agakz 23.02.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Myślę, że warto tak zrobić. Jak się kiedyś zdecydujesz, to nie będzie demolki domu. GWC to fajny pomysł, ja mam problem z miejscem na niego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 23.02.2008 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Fakt u mnie też nie będzie różowo z miejscem na GWC , ale jakoś temat mnie kusi. Muszę dokładnie porozmawiać z projektantem co i gdzie bo kotłownie mam małą ok. 3 m2.AGAKZ - Wasz domek jest większy i nie wygospodarujecie miejsca na GWC w kotłowni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 23.02.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 pado, mi chodziło raczej o brak miejsca w ogródku na wykopki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 23.02.2008 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Jeżeli chodzi o miejsce na ogródku to faktycznie myśleliśmy o czymś innym . U nas na ogródku będzie jego sporo więc nie będzie problemu. Ale zawsze można kopać , właściwie wiercić w głąb wtedy miejsca nie potrzeba sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 23.02.2008 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Ale zawsze można kopać , właściwie wiercić w głąb wtedy miejsca nie potrzeba sporo. ale kasy tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 23.02.2008 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 tak jak mowi sliwa, pierwszy raz slysze zeby ktos budowal kanalizacje by w niej puscic rure z woda, w telekom. czy tez energetyce buduje sie kanalize ale to ma okreslony cel: wciagniecie dodatkowej rury z medium ale w wypadku wody to po co komu kanaliza i studzienki ? WYPOWIADAM SIE OGOLNIE O PRZYLACZU WODNO - KANALIZACYJNYM A NIE O SAMEJ WODZIE U mnie wszystko jest dosc proste - zwykla ryra 110mm, zadne fanaberie. 15 cm piasku pod rure i 30 na rure. Nic wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 24.02.2008 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Rozmawiałem wczoraj z firmą o GWC (temat oczywiście na przyszłość) , ale zastanawiam się czy nie kupić i zestawu rurek (ok. 550 zł) i od razu mieć je w fundamencie. Może za kilka lat GWC stanieje i będzie jak znalazł i nie trzeba będzie skuwać posadzki i niszczyć ocieplenia w fundamencie i w posadzce. Czy o tym temacie myśleliście ? Co to jest GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 24.02.2008 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Co to jest GWC? Gruntowy wymiennik ciepła: http://forum.muratordom.pl/gwc-100-sposobow-zmieszczenia-jamnika-pod-szafa,t75065.htm?highlight=gwc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 24.02.2008 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Co to jest GWC? Gruntowy wymiennik ciepła: http://forum.muratordom.pl/gwc-100-sposobow-zmieszczenia-jamnika-pod-szafa,t75065.htm?highlight=gwc aha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gimy 24.02.2008 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Rozmawiałem wczoraj z firmą o GWC (temat oczywiście na przyszłość) , ale zastanawiam się czy nie kupić i zestawu rurek (ok. 550 zł) i od razu mieć je w fundamencie. Może za kilka lat GWC stanieje i będzie jak znalazł i nie trzeba będzie skuwać posadzki i niszczyć ocieplenia w fundamencie i w posadzce. Czy o tym temacie myśleliście ? Dobry pomysł, wydatek 550zł teraz nie jest aż tak ogromny, a zaoszczędzi brudnej roboty na przyszłość. A na dzień dzisiejszy jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielcie1 24.02.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Studzienka do przylacza wody? Jeszcze chyba takiej w zyciu nie widzialem. Nie mowisz o kanalizie? Studzinka na przyłączu wody to nic dziwnego. Chodzi oczywiście o studzienkę licznikową. Może być całkiem spora (włazowa) lub też niewłazowa - licznik podciąga sie wtedy na łańcuchu. Kiedyś liczniki były w chacie obecnie często wymagane jest, aby były dostępne z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumisiowaty 24.02.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 aaaaa rozumiem !! Dziekuje za wytlumaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 24.02.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Z innej beczki; kiedy się płaci architektowi adaptującemu projekt? Jak przygotuje dokumenty czy jak dostanę pozwolenie na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 24.02.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 ja płaciłam w momencie otrzymania kompletu dokumentów potrzebnych do zaniesienia do Starostwa wraz z wnioskiem o pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 24.02.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Przeciez po otrzymaniu "papierów" od architekta nie musisz od razu składac wniosku o PnB. Wiec architekt mógłby czekać wieki za kasą. Zatem płacimy po otrzymaniu kompletu dokumentów.Przecież projektant wszystko musi robic zgodnie z WZ lub PZP więc nie obawiaj się że moze popełnic razące błedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Postihal 24.02.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 a mój architekt osobiście zaniesie cały komplet dokumentów do Starostwa i przyniesie mi PnB.Ustaliliśmy,że będzie to kosztowało 1.220 zł,ale nie wiem kiedy będę płacił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielcie1 24.02.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Radzę podzielić honorarium na dwie transze, druga po uzyskaniu PnB. Niestety, ale solidność architektów też pozostawia wiele do życzenia. Zazwyczaj okazuje się, że coś nie dołączone, coś nie dopisane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 24.02.2008 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Studzienka - oczywiście chodzi o taką rurę w której się umieszcza licznik jak nie ma jeszcze domu. To nie jest kanaliza. gimy - ja GWC zostawiam na później, w zasadzie nie warto robić pod fundamentem, zrobię okop w koło domu (można przy okzaji drenzu czy każdej innej) i sprawa z głowy, jak się popsuje to też jest dojście a nie przez posadzkę. A słuchajcie bo mam pytanie Ile za wykop i przyłacze wodne, 10 metrów plus licznik plus studzienka plus zawór antyskarzeniowy? Dwie wyceny mam obie na ponad 2000 PLN. Chiba za drogo.. Ma ktoś polecić kogoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 25.02.2008 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Postihal napisał :a mój architekt osobiście zaniesie cały komplet dokumentów do Starostwa i przyniesie mi PnB.Ustaliliśmy,że będzie to kosztowało 1.220 zł,ale nie wiem kiedy będę płacił? My zapłaciliśmy po odebraniu pozwolenia na budowę ze Starostwa Powiatowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gimy 25.02.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Z innej beczki; kiedy się płaci architektowi adaptującemu projekt? Jak przygotuje dokumenty czy jak dostanę pozwolenie na budowę? Ja płaciłem w trzech ratach I rata mała zaliczka przed projektem II rata po odbiorze projektu III rata po odebraniu pozwolenia na budowę W międzyczasie wystąpiły braki formalne we wniosku o PnB i architekt nie miał najmniejszego problemu żeby pojechać do Starostwa i je uzupełnić (...bo miał wizję zapłaty III raty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts