rokietnicy zawolal sobie 1400 zyla za projekt dzieki Ja bym się jeszcze zorientował co jest w tych 1400 PLN ? U mnie (gmina Kaźmierz) to wygląda tak: - warunki wydają za free - opłata partycypacyjna w budowi wodociągu głównego to 1100 PLN - przyłącze wraz z zaworem antyskażeniowym i kosztami robocizny to około 1000 PLN Tak więc koszt podłączenia wody na działce to 2100 - 2200 PLN U mnie problem jest inny - jest to gole pole, nie ma zadnych mediow. Razem z sasiadami mamy zamiar podlaczyc wode. W sumie jakies 400m trzeba rury pociagnac, do tego jest zrobienie projektu i przylaczy na jakies 20 dziaek, tak wiec jest za co placic. Dlatego chcemy jak najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 22.02.2008 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Czy moglbys mi podac namiar na tego gostka z kostrzyna, ktory robil ci projekt? Ja musze podciagnac i PUK w Rokietnicy zawolal sobie 1400 zyla za projekt dzieki Ja bym się jeszcze zorientował co jest w tych 1400 PLN ? U mnie (gmina Kaźmierz) to wygląda tak: - warunki wydają za free - opłata partycypacyjna w budowi wodociągu głównego to 1100 PLN - przyłącze wraz z zaworem antyskażeniowym i kosztami robocizny to około 1000 PLN Tak więc koszt podłączenia wody na działce to 2100 - 2200 PLN U mnie problem jest inny - jest to gole pole, nie ma zadnych mediow. Razem z sasiadami mamy zamiar podlaczyc wode. W sumie jakies 400m trzeba rury pociagnac, do tego jest zrobienie projektu i przylaczy na jakies 20 dziaek, tak wiec jest za co placic. Dlatego chcemy jak najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gimy 23.02.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Sprawa z przyłączem wod kan wygląda tak. Koszt jest uzależniony od tego co jest zawarte w warunkach technicznych i może się wachać od 1000 zł do nawet 20.000-30.000 zł.Wszystko zależy od tego co wymaga gmina w warunkach przyłączenia.Z jakich materiałów ma być zbudowane przyłącze, ile ma być studzienek, jakie studzienki ( bo to właśnie jest największy koszt studzienka plastikowa czy betonowa) itp. Więc porównywanie cen przyłączy w różnych okolicach jest bez sensu bo byłoby trzeba sprawdzić co ta kwota zawiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 23.02.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Sprawa z przyłączem wod kan wygląda tak. Koszt jest uzależniony od tego co jest zawarte w warunkach technicznych i może się wachać od 1000 zł do nawet 20.000-30.000 zł. Wszystko zależy od tego co wymaga gmina w warunkach przyłączenia. Z jakich materiałów ma być zbudowane przyłącze, ile ma być studzienek, jakie studzienki ( bo to właśnie jest największy koszt studzienka plastikowa czy betonowa) itp. Więc porównywanie cen przyłączy w różnych okolicach jest bez sensu bo byłoby trzeba sprawdzić co ta kwota zawiera. Studzienka do przylacza wody? Jeszcze chyba takiej w zyciu nie widzialem. Nie mowisz o kanalizie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumisiowaty 23.02.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 tak jak mowi sliwa, pierwszy raz slysze zeby ktos budowal kanalizacje by w niej puscic rure z woda, w telekom. czy tez energetyce buduje sie kanalize ale to ma okreslony cel: wciagniecie dodatkowej rury z medium ale w wypadku wody to po co komu kanaliza i studzienki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gimy 23.02.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Sprawa z przyłączem wod kan wygląda tak. Koszt jest uzależniony od tego co jest zawarte w warunkach technicznych i może się wachać od 1000 zł do nawet 20.000-30.000 zł. Wszystko zależy od tego co wymaga gmina w warunkach przyłączenia. Z jakich materiałów ma być zbudowane przyłącze, ile ma być studzienek, jakie studzienki ( bo to właśnie jest największy koszt studzienka plastikowa czy betonowa) itp. Więc porównywanie cen przyłączy w różnych okolicach jest bez sensu bo byłoby trzeba sprawdzić co ta kwota zawiera. Studzienka do przylacza wody? Jeszcze chyba takiej w zyciu nie widzialem. Nie mowisz o kanalizie? Napisałem ogólnie o przyłaczu wodno-kanalizacyjnym (wod-kan) Ale słyszałem też o takim przyłączu które w wydanych (przez administratora gminnego wodociagu) warunkach technicznych miało ściśle okreslony ilość i dokładny model studzienek w ilości 3 szt. (woda, kanaliza + dodatkowo umieszczenie urządzeń pomiarowych na zewnątrz budynku właśnie w oddzielnej studzience) totalne bzdury. Warunki techniczne w niektórych gminach mieszczą się na 1 kartce A4 a w innych jest to kilkustronicowe opracowanie. Stąd rozbieżności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gimy 23.02.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 tak jak mowi sliwa, pierwszy raz slysze zeby ktos budowal kanalizacje by w niej puscic rure z woda, w telekom. czy tez energetyce buduje sie kanalize ale to ma okreslony cel: wciagniecie dodatkowej rury z medium ale w wypadku wody to po co komu kanaliza i studzienki ? WYPOWIADAM SIE OGOLNIE O PRZYLACZU WODNO - KANALIZACYJNYM A NIE O SAMEJ WODZIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 23.02.2008 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Rozmawiałem wczoraj z firmą o GWC (temat oczywiście na przyszłość) , ale zastanawiam się czy nie kupić i zestawu rurek (ok. 550 zł) i od razu mieć je w fundamencie. Może za kilka lat GWC stanieje i będzie jak znalazł i nie trzeba będzie skuwać posadzki i niszczyć ocieplenia w fundamencie i w posadzce. Czy o tym temacie myśleliście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts